home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
48 százalékos átoltottság
2021.07.08.
LXXVI. évf. 27. szám
48 százalékos átoltottság

Megjelent a delta-variáns — Megszűntek a roamingdíjak a Nyugat-Balkánon — Ismét igényelhető az üdülési utalvány — Vita az alkotmánymódosítás előkészítése kapcsán

Megjelent a delta-variáns

Nagyon biztató számok születtek a koronavírus elleni védőoltások megjelenésekor, ám az oltakozási kedv jelentősen megcsappant, így Szerbia megrekedt a 48 százalékos átoltottságnál — közölte dr. Milanko Šekler szerb víruskutató a szerb közszolgálati televízió híradójának beszámolója szerint. Véleménye szerint az ősszel újra magas napi esetszámra lehet számítani, hiszen a lakosság fele még nem oltatta be magát, így ők ki vannak téve a fertőzés veszélyének. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában meghaladta a 716 000-et, Koszovóban a 107 000-et, Észak-Macedóniában megközelítette a 156 000-et, Montenegróban a 100 000-et, Bosznia-Hercegovinában pedig a 205 000-et. A hírhez kapcsolódik, hogy Szerbiában két személy esetében azonosították a koronavírus delta-variánsát. (Szerbiai RTV)

 

Megszűntek a roamingdíjak a Nyugat-Balkánon

Július 1-jétől megszűntek a roamingdíjak a nyugat-balkáni országok között — közölte Milan Dobrijević, az illetékes szerb minisztérium államtitkára. Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Albánia 2019 áprilisában állapodott meg arról, hogy eltörlik a telefonos barangolási díjat egymás között — emlékeztetett rá Dobrijević. Tehát a hívások kezdeményezése, a szöveges üzenetek küldése és az adathasználat is ugyanannyiba fog kerülni az érintett térségben, mint a felhasználó saját országában. A nyugat-balkáni országok 2014-ben egyeztek meg, hogy előbb csökkentik, majd teljesen eltörlik a roamingdíjakat a régióban. A lépést a jószomszédi viszony melletti elköteleződésnek tekintik a felek, valamint a kapcsolatok további erősödését várják tőle. (Beta)

 

Ismét igényelhető az üdülési utalvány

Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter arról számolt be, hogy a szerb kormány döntést hozott további 30 000 üdülési utalvány kiosztásáról. A politikus az idegenforgalmi kínálattal kapcsolatban elmondta, hogy a minisztérium igyekszik különféle kedvezményeket nyújtani a szerbiai turistáknak. „Úgy hisszük, hogy az újabb 30 000 utalvány jelentős mértékben fejleszti és javítja a turisztikai idényünket” — nyilatkozta a miniszter az újságíróknak a Szerbia Palotában. (Tanjug)

 

Vita az alkotmánymódosítás előkészítése kapcsán

A törvényhozás és a kormány képviselőinek az igazságügyi szervezetekkel való egyeztetése előtt a Bírák és Ügyészek Egyesülete arra szólított fel, hogy az alkotmány módosításával megbízott munkacsoportba delegáljanak szakértőket a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács és az Állami Ügyésztanács tagjai közül. A Bírák és Ügyészek Egyesülete szerint csak az említett intézmények képviselhetik az igazságügyi ágazatot a munkacsoportban, hiszen az alkotmány értelmében ezek hivatottak szavatolni a bírák és ügyészek függetlenségét. Az egyesület elfogadhatatlannak tartja, hogy az alkotmánymódosítással foglalkozó munkacsoportban olyan szervezetek tagjai is helyet kapnak, amelyek évek óta nem frissítették a tagságra vonatkozó listáikat, így nem lehetnek a szakma legitim képviselői. (Szerbiai RTV, Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..