home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
A 15. TINI
VARGA József
2006.11.29.
LXI. évf. 48. szám
A 15. TINI

A díjazottak - Fotó: Temerini ÚjságA temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezésében az idén (november 11-én) is sor került, immár a 15. alkalommal, a vajdasági magyar tini- és ifjúsági táncdalénekesek vetélkedőjének, a TINI-nek a döntőjére. A vajdasági magyarságnak arra a...

A díjazottak - Fotó: Temerini Újság

A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezésében az idén (november 11-én) is sor került, immár a 15. alkalommal, a vajdasági magyar tini- és ifjúsági táncdalénekesek vetélkedőjének, a TINI-nek a döntőjére. A vajdasági magyarságnak arra az egyik legszínvonalasabb, legígéretesebb, mostanra már mozgalommá váló művelődési rendezvényére - ahogyan a rendezvényt megnyitó dr. Korhecz Tamás, a tartományi kormány alelnöke, közigazgatási, kisebbségügyi titkár értékelte -, amely eddig többszörösen bizonyította, hogy a magyar ember tehetséges, hogy vannak tehetségei, nemcsak a színművészet és a képzőművészet, hanem a zenei élet területén is... Van tehetségünk, de talán néha hiányzik belőlük az önbizalom, hiányzik a sikerbe vetett hitük. Azt hiszem, hogy ma este olyan emberekkel vagyunk, ülünk együtt, akiknek a tehetségükön kívül van önbizalmuk, magabiztosságuk és sikerbe vetett hitük is van - mondta többek között az ismert vajdasági politikus, tartományi tisztségviselő.
A temerini sportcsarnokot zsúfolásig megtöltő közönség minderről maga is megbizonyosodhatott. Annak ellenére, hogy az idei vetélkedőre valamivel kevesebben jelentkeztek, mint az előbbi években, s emiatt a tini korosztályban (a 13-17 évesek) 6-an, az ifjúsági csoportban (a 18-25 évesek) pedig 8 fiatal mutatta be énektudását.
A rendezvény iránt - nem véletlenül - a média részéről ezúttal is nagy érdeklődés nyilvánult meg. Az Újvidéki Rádió és a Temerini Rádió élő adásban közvetítette a fesztiváldöntőt, az Újvidéki, illetve a Mozaik Televízió és a Temerini Kábeltelevízió felvételt készített róla, és egy későbbi időpontban közvetíti majd, de a Temerini Újság és a Vajdaságban magyar nyelven megjelenő más heti újságok tudósítói is figyelemmel kísérték.
Az ismert zeneszerzőkből, zenei szerkesztőkből álló szakmai zsűri értékelése alapján a tini énekesek legjobbja a temerini születésű, Siklóson élő és tanuló Uracs Mónika volt, második helyezett a bácskertesi Csizmadia Anna, harmadik pedig a tiszakálmánfalvi Pápista István lett, különdíjban pedig az újvidéki Perisics Dianna részesült.
Az ifjúsági korosztály 8 énekesének produkciója közül a muzslyai Tóth Diana szereplését értékelte legjobbnak a zsűri, a temerini Kurcinák Szilvia produkcióját pedig második díjjal, a szintén temerini Kaslik Klaudia énekét harmadikkal, a csonoplyai Balázs Melindáét pedig különdíjjal jutalmazta.
A közönség a tini korosztályban első ízben vetélkedő temerini Lévai Dánielnek adott legtöbb szavazatot.
A néhány évvel ezelőtt bevezetett és az év elején is meghirdetett idei PopViadalra csak 5 új magyar szerzeményt küldtek be a vajdasági zeneszerzők, és a 15. Tinin ezeket hallhatta a közönség az eddigi fesztiválokon már bizonyított fiatal énekesek előadásában. Balázs Melinda, Hajdúk János és Kollár László ,,slágerei” közül ez utóbbinak a szerzeménye kapta a legnagyobb tapsot.
A Gálaműsor első részében dömsödi fiatal énekesek és a tavalyi tini győztesei szórakoztatták a közönséget, különösen László Judith és Hevesi Tibor előadása után zúgott a vastaps.
A 15. Tini közönsége a Gálaműsor második részében a magyarországi Tv2 idei Megasztár-győztes kishegyesi Rúzsa Magdolna fellépését várta. Néhány nappal a fellépés előtt a Vajdaságban is nagyon népszerű új énekes sztár arról értesítette a temerini szervezőket - a Temerini Rádió műsorában pedig ezt meg is erősítette, s a fesztivál közönsége részére közzé is tette -, hogy megbetegedett, berekedt, s orvosa a hangszálak pihentetését javasolta, ezért nagyon sajnálja, de nem léphet fel a tinin, ám megígérte, hogy esetleg egy másik időpontban igen. Most pedig helyette fogadják szeretettel a szintén Megasztár-döntős Szabó Esztert és Kontor Tamást.
Így hát a közönség némi csalódása közepette került sor a SzabóKontor-kettős félórás műsorára, de egy pillanatig sem éreztette velük, hogy nem őket és nem ilyen műsort vártak. Szólt nekik is a taps, habár csak egyetlen magyar nyelvű szerzeményt énekeltek, márpedig olyan rendezvényen léptek fel, amelyen éppen ezen van a hangsúly.
A 15. Tini nem csupán ebben különbözött az eddigiektől (eddig ugyanis a bejelentett sztárvendégek megjelentek), hanem abban is, hogy az énekeseket ezúttal nem Dujin Alekszandar alkalmi stúdiózenekara, hanem a temerini 3+2 együttes készítette fel és kísérte a fellépésen.
A fesztivál forgatókönyvét a műsort magabiztosan vezető Gőz László írta, mellette Vágó Krisztina vállalta a fesztivál háziasszonya szerepét, a díszletért és a látványért pedig Sörös Sándort illeti dicséret.
A fesztivál szervezőbizottsága igyekezett minden tőle telhetőt megtenni, hogy az idei vetélkedő méltó folytatása legyen az eddigieknek. Reméljük, hogy lesz folytatás, s lesz jövőre is Tini. Ehhez pedig a fellépők részéről megnyilvánuló mind nagyobb érdeklődésre van szükség...
Nem csupán a közönség vagy a szervezők, illetve a tehetséges vajdasági magyar táncdalénekesek végett.
Mindannyiunk érdekében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..