home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
85-en az MNT demonstrátorai között
Gyurkovics Virág
2012.11.28.
LXVII. évf. 48. szám

Aláírták az ösztöndíjról szóló szerződéseket a demonstrátori kötelezettségeket vállaló felsőbb éves főiskolai, illetve egyetemi hallgatók. A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) demonstrátori ösztöndíjában az idén 85 olyan hallgató részesül, aki tapasztalataival támogatja az azonos szakra felvételt nyert elsőéves hallgatókat, hogy sikeresen beilleszkedjenek az egyetemi közösségbe, és könnyebben haladjanak tanulmányaikkal.

Az ünnepélyes szerződéskötésre november 19-én Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK) dísztermében került sor.
A munkaelnökség tagjai Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke, dr. Takács Márta, az MNT Felsőoktatási és Tudományügyi Bizottságának elnöke, az MTTK dékánja, valamint Joó Horti Lívia, az MNT Közoktatási Bizottságának elnöke voltak.
A házigazdák nevében dr. Takács Márta köszöntőjében elmondta, hogy ezért a demonstrátori ösztöndíjért nagyon keményen dolgoztak a hallgatók, a szerződés aláírását követően pedig egy nemes feladat, az elsőéves hallgatók segítése vár rájuk, amit a személyes találkozásokon kívül egy erre a célra kialakított közösségi portálon keresztül is megtehetnek. A demonstrálás során a felsőbb évesek olyan kompetenciákat sajátíthatnak el, mint a vezetői, csapatépítői és kommunikációs szaktudás, amelyek a későbbiek során is nagyon fontosak lehetnek a számukra, társaik felkarolásával pedig másoknak is példát mutathatnak. A dékán asszony továbbá arra biztatta a demonstrátorokat, hogy más dolgokban is járjanak elöl, legyen az akár diákcsere, doktori iskolában való továbbtanulás, vagy tudománnyal való foglalkozás.
Az ünnepségen Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke ünnepi beszédében az ösztöndíj jelentőségére mutatott rá.
„Az MNT ösztöndíj-programja a felvételi előkészítővel és az intenzív szerb nyelvtanfolyammal egyetemben már az oktatásfejlesztési stratégia fő eszközeivé váltak, és ez a törekvésünk a jövő évben teljesedik ki, amikor befejeződik az Európa Kollégium építése, hiszen ezáltal egy teljes feltételrendszert tudunk majd biztosítani a hallgatóinknak. Ebben az évben, immár másodszor, 85 hallgatói demonstrátori ösztöndíj került kiírásra. Annak bizonyításaként, hogy a hallgatók komolyan veszik a pályázatot, megállapítottuk, hogy több mint három és félszeres túljelentkezés volt ezekre az ösztöndíjakra, ami számomra külön nagy öröm, mert a pályázók mind magas tanulmányi átlagot elért hallgatók” — fogalmazott Várkonyi Zsolt, majd a demonstrátorok formális kötelezettségei mellett a tényleges feladatokról szólt, hogy segítsék a gólyákat, és olyan jövőképet állítsanak eléjük, hogy érdemes tanulni, kellő munkával sikert érhetnek el, és hasznos tagjai lehetnek a vajdasági magyar közösségnek.
A köszöntők után Várkonyi Zsolt tíz kiválasztott, a szakukon legjobb eredményt elért hallgatóval írta alá a szerződéseket. A demonstrátor hallgatók nevében Kulcsár Sarolta, az MTTK hallgatója köszönte meg a támogatást. A demonstrátori ösztöndíjak kifizetésére szánt összeget a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével biztosítja.
A szabadkai rendezvénnyel egyidejűleg tartották meg az ünnepséget Újvidéken, a Fórum-házban is, ahol az újvidéki felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók írták alá a demonstrátori ösztöndíjakra vonatkozó szerződéseket.
A szabadkai ünnepélyes szerződéskötésen közreműködött Fridrich Gertrúd műsorvezető, Basity Gréta, az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör szavalója, valamint a szabadkai Zeneiskola növendékei, a vegyes kar Csikós Krisztina vezényletével és Loboda Dániel klarinétszólista, Lazar Kondić tanítványa.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..