home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
''Politikailag nyugodtabb légkörben szeretnék dolgozni”
Talpai Lóránt
2012.06.20.
LXVII. évf. 25. szám
''Politikailag nyugodtabb légkörben szeretnék dolgozni”

* Hogyan értékeli a nemrég véget érő választásokat? Történtek-e előrelépések, vagy minden maradt a régiben?- Úgy vélem, hogy köztársasági szinten nagyon jól teljesített a párt, hiszen az eddigi négy mandátum mellé sikerült egy ötödiket is szereznie. A tartományban elért eredmény, azaz a hét...

* Hogyan értékeli a nemrég véget érő választásokat? Történtek-e előrelépések, vagy minden maradt a régiben?
- Úgy vélem, hogy köztársasági szinten nagyon jól teljesített a párt, hiszen az eddigi négy mandátum mellé sikerült egy ötödiket is szereznie. A tartományban elért eredmény, azaz a hét képviselői hely kapcsán pedig mindenképpen figyelembe kell venni azokat a negatív momentumokat, amelyekkel a kampány során találkoztunk. Az előzményeket ismerve tehát nem rossz az az eredmény, amelyet elértünk. Fontos azonban kiemelni, hogy Vajdaságban az európai orientáltságú pártok kerültek többségbe, közöttük a VMSZ is. Ez azt jelenti, hogy az az európai út, avagy politika, amelyet 2005 óta építünk, sikeres volt. Nagyon bízom benne, hogy ennek a politikának a folytatása, illetve megerősítése jellemzi majd az előttünk álló időszakot is. Továbbra is erősíteni kell Vajdaság pozícióját Szerbiában, ehhez azonban véleményem szerint új alkotmányra lenne szükség. Mivel a jelenlegi alkotmány egész egyszerűen nem eurokompatibilis, vagyis egy végtelenül centralizált, azaz központosított rendszer alapján működik. Egy ilyen alkotmány pedig egyértelműen nem versenyképes az Európai Unióban. Egy korszerűsített alkotmány lehetőséget adna Vajdaság szerepének megerősítésére is. Illetve a térségben élő emberek és az itt jelen levő gazdasági szféra érdekeit határozottabban szolgálná. Ezáltal Vajdaság nemcsak szavakban lehetne európai térség, hanem tettekben is. Visszatérve a választások értékelésére, a köztársasági választások számomra azt mutatták, hogy a szerb társadalom kettészakadt, azaz rendkívül megosztottá vált. Egyértelmű, hogy két politikai tömb alakult ki, az egyik egy nemzeti politikát folytató alakulat, a másik pedig a balközép. Ha mindebben valamiféle pozitívumot keresünk, akkor talán az emelhető ki, hogy a jelenlegi parlamentben többnyire minden politikai erő egyetért, illetve támogatja az európai integrációt. Vagy ha éppen nem támogatja is, de legalább nem ellenzi, ez pedig lehetőséget ad a nemzeti konszenzusra az európai uniós kérdésekben. Egészen egyszerűen minden politikai erőnek meg kell értenie, hogy egy ilyen szegény ország, mint amilyen Szerbia, csakis nyerhet az EU-csatlakozással.
* Mi a véleménye a Vajdasági Magyar Szövetség koalíciós tárgyalásairól, illetve a jövendőbeli kormány felállításában betöltendő szerepéről?
- Szerintem a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István úr nagyon bölcsen és megfontoltan vezeti az említett tárgyalásokat. Én személy szerint azt várom, hogy megerősödjenek a VMSZ pozíciói mind köztársasági, mind tartományi, mind községi szinten. A jelenlegi helyzetben létfontosságú, hogy a párt részese legyen a parlamenti többségnek köztársasági szinten, illetve a tartományi kormánynak. Emellett pedig fontos még az is, hogy azokban az önkormányzatokban, ahol lehetséges, részt vegyen a vezető testületben. Csakis ezáltal tudjuk erősíteni a vajdasági magyarság pozícióit. A jövőben pedig mind a VMSZ-nek, mind a leendő kormánynak egyetlen dologra kellene összpontosítania: az ország gazdasági és szociális helyzetének a rendezésére, illetve javítására.
* Sikerül-e valódi partnert találni a tartományban, illetve a köztársaságban a párt választási programjának megvalósításához?
- Számunkra elsődleges cél, hogy választási programunk mentén politizáljunk a jövőben is. Ennek talán a legszebb példája a két éve megválasztott Magyar Nemzeti Tanács. Hiszen amióta megalakult, egy pillanatra sem tért le a saját útjáról, és következetesen, lépésről lépésre próbálja megvalósítani programcéljait. Ennek köszönhetően kézzelfogható eredmények születtek. Ugyanezt az utat kell járnunk köztársasági és tartományi szinten is. Azaz kizárólag a saját politikai platformunk és célkitűzéseink mentén kell a jövőben politizáljunk. Reméljük, hogy a leendő kormány partnerünk lesz egy európai orientáltságú, regionális érdekeket előtérbe helyező és kisebbségbarát politika folytatásában. Most a legfontosabb az lenne, hogy a vajdaságiak számára, azon belül a magyarok számára is munkahelyeket teremtsünk és gondoskodjunk a megélhetési feltételekről. Ezért lenne fontos, hogy ne csak mi, hanem a leendő partnereink is komolyan gondolkodjanak az együttműködésről.
* Ön mit vár az elkövetkező időszaktól? Milyen politikai célokat tűzött ki maga elé?
- Szeretném kiemelni, hogy nagyon büszke vagyok rá, hogy továbbra is tartományi képviselő lehetek. Büszke vagyok a választópolgárokra, Topolyára és az egész községre. Immár a hetedik mandátumomat kezdem meg. Ez egyébként abszolút rekord a vajdasági parlamentben. Egyebek között azt is jelenti, hogy legitimitásomat nem lehet megkérdőjelezni. Engem bármikor lehet bírálni, hiszen aki dolgozik, az hibákat is követ el. Az viszont kétségbevonhatatlan, hogy Topolya község polgárai újra bizalmat szavaztak nekem, illetve megválasztottak erre a megtisztelő tisztségre, azaz a képviselői posztra. A jövőben kissé nyugodtabb időszakra, illetve politizálásra számítok. Rám férne egy kis pihenés, illetve valamivel nyugodtabb légkör. A mögöttem álló időszak elég nehéz volt, most inkább nyugalomra vágyom. Természetesen továbbra is kitartok az elveim mellett, a magyar közösség érdekvédelme és az európaiság mellett. Mindezt képviselőként a legőszintébb módon próbálom a jövőben is képviselni. Magyarán: politikailag nyugodtabb légkörben szeretnék dolgozni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..