60 millió dinár 17 nemzeti tanácsnak

60 millió dinár 17 nemzeti tanácsnak

A Vajdaság területén székhellyel rendelkező 17 nemzeti tanács éves tevékenységének támogatására 60.100.000,00 dinárt különítettek el a tartományi költségvetésből. Az erről szóló szerződéseket ma írta alá Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár a nemzeti tanácsok képviselőivel.

A pénzeszközök elosztásának többéves gyakorlata bizonyítja a tartományi kormány elkötelezettségét a tartomány területén élő nemzeti közösségek helyzetének megőrzésére és előmozdítására – emelte ki Nyilas. Hozzátette: a tartományi titkárság elkötelezettségét a kisebbségi jogok előmozdítása és javítása terén az is bizonyítja, hogy évente kiírásra kerül számos ezzel kapcsolatos pályázat, továbbá a titkárság figyelemmel kíséri a nemzeti kisebbségek jogainak helyzetét és e jogok gyakorlásának megvalósulását is.

(fotó: http://www.puma.vojvodina.gov.rs)

A nemzeti tanácsok működésére szánt tartományi támogatás idei összértéke nem változott, azonban a tavaly novemberben megtartott nemzeti tanácsi választásokat követően a Vajdaság területén működő nemzeti tanácsok száma 15-ről 17-re nőtt, ugyanis a lengyel és az orosz kisebbség is megalapította saját nemzeti tanácsát. Ezzel kapcsolatban Nyilas kiemelte: az év során még további pénzeszközöket folyósítanak, akár a költségvetési tartalékból, akár a költségvetés módosításával, ami kiegyenlíti majd az új szükségleteket, hiszen most valamennyivel kisebb összegek jutottak a nemzeti tanácsoknak, mint tavaly.

 

(fotó: http://www.puma.vojvodina.gov.rs)

A támogatás összege a tartomány területén élő nemzeti közösségek népességétől függ, így a támogatás értéke a Magyar Nemzeti Tanács esetében a legnagyobb, több mint 24 millió dinár. A Horvát Nemzeti Tanácsot 4 millió dinárral támogatja a tartományi kormány. A fennmaradt összeget pedig a szlovák, román, roma, ruszin, macedón, montenegrói, bunyevác, cseh, ukrán, német, lengyel, askáli, egyiptomi, görög és orosz nemzeti kisebbségek kapják. A támogatást a szerződés szerint negyedévenként, négy egyenlő részben folyósítják.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink