A 130 esztendő megünneplése

A 130 esztendő megünneplése

Székelykeve lakossága kétnapos kulturális és gasztronómiai rendezvénysorozattal emlékezett meg ősei, a bukovinai székelyek Al-Dunára való letelepedésének 130. évfordulójáról. Az események között a borkóstolóval egybekötött V. Országos Bukovinai Székely Borversenyen kívül halászléfőző verseny is helyet kapott. Az ünnepség főbb mozzanatairól Szatmári Mihály, a társszervezőként fellépő SZMECISZ elnöke nyilatkozott.

— Bonyhádról, Szekszárdról, Tevelről, Bátaszékről és Kunszentmiklósról is érkeztek vendégek, többek között Csibi Krisztina, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke, Koller Mártonné Molnár Veronika sokoldalú bonyhádi alkotóművész, vendéglátó-ipari magánvállalkozó, aki e találkozás keretében a Szívünkben még mindig élnek és a Vándormadarak című könyveit is bemutatta.
Sajnos, a főzőversenybe a falu felett átvonuló esőfelhők is beleszóltak. Az ezzel párhuzamosan zajló bormegmérettetésre ötvenkét minta érkezett be. Az okleveleket, érmeket és plaketteket mindkét versenykategória díjazottjai a Dani étteremben vehették át, egy estebéddel egybekötött hangulatos mulatság keretében. A helyi moziteremben zajló művelődési műsorban a „hazai” színeket a Szalmaszál ME, a székelykevei óvodások csoportja és a pancsovai Csörömpölő népzenei együttes képviselte, a vendégek közül pedig a már említetteken kívül Sisa István, valamint a Teveli Székely Kör mutatkozott be. Az Al-Dunára való letelepedés 130. évfordulójának történelmi áttekintését tematikus fényképvetítés is követte. A rendezvényt a vasárnap délelőtt megtartott ünnepi szentmise végén felhangzó székely himnusz akkordjai zárták.
 

Címkék: Székelykeve
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink