home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
600 anyaországi és külhoni diák versenyez pénteken
Hét Nap Online
2020.04.23.
LXXV. évf. 17. szám
600 anyaországi és külhoni diák versenyez pénteken

Közel 600 anyaországi és külhoni diák vesz részt pénteken a Határtalanul középiskolai vetélkedő nagydöntőjén, amely a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel online formában valósul meg.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2019 októberében hirdette meg a Határtalanul programhoz kapcsolódó középiskolai vetélkedőjét, amely nemzetpolitikai sikertörténet lett: több mint 75 ezer diák kapcsolódott be az anyaországból és határon túlról. A verseny első fordulójában online teszteket töltöttek ki a jelentkező osztályok történelmi, irodalmi, földrajzi, nemzetpolitikai kérdésekből harminc napon keresztül, ezt követően a továbbjutó csapatok a középdöntőkben mérhették össze tudásukat. A döntőbe 20 csapat — 11 külhoni és 9 anyaországi — jutott, így közel 600 diák méri össze tudását pénteken a 14.00 órakor kezdődő nagydöntőn. A fiatalokat a döntő napján Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója is online köszönti.

Minden döntőbe jutott csapat 100 ezer forintot, valamint értékes ajándékokat nyer, a legjobb osztály pedig elviheti az 1 millió forint értékű fődíjat. A döntőbe jutott csapatok egyik fő feladata volt, hogy olyan alkotást — kisvideót, rajzot, festményt — készítsenek, ami a nemzeti összetartozást fejezi ki, tekintettel arra, hogy az idei év a nemzeti összetartozás és az erős magyar közösségek éve. A pénteki élő döntőt a program YouTube csatornáján bárki követheti, a diákok tesztfeladataival párhuzamosan olyan színes kísérőprogramok zajlanak majd, mint Lackfi János író irodalmi blokkja, Orbán Bori népdalénekes fellépése, de megelevenedik Mátyás király udvara, illetve egy környezetvédelmi divatbemutatót is láthatnak a nézők.

A vetélkedő célja, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is éreztessük mind az anyaországi, mind a határon túli magyar fiatalokkal, hogy nem engedjük el a kezüket és lehetőséget teremtsünk az identitás- és kapcsolaterősítésre; közös történelmünk, kultúránk mélyrehatóbb megismerésére.

Miniszterelnökség, Nemzetpolitikai Államtitkárság

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..