home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
60 millió dinár 17 nemzeti tanácsnak
Hét Nap
2019.04.02.
LXXIV. évf. 14. szám
60 millió dinár 17 nemzeti tanácsnak

A Vajdaság területén székhellyel rendelkező 17 nemzeti tanács éves tevékenységének támogatására 60.100.000,00 dinárt különítettek el a tartományi költségvetésből. Az erről szóló szerződéseket ma írta alá Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár a nemzeti tanácsok képviselőivel.

A pénzeszközök elosztásának többéves gyakorlata bizonyítja a tartományi kormány elkötelezettségét a tartomány területén élő nemzeti közösségek helyzetének megőrzésére és előmozdítására – emelte ki Nyilas. Hozzátette: a tartományi titkárság elkötelezettségét a kisebbségi jogok előmozdítása és javítása terén az is bizonyítja, hogy évente kiírásra kerül számos ezzel kapcsolatos pályázat, továbbá a titkárság figyelemmel kíséri a nemzeti kisebbségek jogainak helyzetét és e jogok gyakorlásának megvalósulását is.

(fotó: http://www.puma.vojvodina.gov.rs)

A nemzeti tanácsok működésére szánt tartományi támogatás idei összértéke nem változott, azonban a tavaly novemberben megtartott nemzeti tanácsi választásokat követően a Vajdaság területén működő nemzeti tanácsok száma 15-ről 17-re nőtt, ugyanis a lengyel és az orosz kisebbség is megalapította saját nemzeti tanácsát. Ezzel kapcsolatban Nyilas kiemelte: az év során még további pénzeszközöket folyósítanak, akár a költségvetési tartalékból, akár a költségvetés módosításával, ami kiegyenlíti majd az új szükségleteket, hiszen most valamennyivel kisebb összegek jutottak a nemzeti tanácsoknak, mint tavaly.

 

(fotó: http://www.puma.vojvodina.gov.rs)

A támogatás összege a tartomány területén élő nemzeti közösségek népességétől függ, így a támogatás értéke a Magyar Nemzeti Tanács esetében a legnagyobb, több mint 24 millió dinár. A Horvát Nemzeti Tanácsot 4 millió dinárral támogatja a tartományi kormány. A fennmaradt összeget pedig a szlovák, román, roma, ruszin, macedón, montenegrói, bunyevác, cseh, ukrán, német, lengyel, askáli, egyiptomi, görög és orosz nemzeti kisebbségek kapják. A támogatást a szerződés szerint negyedévenként, négy egyenlő részben folyósítják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..