home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
9288-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
MTI
2021.04.01.
LXXVI. évf. 13. szám
9288-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 258, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 9288 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 2 065 948 embert oltottak be Magyarországon, közülük 787 207-en már a második adagot is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 661 721-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 20 995-re emelkedett, a gyógyultak száma 410 565.

Az aktív fertőzöttek száma 230 161-re nőtt. Kórházban 12 062 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 55 915-en vannak, a mintavételek száma 4 649 596-ra nőtt.

Kiemelték, hogy az oltási program rendben, ütemezetten folyik, veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban. A kórházi oltópontokon Pfizer- és Szputnyik vakcinával, a háziorvosoknál Sinopharm-, AstraZeneca- és Moderna-vakcinával folytatódik az oltás.

Csütörtökön elkezdődik a már korábban regisztrált óvodai és iskolai dolgozók kampányszerű oltása is.

Mint írták, a koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány szigorította a védelmi intézkedéseket.

A hatályban lévő intézkedések között megemlítették, hogy a maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező, a másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.

A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében - tették hozzá.

A kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között.

Az üzleteket be kell zárni, kivéve az élelmiszerüzleteket, a patikákat, a benzinkutakat, a drogériákat, a dohányboltokat, valamint a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzleteket, továbbá az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket és a piacokat, termelői piacokat.

Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai és járműszerviz-szolgáltatásokat.

Az éttermekben ugyanakkor továbbra is van lehetőség elviteles vásárlásra.

A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

Szigorítják a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

A kormány kiterjeszti a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

Hangsúlyozták, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

"Az újraindítást csak fokozatosan és akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva" - emelték ki, hozzátéve, hogy akkor is csak fokozatos lépésekben. Az erről szóló kormányrendelet szombaton jelent meg a Magyar Közlönyben.

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon - írták a közleményben.

Hozzátették, hogy azok a regisztráltak, akik még oltásra várnak, ellenőrizhetik, hogy regisztrációjuk milyen státuszban van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egy internetes felületet nyitott erre a célra.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.

Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását - írták. Hozzátették: minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekeznek bekapcsolni az oltásba.

Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen - emelték ki.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik, és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (124 071) és Pest megyében (93 050) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (37 500), Borsod-Abaúj-Zemplén (36 551) és Hajdú-Bihar megye (35 078). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (14 543), illetve Zala megye (14 498).

Virágzó magyar kökörcsin (Pulsatilla flavescens, P. hungarica) a Vámospércs közelében lévő Kék-Kálló völgyben 2021. március 31-én. A Hajdúsági Tájvédelmi Körzetben nyíló, hazánk bennszülött növénye eszmei, természetvédelmi értéke százezer forint (MTI/Czeglédi Zsolt)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..