home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
4 m²/hallgató
Fehér Márta
2020.10.16.
LXXV. évf. 42. szám
4 m²/hallgató

Felsőoktatás a koronavírus-járvány idején

Októberben megkezdődött az oktatás az egyetemeken és a főiskolákon. Az intézmények remélik, hogy az első szemeszterben jelentős szerep jut majd a tantermi oktatásnak.

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán jelenleg majdnem 600 fiatal tanul, ebből legtöbben az első, illetve a harmadik évfolyamon. Az első évfolyam a kritikus, hiszen több mint 200 hallgató iratkozott be az idén — mondja dr. Fürsztner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója.


A járványhelyzetnek megfelelően — Szabadkai Műszaki Szakfőiskola

— Tekintettel arra, hogy jelenleg egy olyan javaslat van hatályban — habár mi szabálynak vesszük —, hogy minimum 4 négyzetméterről kell gondoskodni egy hallgató, illetve a tanár számára a teremben, kétféleképp szervezzük meg az oktatást. Ha lehetőség van arra, hogy személyesen tudjuk megtartani az órát, akkor mindenképp arra törekszünk. Ez a második és a harmadik évfolyamon többnyire így is van, az oktatás 80 százaléka így valósul meg. Ott, ahol nem tudjuk garantálni a 4 m²/hallgató teret, és ez különösen az elsőéveseknél jellemző, online órákat tartunk, ám hangsúlyozom, hogy élőben. Olyan szolgáltatásokat, programokat telepítettünk a szervereinkre, amelyek ezt lehetővé teszik. Ez persze több kérdést felvetett. Az első az volt, hogyan szervezzük meg. Szerencsénk volt, hogy Magyarországon a felsőoktatási tanév már öt hete folyik, és ott is mindenféle módszerrel próbálkoztak. Ebből levontuk a tapasztalatokat, hogy mi az, ami jó, és mi az, ami nem megfelelő ilyen esetben. Szerintünk jó ez a módszer, melyet mi találtunk ki, hogy vannak élő és élő online órák. Az oktatást úgy szervezzük meg, hogy ne keverjük a tantermi és az online oktatást, hogy egy hallgató egy nap csak online vagy csak tantermi órákon vegyen részt. Így az elsősök számára hétfőn, kedden, illetve pénteken online előadásokat tartunk, szerdán és csütörtökön pedig itt vannak az intézményben, így az utazó diákjaink is haza tudnak járni. Második és harmadik éven ez többnyire a fordítottja. Mivel mi tavaly március közepén átálltunk az online oktatásra, akkor is élő online tanítást szerveztünk, vagyis egy kicsit begyakoroltuk az egészet, így most gördülékenyen folynak az órák. Az elsősöket csoportokra osztva tájékoztattuk az oktatással kapcsolatos tudnivalókról. Egy személyes élményt is hadd meséljek el: a múlt héten 82 elsős jelentkezett be az online órámra, és sikeresen végig is hallgatta. Az előadást rögzítjük, így később is elérhető a hallgatók számára. Ez egy pici előnyt is ad, hiszen újra meg tudják nézni a tanórát. Bár hozzáteszem: az élő, tantermi oktatást semmi sem pótolja.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanárai és hallgatói is örülnek, hogy az intézmény meg tudta szervezni a rendes, hagyományos oktatást, legalább a kötelező tantárgyakból, ez ugyanis nagyon hiányzott az elmúlt félévben, amikor kitört a járvány, és mindenben átálltak az online módszerre. A hallgatókat természetesen kisebb csoportokra osztották.

— Az első évre 53 hallgató iratkozott be, négy szakra. Az elsőévesek számára az oktatás október 1-jén kezdődött, és rendes, hagyományos módon szervezzük meg. Csak a két választható tantárgyat tartjuk online. A másod-, illetve harmadéves hallgatóknak a kötelező tantárgyakat szintén hagyományos módon adjuk elő, míg a választhatókat online. Természetesen csoportokra lesznek osztva, betartva mindazokat az előírásokat, amelyeket a COVID-járvány értelmében foganatosítanunk kell — ismertette prof. dr. Pintér Krekić Valéria, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar oktatással megbízott dékánhelyettese. — A negyedéves hallgatóknak a tanterv szerint gyakorlati oktatásuk lenne. Két gyakorlóiskolánk van, a Széchenyi István, illetve a Majsai Úti Általános Iskola. Október 12-én kezdik meg a gyakorlati órákat. A minisztérium által tett javaslatban a negyedéves és a mesterhallgatóink elmehetnek az intézményekbe, segíthetnek a tanítóknak, illetve a saját gyakorlati óráikat is meg tudják valósítani. Egy kicsit nagyobb gondunk van az óvodapedagógus szak hallgatóival, hiszen a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény nem tudja fogadni a tanulóinkat, mert egy rendelet értelmében harmadik személyt nem lehet beengedni az épületbe. Így természetesen nem tudjuk megszervezni a gyakorlati oktatást, bár tettünk ajánlatot a minisztériumnak, hogy hasonló módon, ahogyan a tanítók helyzetét sikerült megoldani, az óvodapedagógusoknak is hagyják jóvá, hogy bemenjenek az óvodába. Hivatalos válasz még nem érkezett. A választható tantárgyak a negyedik éven is online folynak majd.


Az MTTK épülete (fotó: Szalai Attila)

A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék az Újvidéki Egyetem keretében működik, tehát nem a tanszék döntötte el, hogyan fog órákat tartani — hangsúlyozta Toldi Éva tanszékvezető. Az első évfolyamra tizennégyen iratkoztak be, ők teljes egészében élőben hallgatják az órákat.

— Számukra ez különösen fontos, hogy egyáltalán megszokják az egyetemi életet, mely, mint tudjuk, elég sokban különbözik a középiskolai oktatástól, így a fiatalok esetében nagy a változás. Három nap van órájuk: hétfőn, szerdán és csütörtökön. A többi évfolyamon online oktatás kezdődik majd, október 21-én lehet iratkozni, és ezután a kar szolgálata kiküldi a tanároknak a hallgatók listáját, és annak alapján lépnek velük kapcsolatba. Lehetséges azonban, és ezt a kar lehetővé is tette — a tantermi kapacitástól függött —, hogy minden évfolyamon bizonyos számú tantárgyat élőben hallgathassanak az érintettek. Másodéven a szociológia és a kulturális antropológia, harmadéven a modern kori irodalom kezdetei, a funkcionális retorika, valamint a komparatisztika, negyedéven a narratológia, a XX. századi regény és a módszertan ilyen tárgyak. Valójában tanteremfüggő, hogy mit tudunk megtartani élőben.


Az elsőéves hallgatók fogadása a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken

Az előírások miatt csak nagy helyiségeket lehet használni, ahol megfelelő távolságra vannak egymástól a hallgatók, a maszk és a fertőtlenítés kötelező, anélkül be sem lehet lépni az épületbe, ahol indokolatlanul senki sem tartózkodhat, azaz csak akkor lehet bent, ha órája van.

Fotók forrása: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..