home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
50 éves az Orvosok Határok Nélkül
Talpai Lóránt
2021.12.30.
LXXVI. évf. 52. szám
50 éves az Orvosok Határok Nélkül

88 országban 64 000 alkalmazott — A Facebook kapta 2021 legrosszabb vállalatának díját — Elmaradnak a nagy szilveszteri bulik

88 országban 64 000 alkalmazott

Megalapításának 50. évfordulóját ünnepli az Orvosok Határok Nélkül, napjaink egyik legnagyobb segélyszervezete. Szakemberei világszerte emberek millióinak segítettek földrengés, éhínség, háborúk és egyéb katasztrófák után. A szervezet létrehozását az 1968-os biafrai háború után határozták el, mely óriási pusztítást végzett Nigériában. Frissen diplomázott, francia doktorok egy csoportja kezelte a sérülteket. „Mindenekelőtt a biafrai tapasztalat számított. A nemzetközi Vöröskereszttel indultunk útnak, és aláírattak velünk egy dokumentumot, mely szerint nem fogunk tanúskodni arról, amit láttunk. Mi tanúságot akartunk tenni arról, amit láttunk, Biafra gyermekei érdekében” — hangoztatta Bernard Kouchner, a szervezet társalapítója. Ma az Orvosok Határok Nélkül szervezetnek 64 000 alkalmazottja van a világ 88 országában. Jelen van például Afganisztánban, ahol a civil szervezetek kulcsszerepet töltenek be az egészségügyi rendszer összeomlása miatt, az éhínség sújtotta Madagaszkáron, Haitin vagy a Száhel-övezetben.


Fotó: MTI

 

A Facebook kapta 2021 legrosszabb vállalatának díját

A Yahoo! Finance minden évben megválasztja az év legjobb és legrosszabb vállalkozását a piaci teljesítmény és egyéb őket övező történések alapján. A legrosszabb vállalat „díját” az idén a Facebook nyerte el, annak ellenére, hogy megváltoztatta a nevét Metára. Az eredményekről beszámoló anyagban részletezik a szavazatok alakulását, ebből kiderül, hogy a Facebook/Meta 50%-kal több voksot kapott, mint a második helyre befutott kínai Alibaba. A szavazók jelentős része a gyerekekre és a fiatalokra tett hatása miatt gondolja a legrosszabb vállalatnak a Metát, közben viszont 30%-uk kíváncsian várja, hogy a névváltás után valóban új irányba indul-e a cég. Néhányan azt is megjegyezték, hogy ha Zuckerbergék a bevételük egy jelentős százalékát az általuk okozott károk enyhítésére fordítanák, azzal nagymértékben javíthatnák a megítélésüket.

 

Elmaradnak a nagy szilveszteri bulik

A világ egyre több metropoliszában mondják le a szilveszteri bulit a koronavírus omikron-variánsának terjedése miatt, vagy pedig fokozott elővigyázatossággal és korlátozások közepette tartják meg. Athénban, Berlinben, valamint több más német városban, Londonban és Újdelhiben nem lesz központi évbúcsúztató parti. Ugyancsak elmarad a Champs-Élysées fölé tervezett hagyományos újévi tűzijáték Párizsban, ahol tilos lesz a nyilvános összejövetelek szervezése. Róma és Velence szintén lefújta az ünnepségeket. A New York-i Times Square-en rendezendő hagyományos szilveszterezésre is sokkal kevesebb résztvevőt várnak, és kötelező lesz a maszkviselés. Rio de Janeiróban és Fokvárosban szabad a mulatozás, Dubaj, Las Vegas és Tajpej tűzijátékkal várja az új évet, Sydney-ben pedig csak jeggyel lehet bulizni. Új előírások léptek életbe Skóciában, Walesben és Észak-Írországban: korlátozták a vendéglátóhelyek nyitvatartását, újra bevezették a közösségi távolságtartás szabályait, és meghatározzák az összejövetelek nagyságát. Portugáliában az év végi ünnepek idején is nagyon kevesen gyűlhetnek össze, az éttermekbe és a nyilvános helyekre való belépéshez pedig negatív tesztet kell felmutatni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..