home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
''Ez a tapasztalás éve volt”
Tóth Lívia
2009.08.19.
LXIV. évf. 33. szám
''Ez a tapasztalás éve volt”

Olvasóink talán még emlékeznek rá, hogy Zenta azon községek egyike volt, amelyben a leghosszabb ideig tartottak a koalíciós tárgyalások. Az új polgármestert, Pék Zoltán közgazdász személyében, csak 2008. augusztus 8-án nevezték ki. - Mint ''kezdő” politikus nagy reményekkel in...

Olvasóink talán még emlékeznek rá, hogy Zenta azon községek egyike volt, amelyben a leghosszabb ideig tartottak a koalíciós tárgyalások. Az új polgármestert, Pék Zoltán közgazdász személyében, csak 2008. augusztus 8-án nevezték ki.
- Mint ''kezdő” politikus nagy reményekkel indultam, és sokat vártam az új tevékenységemtől - kezdte értékelő összefoglalóját a város első embere -, sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez csak a felismerés és a tapasztalás éve volt, nem mindig a legjobb értelemben. Most már tudom, hogy a politikában nem úgy zajlanak a dolgok, mint az előző munkahelyemen, a bankszakmában. Itt nagyon könnyű határozatokat hozni, de rendkívül nehéz végre is hajtani őket. Elsősorban a pénzek lehívására gondolok, mert a községnek jelenleg is egymilliárd-kétszázmillió dinár van jóváhagyva különböző projektumokra a tartomány és a köztársaság részéről, a megfizettetés azonban sehogyan sem halad. Ebből legalább 550 millió dinár olyan projektumokat érint, amelyekbe még bele sem kezdtünk, ilyen például a sporcsarnok építésének első szakasza, a kevi tájház, a tornyosi kutak fúrása vagy a felsőhegyi utak. Mivel mindenki a gazdasági válságra hivatkozik, a csak határozatok formájában létező összegeket szinte lehetetlen kicsikarni az illetékesekből.
Eredmények és tervek
- 2008-ban három, az idén két tervtételünket sikerült megvalósítani - részletezte a község elnöke. - Ezek: a Zenta és Felsőhegy közötti útszakasz, a mezőgazdasági termelőket ért jégkár megtérítése, a közvilágítás az általános iskolákban, a kendergyár megvásárlása és az internátus építésének második szakasza, amellyel a fogyatékkal élő gyermekeknek biztosítottunk nappali tartózkodási helyet. Átadásra vár a felsőhegyi és a bogarasi telefonközpont, valamint a kórház közvilágítása. A Keceli-telepen kiépült a járda, és néhány roma család házába bevezették a vizet, novemberre elkészül a vakok és gyengén látók egyesületi helyiségének a felújítása. Ebbe a sorba tartozik a Thurzó Lajos Általános Iskola külső megvilágítása, de eredményként könyvelem el azt is, hogy a 2008-as közmunkákra aláírtuk a szerződést. Igaz, huszonegy főre gondoltunk, de csak tizenkét embert sikerül alkalmazni hat hónapra. Az idei évben a határozatok értelmében 51 millió dinárt fordíthatunk erre a célra, de hogy ezek a pénzek mikor lesznek kifizetve, azt nem tudnám megmondani, mivel még 2007-es pénzekkel is tartoznak nekünk.
A zentai önkormányzat sikeresen pályázott a Szülőföld Alapnál az ECDL-képzésre, a Tartományi Önkormányzati Titkárságtól pedig egymillió dinárt nyertünk új számítógépek és szoftverek vásárlására. Sikerült kiharcolnunk, hogy Pacséron kívül Zentának is jóváhagyják a termálkút fúrását, amire ötvenmillió dinár van jóváhagyva - s amit szintén még csak papíron kaptunk meg. Sajnos, a kútra vonatkozó engedélyek az idén lejárnak, én viszont nehezen tudom elképzelni, hogy valaki pénz nélkül, előlegezett bizalommal is hajlandó elvégezni ezt a nagy munkát. Tudom, hogy a zentaiaknak a sportcsarnok és a színház a legfájóbb pontjuk. Jó hír, hogy szeptember 11-én, a város napján, átadjuk rendeltetésének a felújított művelődési házat - jóllehet a Tartományi Nagyberuházási Alap továbbra sem utalta át a donációt. A tavalyi alapkő-elhelyezés után befejeződött a Sportcsarnok építésének úgynevezett nulladik szakasza, de a folytatásra vonatkozó szerződést azóta sem sikerült aláírni a tartományi illetékesekkel. Az általános pénzhiány ezt a projektumot is hátráltatja, de azt is észrevettem, hogy a nagypolitika igyekszik kihátrálni mögüle. Ez csak magánvélemény, de itt említeném meg, hogy a pénzek behajtásához nem igazán sikerült megnyernünk a két koalíciós partnerünket, a Demokrata Pártot és a G17-eseket, pedig azt hittük, nekik átjárhatóságuk van a legfelsőbb tartományi és szerbiai irányításig, hiszen sokkal több képviselővel rendelkeznek, mint mi. Sajnos, a zentaiak ezt a kedvező pozíciót eddig nem használták ki, de remélem, az elkövetkező időszakban ez is megváltozik. Az év végéig előttünk álló négy hónapban leginkább a sportcsarnok-projektum megkezdésében reménykedem, mert ha egyszer elkezdődik az építkezés, akkor sokkal nehezebb lesz leállítani a folyamatot.
Idegenforgalom és fejlődés
- Januárban megvettük a kendergyár területét, s miután elkészül a bekötőút és az infrastruktúra, a tervezett kilenc-tíz telket pályázat útján felkínáljuk a hazai és a külföldi befektetőknek. Folyik a Népkert topográfiai felmérése is, már aláírtunk két szándéknyilatkozatot: az egyiket wellness központ létesítésére, a másikat a geotermikus energia kihasználására.
Időközben megkezdődött a Mercator üzletközpont építése, decemberre tervezik az átadást. Tudom, hogy ezzel kapcsolatban a lakosságnak még vannak ellenvetései, de bízom abban, hogy sok zentainak sikerül munkahelyhez jutnia, hiszen 100-150 alkalmazottat emlegetnek.
El kell mondanom, hogy hamarosan aláírjuk a testvérvárosi kapcsolatot igazoló dokumentumot a franciaországi Amnéville-lel. Ez egy kis település kilencezer lakossal, de egyben nagyon fejlett turisztikai központ. Ezt a szálat azért tartom fontosnak, mert az idegenforgalomban látom a város jövőjét. Nem állítom, hogy az ipar elhanyagolható tényező, de a turizmusban jobban kifejezésre juttathatnánk a lehetőségeinket. Már azt is nagy sikerként könyvelhetjük el, ha a 23 hektáros ipari parkot sikerül benépesítenünk, de ha emellett a fürdőhely és a termálkút fúrása is megvalósul, akkor valóban megindulhat a fejlődés. Ehhez azonban nemcsak a város arculatát kell megváltoztatni, hanem az itt élők szemléletét is, mert a fürdőhelyek, turisztikai központok általában nagyon rendezettek, tiszták. Sajnos, a kilátó építése, amelyet szintén az idegenforgalom szolgálatába akartunk állítani, szeptember 11-ére sem fejeződik be - mondta a polgármester, majd arra a kérdésre, hogy elégedett-e az eltelt egy évvel, a következőket válaszolta:
- Polgárként én is sokkal többet vártam volna, de jelenleg ennyivel is meg kell elégednünk. Kérkedni lehetne a jóváhagyott eszközökkel, de felesleges, ha eredményeket nem tudunk felmutatni. A jövőben inkább a külföld felé kellene fordulnunk, megpróbáljuk idecsalogatni a befektetőket. Ha sokkal nehezebb is, de ez a kivezető út.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..