home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
56 lobogó fáklyaként világít történelmünk egén
K. F.
2007.10.31.
LXII. évf. 44. szám

Gazdag, tartalmas programokkal és méltóságteljesen emlékeztek Csongrád megyében és annak székhelyén, Szegeden, az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulójára. Emlékhelyeket és emlékműveket, sírokat koszorúztak meg az önkormányzatok, a politikai pártok, a civil szervezetek képviselői, gyász...

Gazdag, tartalmas programokkal és méltóságteljesen emlékeztek Csongrád megyében és annak székhelyén, Szegeden, az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulójára. Emlékhelyeket és emlékműveket, sírokat koszorúztak meg az önkormányzatok, a politikai pártok, a civil szervezetek képviselői, gyászmiséken hajtottak fejet a több mint fél évszázaddal ezelőtti gyászos, de dicső események szereplői előtt, akik a nemzeti öntudatra ébredés gyönyörű példáját állították a világ elé.
Az emlékezés Szegeden és környékén már 22-én megkezdődött, amikor Kiskundorozsmán, Szőregen, Tápén, Hódmezővásárhelyen, Makón és Szentesen elhelyezték a kegyelet koszorúit az 56-osok emlékhelyein. A központi megemlékezést Szegeden két helyszínen tartották. Október 23-án,délelőtt 11-kor a városi önkormányzat ünnepségét a Rákóczi téren Nagy Imre mártír miniszterelnök életnagyságú szobra előtt tartották. Itt dr. Géczi József Alajos, az MSZP parlamenti képviselője, a Nagy Imre Társaság elnöke mondott ünnepi beszédet, majd a Politikai Foglyok Országos Szövetségének hagyományos zarándokútja következett a városban, amelynek során útba ejtették a Csillag börtönt, Danner János 56-os áldozat Tisza Lajos körúti emléktábláját, a Honvéd téri Nemzetőr emléktáblát és az első szegedi mártír - Kováts József ifjúmunkás - mellszobrát is, és koszorúzással rótták le kegyeletüket előttük.
A megyei önkormányzat központi ünnepségét hagyományosan a Dóm közelében levő Rerrich Béla téren rendezik meg. Ezúttal is itt került sor a nagyszabású megemlékezésre, amelyen Takács Éva Arany-páva díjas énekes vezetésével énekelték el a részvevők nemzeti imánkat, a Himnuszt, majd az Akropolisz Táncstúdió növendékei léptek közönség elé alkalmi, 56-os motívumokkal megtűzdelt táncprodukcióval. Ezután dr. Fejér Dénes, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének megyei elnöke, majd Magyar Anna, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke, dr. Gyimesi László, a Fidesz-MPSZ szegedi elnöke, végül pedig dr. Martonyi János volt magyar külügyminiszter, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke szólt az ünneplő közönséghez.
A beszédek elhangzása után itt is koszorúzás, majd a részvevők gyertyás felvonulása következett a Széchenyi téren át a Takaréktár utcáig, ahol Schwarz Lajosnak, a szegedi tüntetés fiatal részvevőjének emléktáblája előtt hajtottak fejet. Este 6 órakor a Fogadalmi templomban dr. Kis-Rigó László, szeged-csanádi megyés püspök celebrált emlékező gyászmisét, majd ugyanitt jeles énekművészek és zenekarok közreműködésével emlékhangversenyt tartottak.
Nagyon sok szegedi nem helyben, hanem Budapesten emlékezett. A Fidesz helyi és megyei szervezetei külön autóbuszokat indítottak arra a nagygyűlésre, amelyet a párt a fővárosi Astoria Szállónál tartott és amelyen Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Wittner Mária egykori szabadságharcos-halálraítélt, országgyűlési képviselő, Tarlós István, a párt budapesti frakciójának vezetője és Tőkés László, Királyhágó melléki református püspök is felszólalt. Egyes becslések szerint mintegy 1500 jobboldali Csongrád megyei szimpatizáns vett részt ezen a fővárosi összejövetelen
Szegeden egyébként az évfordulós megemlékezések után is tartottak alkalmi ünnepségeket. Az októberi forradalom évfordulójára készült el például Szegeden a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán a Szent-Györgyi Albert emlékszoba, amelyben a világhírű magyar Nobel-díjas tudós hagyatékát, személyes tárgyait és munkaeszközeit helyezték el.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..