home 2024. február 22., Gerzson napja
Online előfizetés
''Nemcsak a húszéveseké a világ”
Martinek Imre
2008.11.05.
LXIII. évf. 45. szám
''Nemcsak a húszéveseké a világ”

Csoportkép - VIVE, 2008.Lezajlott a tizenharmadik magyarnóta- és csárdásfesztivál, a VIVE. Az amatőr versenykategóriában nyolc fellépő énekes (hat nő és két férfi, illetve három bánáti és öt bácskai) igyekezett nagyot nyújtani - attól függetlenül, hogy némelyikük már az unokáit is ''...

Csoportkép - VIVE, 2008.

Lezajlott a tizenharmadik magyarnóta- és csárdásfesztivál, a VIVE. Az amatőr versenykategóriában nyolc fellépő énekes (hat nő és két férfi, illetve három bánáti és öt bácskai) igyekezett nagyot nyújtani - attól függetlenül, hogy némelyikük már az unokáit is ''kivezette az útra”. Csokorba kötött színvonalas produkciójukhoz a Vajdasági RTV népi zenekara gondoskodott a kíséretről Schön Ignác prímás vezényletével. A szervezők ezúttal nem festményeket adtak át a győzteseknek, hanem diszkréten lezárt borítékokat. De nem ez volt az egyedüli változás a tovaröppent tizenkét rendezvényhez viszonyítva!
A torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon felújított épületében zajló kétnapos fesztivált Galambos László, a Magyar Nemzeti Tanács tagja nyitotta meg. Szavai szerint a VIVE nem csupán a nótaszerzés, az alkotás és önszerveződésünk egyik kiemelkedő formája, hanem a délvidéki magyar kultúra ünnepe is. A pénteki versenyest második részében az új nóták és csárdások nyilvános megméretése következett, de előtte Vitkay Kucsera Ágota előadta dédapjának, Vitkay Gyulának a kedvenc nótáját. A beérkezett pályaművekből tizenhárom szerzemény (kilenc hallgató és három csárdás) csendült fel - ebből egy hangszalagról. Bár az elhangzottak értékeléséhez, véleményezéséhez, végül rangsorolásához szavazataival ezúttal is hozzájárult a közönség, a döntéshozatal súlyát elsősorban mégis az öttagú bírálóbizottság vállalta magára: Pozsár Erzsébet zenei szerkesztő, Gábor Károly, az Újvidéki Rádió nyugalmazott producere és szerkesztője, Szakállasné Bancsi Erzsébet, a zenei szerkesztőség munkatársa és Dékány Imre torontálvásárhelyi ifjú prímás - élükön a VIVE egyik megálmodójával, Horváth László zenepedagógussal.
- Kedvező véleményt minden fellépőről, produkcióról tudtunk mondani, de a hibákat is észrevettük. Sajnos, ezen a vetélkedőn inkább az idősebb korosztály bizonyított, amiből csak az az örök igazság állapítható meg, hogy nemcsak a húszéveseké a világ - hangsúlyozta az elnök derűt fakasztó hangnemben, noha más is ott vibrált az eredményhirdetést felvezető légkörben. Egy alig palástolt, nosztalgikus visszapillantás a zsibongó kezdetekre. Vakító reflektorfényben, háttérben a Széchenyi Jolán és Susa Danijel tanárok által tervezett és kivitelezett díszletekkel.
Az első helyen a péterrévei Cseri János végzett, a fennmaradt dobogós helyezéseken pedig a csókai testvérpár osztozott: Jegercsik Mária a második lett, Lévai Piroska pedig a harmadik, őt egyébként a közönség is díjazta. Az új szerzemények csoportjában a pálmát rendhagyóan egy csárdás vitte el. A nagyutcán c. szerzemény zenéjét Kovács Ferenc írta, szövegét Mérges Eszter, előadása közben pedig Guzsvány Izabella és Kovács Zoltán fiatal operaművészek ''felelgettek” egymásnak. Kolinger Béla és Becskes Ónodi Rozália torontálvásárhelyi szerzőpáros közönségdíjas Amikor a kisfalumra c. hallgatóját Kovács István tolmácsolta. A VIVE 2008 előadói díját ezúttal is Kovács Zoltán kapta.
Természetesen az idei fesztivál is bővelkedett nívós kísérőrendezvényekben. Fennállásának harmincadik esztendejét ünnepelte meg a helybeli Pipacs Nőegylet. A Vadászotthonban tartott, zenével és ebéddel egybekötött ünnepi közgyűlés kezdetén az elnökség beszámolt az elmúlt évtizedek főbb mozzanatairól, továbbá a debellácsi pipacs születéséről és fejlődéséről, végül emlékokleveleket nyújtottak át egy szál rózsával, hímzett könyvjelzővel és baráti kézszorítással. Sorrendben először a nyolcvanadik esztendejüket tapodó, mégis még mindig aktív nőtagoknak - a tanítómestereknek, majd a szponzoroknak, valamint a megjelent adai, óbecsei, bácsföldvári, muzslyai, temerini, hertelendyfalvi, sándoregyházai, antalfalvi, pancsovai és helybéli nőszervezeteknek, illetve a testvérváros Hódmezővásárhely Csúcsi Olvasókörének, mellyel bensőséges kapcsolatot tartottak fenn. Díszvendégként jelen volt Bada István a Szerbiai Gyűjtők Egyesületei Szövetségének elnöke, valamint neje Johanna, és átadták az ünneplő háziasszonyoknak a frissen alapított Aranyszív-díjat. Az odaadásért, a hűségért... Válogatott gondolatot hozott magával továbbá Balogi András, a helyi közösség elnöke, Kiss Júlia, a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének elnök asszonya, Bába Lúcia, a nőegylet régi nagy pártfogója, dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár, valamint dr. Szőke Anna néprajzkutató is, aki Nagy Irén Mai debellácsi hímzések című, nemrégiben megjelent könyvéről is adott szakmai értékelést. A retrospektív hímzéskiállítást Vidács László, az antalfalvi képviselő-testület alelnöke nyitotta meg.
A Tartományi Művelődési Titkárság, a belgrádi Köztársasági Művelődési Minisztérium, a budapesti Szülőföld Alapítvány és a szabadkai Szekeres László Alapítvány fővédnökségével megtartott XIII. VIVE gálaestjét Kodály-idézetekkel indította útjára a bemondó, köszöntve az eminens vendégek soraiban Mészáros Ilonkát, a Magyar Kultúra Lovagját és dr. Csengeri Attila tartományi egészségügyi titkárt is. A megnyitó tisztje dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkárt, falunk szülöttét illette.
- A vajdasági magyarság felismerte a VIVE szükségességét - szólt az egybegyűltekhez, megjegyezve, hogy a Művelődési Otthon újraalakulását ennek, a Vitkayak nevével fémjelzett rendezvénynek is köszönheti. Továbbá Juhász Pali bácsi, Benke bácsi, Martinek bácsi meg a többi réges-rég elhunyt lelkes debellácsi amatőr műkedvelő, színházalapító emléke előtt tisztelgő idősebb utókornak.
A megkezdett munkát azonban csak a fiatalokkal lehet sikeresen továbbvinni. Erről is zengett a díjazott ''öregek” visszatapsolt nótacsokra, kacagott szomorkodva a vendégművészként fellépő Cára Aranka, Guzsvány Izabella, Kotroba Júlia és Kovács Zoltán bokrétája, szárnyalt ifjú párját keresve a cigányprímás pacsirtája.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..