home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
''Rólunk szól, nekünk szól”
Józó Mónika
2012.01.25.
LXVII. évf. 4. szám
''Rólunk szól, nekünk szól”

Vastag János, dr. Hódi Sándor, dr. Molnár Csikós LászlóTizenkét és fél évvel ezelőtt jelent meg az adai Körkép első száma. Azóta 150 hónap telt el, s decemberben az adai olvasók kezükbe vehették lapjuk 150. példányát is. A kezdetekről, a jelenről és a tervekről számoltak be az újság szerkesz...

Vastag János, dr. Hódi Sándor, dr. Molnár Csikós László

Tizenkét és fél évvel ezelőtt jelent meg az adai Körkép első száma. Azóta 150 hónap telt el, s decemberben az adai olvasók kezükbe vehették lapjuk 150. példányát is. A kezdetekről, a jelenről és a tervekről számoltak be az újság szerkesztőségének tagjai azon a beszélgetésen, amelyet január 12-én, a jeles alkalom kapcsán tartottak a Szarvas Gábor Könyvtárban. Az összejövetel moderátora dr. Hódi Sándor volt, az ő kérdéseire válaszolt az újság főszerkesztő-helyettese, Vastag János, valamint olvasószerkesztője, dr. Molnár Csikós László.
- 1999 elején, amikor az ország embargó alatt állt, megkezdődtek a bombázások, az embereknek minden eszébe juthatott, csak az nem, hogy egy közösségépítő lapot, egy tükröt hozzon létre. Az én értelmezésemben ebben benne van az élni akarás, valami egészséges dac is, hogy nem szétrebbenünk, nem hanyatt-homlok menekülünk, hanem lapot alapítunk - szólt a kezdetekről dr. Hódi Sándor.
Vastag János, az újság főszerkesztő-helyettese pedig elmondta, hogy a Muzslyai Újság egyik száma volt az ötletadó. Amikor kézbe vették és átböngészték, akkor döntöttek úgy, hogy mindent megtesznek azért, hogy Adán is megjelenhessen egy hasonló kiadvány. Az előkészületek megkezdődtek, és az adai I. és II. helyi közösség tájékoztatási bizottságának tagjaiból létrejött szerkesztőség feladata lett az újság arculatának, tartalmának a kialakítása. 1999 márciusára tervezték az első szám megjelentetését, de a bombázások ezt meghiúsították, és csak júniusban kerülhetett rá sor.
- A kilencvenes években annyira magunkra voltunk hagyatva, annyira be voltunk zárkózva a problémák és az embargó miatt, hogy nem tudtunk egymásról, nem tudtuk, hogy a szomszédban mi történik, s azáltal, hogy kiadtunk egy olyan újságot, ami rólunk szól, talán közelebb kerültünk egymáshoz - érzékeltette a lap jelentőségét Vastag János.
Az adai Panorama-Körkép kétnyelvű kiadvány, de nem szó szerinti fordításokat tartalmaz.
- A szerkesztőség a valóságos kétnyelvűségre alapozva állítja össze az újság tartalmát - hangsúlyozta dr. Molnár Csikós László. - Az az álláspontunk, hogy ugyanazt a szöveget ne szó szerinti fordításban közöljük, de gondot jelent számunkra, hogy a szerb nyelven publikálók száma igen ingadozó és viszonylag kicsi.
A főszerkesztő-helyettes a beszélgetés során kiemelte: már a kezdetekkor elhatározták, hogy nem adai újságot, hanem községi újságot szeretnének létrehozni, ezért döntöttek a jelenlegi cím mellett, de ragaszkodnak a kétnyelvű, Panorama-Körkép megnevezéshez.
A szerkesztők azt is hangsúlyozták, hogy nem szeretnék, ha újságjuk regonálissá válna, nem zárkóznak ugyan el attól, hogy néha a szomszédba is ellátogassanak, de főként adai vonatkozású híreket, írásokat jelentetnek meg, hiszen az az elvük, hogy ez az újság róluk és nekik szól, azaz az adaiakról az adaiaknak. A világháló lehetőségeivel ugyan élnek, s minél több emberhez igyekeznek eljuttatni a környezetük eseményekről szóló híreket, de mindenképp megmaradnak helyi lapnak.
Az újságnak állandó rovatai is vannak. Az olvasók előszeretettel böngészik a Rendőrségi híreket és az Árnyas oldalt, de rendszeresen megjelenik a Nyelvi figyelő, a Zöld levél, a Fiatalok írják, a Teológiai gondolatok és a Szakszervezet tevékenysége című rovat is. A beszélgetés során elhangzott, hogy különösen az Árnyas oldalon közzétett cikkekhez kell újságírói bátorság, no de ezeknek a gondolatoknak, észrevételeknek van igazán közösségformáló szerepük.
Az újságban jelenleg 22 tagú tudósítógárda számol be írásban vagy fotóval a községbeli eseményekről.
A beszélgetést abban a reményben fejezték be, hogy legközelebb, talán majd egy élőújság formájában, az adaiak közvetlenül is találkozhatnak azokkal, akik róluk, értük és nekik írnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..