home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
84 meccs, 94 pont
Tóth Tibor
2023.06.17.
LXXVIII. évf. 24. szám
84 meccs, 94 pont

A jégkorong a leggyorsabb, legdinamikusabban fejlődő és egyúttal a legizgalmasabb csapatsportág, ahol rendkívül gyorsan zajlanak az események. Míg más sportágakban 1 perc nem számít túl hosszú időnek, addig a jégkorongban 60 másodperc alatt is nagyon sok minden történhet a pályán. A kedvezőtlen feltételek ellenére a Spartacus Jégkorongklubból számtalan tehetséges sportoló került ki, akik közül legtöbben a sokkal jobb feltételeket kínáló Magyarországon folytatták pályafutásukat. A Szabó Rácz családból a három testvér, Maxim, Albert és Emil is a határon túl, Újpesten, az UTE JA csapatában csillogtatja képességeit. Maxim bekerült a korosztályos, 18 éven aluli válogatottba is, és a közelmúltban a franciaországi I/A csoportos világbajnokságon képviselte a nemzeti színeket.

Jégkorongozni tizenkét évvel ezelőtt, ötéves korában kezdett a Spartacus csapatában. Édesanyja vitte el először korcsolyázni, majd egy hét korizás után Uroš Brestovac, a Spartacus Jégkorongklub edzője felfigyelt Maximra, és megkérdezte, lenne-e kedve csatlakozni a csapathoz. Maxim természetesen igent mondott, és a sportág iránti szeretete azóta is töretlen.


Szabó Rácz Maxim (Tóth Tibor felvétele)

— Az első hét nagyon nehéz volt a jégkorongban, mivel a többiek már egy-két éve korongoztak, csak öcsém és én számítottunk kezdőknek. Ennek ellenére nagyon szép éveink voltak a Spartacusban. Tízéves koromig Szabadkán játszottam, Szegeden pedig az U12-es csapatban mutatkoztam be. Öt évet töltöttem a szegedi csapatban, ami nem volt könnyű, hiszen édesanyám, édesapám vagy valamelyik másik szabadkai játékos szülei vittek át bennünket naponta az edzésekre és a mérkőzésekre. Legnagyobb szegedi sikeremet az U14-es csapattal értem el, mellyel megnyertük a magyar másodosztály küzdelmeit, az U14/A-ban pedig egyik szezonban bronzérmesek lettünk. Szeged után Kiskőrösre vezetett az utam, ahol hét-nyolc szabadkai csapattársammal együtt a szintén szabadkai Zoran Jaramazović edzőnél jégkorongoztam tovább — mondta Szabó Rácz Maxim.

Egy évet játszott Kiskőrösön, majd Budapestre került, ahol egy évig a Ferencvárost, másfél idényen át a KMH-t erősítette, majd Újpestre került. A lila-fehéreknél két és fél éve játszik, 2022 szeptemberében pedig a felnőttcsapatban is bemutatkozott.

Kiváló, megbízható játéka nem maradt észrevétlen, és Svasznek Bence szövetségi edző behívta a franciaországi I/A-s világbajnokságra készülő válogatottba.

— A csapat újoncként a bennmaradást tűzte ki célul, én azonban már a vb előtt azt nyilatkoztam, legalább a 3. helyen szeretnék végezni. Ez majdnem meg is valósult, csak hát a dánoktól kikaptunk. A házigazda franciákat és a japánokat rendes játékidőben, az ukránokat büntetőkkel vertük, Kazahsztántól az első fordulóban, Dániától pedig az utolsóban — mely mérkőzést ha megnyerjük, meglett volna a bronzérem — vereséget szenvedtünk. A japánok elleni mérkőzésünkre úgy mentünk ki, ha nyerünk, akkor megvan a biztos bennmaradás. Az ázsiaiak minden sportban nagyon gyorsak, így a jégen is nagy sebességgel játszottak. Jól támadnak, viszont a védekezésük nem az igazi, amit kihasználtunk, és 4:2-es győzelmet arattunk felettük. A dánok elleni esetleges győzelemmel megszerezhettük volna a bronzérmet, de addigra már elfogytunk, és azt is tudni kell, hogy ők azért teljesen más szintet képviselnek, mint mi. Igaz, hogy 7 gólos vereséget szenvedtünk, de ekkora különbség azért nem volt a két csapat között. A harmadik harmad elején két végleges kiállítást gyűjtöttünk be, és szinte 20 percen át hárman, majd négyen játszottunk öt ellen, ami nagyon kimerítőnek bizonyult — mondta a csatárposzton, azon belül a középső center helyén játszó Maxim, aki mind az öt mérkőzésen jégre lépett a világbajnokságon.


Az UTE mezében a jégen (Szabó Rácz Maxim fotóalbuma)

Klubszinten is eredményes idényt zárt, viszont egy sérülés miatt kevesebbet játszott a vártnál. Az Újpest U18-as csapatával magyar bajnoki címet nyert, az osztrák bajnokságban pedig ezüstérmet szerzett.

— Az U18-as magyar bajnokságban csak egy mérkőzésen léptem jégre, mivel párhuzamosan játszottam a 20 éven aluli és a felnőttcsapatban is. Az osztrák bajnokságban az elődöntőben a Salzburgot ejtettük ki, a döntőben pedig a Klagenfurttal mérkőztünk. A döntő második mérkőzésén egy ütközés miatt eltört a csuklóm, és a finálé hátralévő részében, valamint a magyar bajnokság rájátszásában sem szerepelhettem. A világbajnokságra való felkészülés utolsó hetében jöttem teljesen rendbe, így akkor csatlakoztam a válogatotthoz. Az Újpest 20 év alatti csapatával a magyar kupában mi lettünk a legjobb nem első osztályú (az Erste Liga alatti mezőnyben) csapat, a magyar bajnokságban pedig a 6. helyen végeztünk. A felnőttekkel a magyar kupában bronzérmet nyertünk, a bajnokság viszont nem úgy sikerült, ahogy elképzeltük, a rájátszásba ugyan bekerültünk, ott azonban a 10. hely lett a miénk. A rájátszásban már nem jégkorongoztam a felnőttek között, akkor a 18 és a 20 év alatti csapatban léptem jégre — mondta Maxim, aki szeptembertől összesen 84 mérkőzésen szerepelt az UTE JA csapataiban, a felnőttegyüttes mezét 21 alkalommal ölthette magára, a kanadai táblázaton (gólok és gólpasszok) pedig 94 pontot gyűjtött.


A franciák elleni válogatott mérkőzésen (Szabó Rácz Maxim fotóalbuma)

Legemlékezetesebb mérkőzése a Csíkszereda elleni, ez volt Maxim első meccse a felnőttek között, valamint a második, a székelyföldi városban rendezett összecsapás, melyen a lila-fehérek 6:1-es hátrányból 6:6-ra egyenlítettek, ám végül a sportszerencse elpártolt tőlük, és hosszabbításban 7:6-ra kikaptak. A 18 éven aluli csapatban a Klagenfurt elleni első mérkőzés maradt meg legjobban az emlékezetében, az U20-as csapatban pedig a Vasas elleni selejtezők, valamint a rájátszás első meccse, melyet a csapat hosszabbításban megnyert, Maxim pedig három gólt ütött. A válogatottban a dániai, 7:1-es magyar sikerrel végződött edzőmeccsen 5 pontot szerzett, ami pályafutása eddigi legjobbja.

A bajnokság után két hét pihenőt kaptak a játékosok, június végéig személyre szabott edzésterv szerint készülnek. Az edzőmérkőzések augusztusban kezdődnek, a bajnokság pedig szeptemberben rajtol. A 2023/24-es idényben Maxim a 20 év alatti és a felnőttegyüttest fogja erősíteni.

— A felnőttek között minden mérkőzésen pontot szeretnék szerezni, tehát gólt vagy gólpasszt jegyezni, az U20-as csapattal pedig egyértelmű célom a bajnoki cím. Egy évet még biztos maradok Újpesten, utána meglátjuk, mi lesz. Ha külföldről felfigyelnek rám, akkor kimegyek, ha nem hívnak, akkor biztos nem, mert hívatlanul egyetlen klub ajtaján sem szeretnék kopogtatni. A magyar játékosok leginkább a skandináv országokba igazolnak, de három magyar a tengerentúlon, az egyetemi ligában játszik, néhányan pedig a juniorligákban. Magyarországon rohamosan fejlődik a jégkorong, a felnőttbajnokság sokkal erősebb volt, mint néhány évvel ezelőtt. A csapatok több pénzt fektetnek a légiósokba, és olyanokat szerződtetnek, akik Oroszországban, az európai topligákban és a tengerentúlon is játszottak már. Szinte mindegyik felnőttcsapat szívesen ad alkalmat a fiataloknak is, ami mindenképp a magyar jégkorong fejlődését szolgálja. Ez a jövőt alapozza meg, ami a válogatott szempontjából is nagy előny — mondta Szabó Rácz Maxim.

Azoknak a fiatalabbaknak, akik még azon gondolkodnak, mely sportágat válasszák, azt tanácsolja, hogy bátran próbálják ki a jégkorongot (a legjobb, ha már egy-két évesen korcsolya kerül a gyerek lábára), mert a sportág emberileg és szakmailag is formálja a személyiséget, és nagyon sok élményben részesíti mindazokat, akik a leggyorsabb csapatjátékot választják. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..