home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
''Nálunk mindig történik valami!”
Martinek Imre
2008.10.29.
LXIII. évf. 44. szám
''Nálunk mindig történik valami!”

Falukép új tartalommalMár többen is megjegyezték, hogy Torontálvásárhelyen az utóbbi néhány esztendőben több sikeres projektum valósult meg, mint azokban az időkben, amikor még szilárdabb lábakon állt az ország, s benne a falu gazdasága, nagy- és kisipara. Nos, igen, de akkor a magasabb szi...

Falukép új tartalommal

Már többen is megjegyezték, hogy Torontálvásárhelyen az utóbbi néhány esztendőben több sikeres projektum valósult meg, mint azokban az időkben, amikor még szilárdabb lábakon állt az ország, s benne a falu gazdasága, nagy- és kisipara. Nos, igen, de akkor a magasabb szintekről másfajta sajátságos képlet szerint engedték elosztani a helyben megtermelt javak visszacsöpögtetett részecskéit. Jelenünkben pedig - külső segítség nélkül - egyszerűen képtelenség bármihez hozzákezdeni. Nem futná rá.
- Bár arról az aszfaltút-szakaszról, mely Opávával kötné össze a falut, már szinte évtizedek óta mindenki tud mindent, bármennyire meglepő, ez idáig egyetlen ötletterv sem készült el! - nyilatkozta Balogi András, a torontálvásárhelyi helyi közösség elnöke. Kiemelte, a szakemberek által végzett számítások szerint is nagyjából azonos a szóban forgó aszfaltozás cechje Antalfalva község évi költségvetésével. Magyarán, ehhez a vállalkozáshoz is nélkülözhetetlen lesz a Tartományi Nagyberuházási Alap hathatós támogatása.
- Az ő segítségükkel aszfaltozhatjuk le ebben az esztendőben a Rákóczi Ferenc (1595 m), a Boris Kidrič (1850 m) és a Szőlősor (950 m) utcákat is, és egy sebességkorlátozó körforgalmat építtethetünk a falu keleti bejáratánál, a Vojvodinaput Rt.-vel. Az útépítési munkálatok várhatóan a Táncsics Mihály (1450 m) és a Pap Pál utcában (1900 m) folytatódnak majd, valamint az Engels Frigyes (Újsor) és a Svetozar Marković utcákban, továbbá a Moša Pijade utcának a faluhoz közelebb eső részén. Sajnos, a körforgalomért néhány jegenyefát is fel kellett áldoznunk, mert a buszmegállók sem maradhattak a régi helyükön. A jó hír viszont az, hogy az ''új” mellékutcáinkból forgalmi táblákkal sikerült kitiltanunk az aszfaltpusztító cukorgyári kamionokat.
A piaci árusoknak mintegy negyven új piaci betonasztal készült, és nemcsak parkolók épültek a bekerített elárusítóhely mindkét bejárata előtt, hanem a beltéren is aszfaltoztak, betonoztak. A polgármester úr elmondta, tervben van egy kisebb parkolóhely kiépítése a református templom előtt is, magát a parkot pedig betongömbökkel szándékozzák körberakatni a falurendezők, a meglévő sorompók ugyanis nem bizonyultak elegendő akadálynak némely virtuskodó sofőr előtt. Megemlítette, hogy a Borbás-kút környékén 110 méter új gyalogjárdával lett összekötve az Újsor a faluval, és azt is, hogy a község illetékesei a közelmúltban már folytattak bizonyos tárgyalásokat a pancsovai ATP utasszállító közvállalattal. Ha sikerül megegyezniük, akkor az érkező autóbuszok nem a faluközpontban fordulnának meg, hanem a József Attila, a Makszim Gorkij és a Žarko Zrenjanin utcákat érintve jutnának vissza a körforgalomhoz, és hagynák el a települést.
A főutcán új padokat és kandelábereket állíttattunk fel, az utcai világítást pedig rendszeresen karbantartjuk. A falu északi bejáratához már került lámpa, még csak a körforgalom környékének és a vasútállomás felé vezető gyalogjárdának a megvilágításáról kell gondoskodnunk. Az utcai munkálatok során az emberek ráakadtak egy beszakadt tetejű nyomóskútra, azt lebetonoztuk, és nemrégiben a parki szökőkúton eszközöltünk egy nem tervezett, ám szükséges újjáépítést. A csapjait tavaszra nyitjuk meg, de úgy, hogy a belőle felszökkenő víz immár szabályos, lokális körforgást végezzen, ne pancsoljunk/pocsékoljunk feleslegesen. Itt említeném meg, hogy a legújabb pályázatunkkal a meglévő vízvezeték-hálózat rekonstruálásához, a kutak kihelyezéséhez szeretnénk pénzeszközhöz jutni. Továbbá a helyi Önkéntes Tűzoltótestület épületének keretén belül faluház létrehozását is tervezzük, és ennek költségeihez is szeretnénk támogatást nyerni??????????. A Helytörténeti Múzeumban levő vizesblokk felújítását is támogattuk, hozzájárultunk a Művelődési Otthon pinceszanálási és a katolikus egyházközség harangtornya átépítési költségeinek a fedezéséhez. A főutcánk mentén idegenkalauzoló táblákat helyeztünk el, és végre a depóniát is sikerült lezárnunk, majd felszámolnunk.
- Pillanatnyilag a helyi közösség épületének a belső tatarozása folyik.
- Igen, a hetven esztendővel ezelőtt épült székházunk is sorra került. Épületünkben korszerűsítettük az emeleti és a földszinti vizesblokkot, emellett új emésztőgödröt is építtettünk a régi helyett. Felújítjuk a múló idő hatására jócskán megrongálódott ablakokat, ajtókat, két új irodahelyiséget létesítünk, így az ügyintézőink végre külön helyiségbe kerülhetnek a közművesítésiektől.
Egyébként a faluban a sportélet is igen élénk. A Spartacus Sportközpont igénylése alapján az idén a kosárlabdapálya aszfaltozásához és a homoktalajú röplabdapálya kiépítéséhez folyamodtunk segítségért a Tartományi Nagyberuházási Alaphoz. Magasabb versenyrangba kerülve tekézőlányaik is ''kinőtték” a hazai pályát, és a szabályok értelmében csak egy speciális panelpályán játszhatnak a továbbiakban. Mivel minden jel arra utal, hogy hamarosan a fiúk is feljebb gurítják magukat, így a Spartacus Tekeklub hatmillió dináros óhaját is belefoglaltuk a pályázati kérelembe. Szó esett egy új kosárlabdapálya építéséről is a Kolónián, illetve annak a segédfocipályának a létrehozásáról, amely az Újsor menti gödör területén kapna helyet... S még egy jó hír: végre elhárult minden adminisztratív akadály az új, iskolai sportcsarnok építése elől!
- Egy kényes kérdés: kanalizáció!
- A D1-es, vagyis a vásártéri főcsatorna most zajló tisztításához másfél millió dinárról gondoskodtunk, de ha a háztartási szennyvíz elvezetésének megoldására célzol, arról még javában folynak az igen érzékeny pulzusmérések. Egy németországi cég felajánlotta ugyan, hogy Nagylajosfalva és Cserépalja mellett itt, Torontálvásárhelyen is elvállalja a teljes hálózat kiépítését, mégis heves viták tárgyát képezi, miként is tudnák a lakosok kifizetni ezeket a munkálatokat. Konkrétan: ki-ki maga állja-e a hálózatra való rákapcsolódás költségeit, avagy az volna-e a ''legfájdalommentesebb” megoldás, ha a szolgáltatás fejében húsz évre átengednénk a beruházóknak a vízvezetékünket?
- Torontálvásárhely gazdaságának lehetséges revitalizációja mikor kerül napirendre?
- A revitalizációban sajnos, nemcsak a helyi közösség, hanem a község is csak közvetett módon tud részt venni. Vagyis igyekszik kedvező feltételeket és tiszta papírokat biztosítani a potenciális befektetőknek. Szem előtt tartva persze a falu lakosainak az érdekeit is. Érdemes a figyelemre az akkumulátoros gépkocsikat gyártó GlobusAuto cég elképzelése, hogy megvásárolja falunk határában a kutak, a Zsámboki-tanya és a HK tulajdonát képező, haszonbérben levő négy lánc földterület által bezárt ''háromszög”-et, hogy ott gépkocsi- és stílbútorgyárat létesítsen. A cég tervei szerint az üzemek akár száz munkást is foglalkoztatnának, ehhez azonban - még a licitáció előtt! - feltétlenül rendeznünk kell a szóban forgó telek papírjait, és ez rengeteg utánajárást igényel. Egyébként a község támogatásával sikerült felújítani a torontálvásárhelyi Földműves-szövetkezet tanyáját, ahol évtizedek óta szőlőtermesztés és borászat folyik, de a ''zadruga” tapasztalt szőlőmesterét is magunkhoz vettük. Palackozva és címkézve az itt sajtolt szőlőnedű a falu turisztikai kínálatába is bekerül(het)ne, egy kisebb méretű erdősítéssel pedig a környék vonzerején is javít(hat)unk. Egyvalami biztos: nálunk mindig történik valami!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..