home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
''A tánc a szakmánk”
(drobina.laura)
2011.09.21.
LXVI. évf. 38. szám
''A tánc a szakmánk”

- vallja Enyedi Péter, a Csillag születikben megismert, és azóta világhírűvé lett tánccsoport, a 4 for Dance tagja
A 4 for Dance 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy az általuk nagy tiszteletben tartott magyar néptánc autentikus elemeit virtuóz ritmusjátékokkal tegyék még izgalmasabbá, s íg...

- vallja Enyedi Péter, a Csillag születikben megismert, és azóta világhírűvé lett tánccsoport, a 4 for Dance tagja

A 4 for Dance 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy az általuk nagy tiszteletben tartott magyar néptánc autentikus elemeit virtuóz ritmusjátékokkal tegyék még izgalmasabbá, s így egy önálló stílust hozzanak létre. A csapat népszerűsége azóta is töretlen, hiszen a 4 for Dance értéket közvetít, kultúrát táplál, és mindezt a mai kor szellemében, sok humorral fűszerezve. A csapat tagjai: Bárány Kristóf, Enyedi Péter, Gál Sándor és nem utolsósorban Illés Dániel.
John Barrowman, a hollywoodi sztár a BBC egyik legnagyobb show-jában, a Tonight Is The Nightban így mutatta be a 4 for Dance-t: ''Ezt az elkápráztató csapatot a világon mindenkinek látnia kell!”
A tánccsoport tagjával, Enyedi Péterrel beszélgettem.
- A világon sokfelé ismernek benneteket és azt a műfajt, amit képviseltek. Mégis, ti minek neveznétek azt a fajta táncot?
- Ezt már nagyon sokan megkérdezték tőlünk, és van is rá egy kis történetünk. Egy előadás után beszélgettünk egy táncos, koreográfus úriemberrel, aki elismerően nyilatkozott a munkásságunkról meg a műsorról, és a beszélgetés során szóba is került a 4 for Dance stílus behatárolásának a kérdése. Végül is arra a következtetésre jutottunk, hogy ha létezik világzene, akkor a táncban is létezhet világtánc, és ennek az új stílusirányzatnak a képviselői, teremtői lehetünk mi is. Egyébként a 4 for Dance stílus a magyar autentikus néptáncon alapszik, és ezt vegyítjük sok humorral és más táncstílusokkal, ezáltal egy populárisabb műfajt teremtve.
- 2009-ben Montrealból, az UNESCO védnöksége alatti Dance World Cupról, a hivatalos táncvilágkupáról három kategóriában is - folk, show, sztepp - világbajnoki címmel tértetek haza. Akkor a zsűri tagjai között olyan neves szakemberek szerepeltek, mint a Cirque de Soleil egyik vezetője, Liza Minelli, Beyonce koreográfusa, Britney Spears vezetőtáncosa, valamint a New York-i Broadway egyik legismertebb táncművésze. Mindemellett ti lettetek a kupa legtöbb díját nyerő együttes is, a világ minden tájáról érkező, mintegy 2500 részvevő között. Hogy éltétek meg ezeket a díjakat?
- Montrealban az első produkciónk után állva tapsolt a közönség a zsűrivel együtt. Ezután bármikor léptünk színpadra, mindig óriási ováció fogadott bennünket, felejthetetlen élmény volt számunkra és persze elismerés is. Igazából a nemzetközi karrierünk kezdete volt ez a pillanat, ez a kitüntetés, ami mindenhol magas nívót jelent a világon. A zsűritagok felvették velünk a kapcsolatot, tanácsokat adtak, hogyan haladhatunk tovább, és a kitartó munkánk, úgy érezzük, meghozza a gyümölcsét, hiszen már csaknem 40 országban képviseltük a magyar kultúrának ezt a sajátos formáját, és büszkén mondhatjuk, eddig mindenhol óriási elismeréssel nyilatkoztak a műsorainkról.
- Milyen hatással volt rátok a hirtelen siker? Hiszen egyik pillanatról a másikra váltatok roppant népszerűvé. Ráadásul mindezt nagyon fiatalon éltétek meg...
- Nagyon szerencsések vagyunk, hogy azt csinálhatjuk, ami az életcélunk. Ebben fontos szerepe van annak is, hogy mind a négyen gyerekkori barátok vagyunk, mondhatni testvérei egymásnak, mindig segítettük egymást, és a siker után sincsen másképp. Egy a célunk, egy a mentalitásunk, egy a gondolkodásmódunk és rendkívül kiegészítjük egymást, ezért is tartunk ott, ahol most vagyunk.
- Ti mindannyian táncművészeti főiskolára jártatok? Vagy van más szakmátok is?
- Sanyi és Kristóf elvégezték a Táncművészeti Főiskolát, Dani jövőre fog diplomázni, Peti pedig történelem szakos hallgató, de a tánc a szakmánk, hiszen mindannyian kb. 20 éve tanuljuk a mozgáskultúrát, valamint táncot tanítunk a 4 for Dance mellett a saját növendékeinknek. Van egy saját iskolánk is a 4 for Dance Tánciskola, ahol ezt a fajta irányzatot, szemléletmódot alkalmazva képezzük a diákokat.
- Hogyan alakult meg a 4 for Dance, és miért kapta ezt a nevet?
- Első perctől kezdve az volt a célunk, hogy a formáció magas színvonalon, szórakoztatóan tudja képviselni a magyar kultúrát, ezért is adtunk magunknak olyan nevet, amit külföldön is megértenek, és jól cseng is egyben. A csapat egyébként a közös barátságunk eredménye, hittünk benne a kezdetektől fogva és sokat tettünk, teszünk is azért, hogy a 4 for Dance még sokáig nívósan tevékenykedhessen a világban.
- Fontos számotokra, hogy a világ minél több tájára eljuttassátok ezt a fajta stílust?
- A Kárpát-medence tánckultúrája nagyon sokszínű és egyedülálló, ezért büszkék vagyunk arra, hogy a világban mindenfelé prezentáljuk, persze fontos a popularitás és a szórakoztatás is, ettől lesz még érdekesebb az amit csinálunk a külföldi nézők számára is.
- Melyik volt a legemlékezetesebb vagy legizgalmasabb fellépésetek?
- Rengeteg fellépésen vagyunk már túl, közülük számos emlékezetes marad számunkra, talán az egyik legérdekesebb az volt, amikor Kiss János, a Győri Balett igazgatója az előadásunk után úgy gratulált, hogy: ''Fiúk, ha így folytatjátok óriási világsztár lesz belőletek!”
- Ilyen ,,hajtás''-sal nehéz lehet összeegyeztetni a magánéletet... Nálatok ez hogyan oldható meg? Hiszen nemrég még egy esküvő is belefért a programotokba! Hogyan tolerálják mindezt a lányok?
- Büszkék vagyunk a párunkra, és hálásak is vagyunk nekik, hogy tolerálják ezt a fajta életvitelt, mert olykor-olykor bizony nem túl családbarát, de mivel tudják, hogy ez az életcélunk, így elfogadnak minket ilyennek, amilyenek vagyunk. Dani volt az első a csapatból, aki megnősült, úgy érezzük, remekül választott, hiszen a párja nagyszerű ember, és mindig is megértő lesz a 4 for Dance-szel szemben. Emellett természetesen amikor csak tehetjük, mi is szívesen vagyunk a családunkkal, párunkkal.
- Ha jól tudom, tervben van egy könyv is: papírra fogjátok vetni az eddigi élményeket. Pontosan mit tartalmaz majd, és mikorra várható?
- Ez egyelőre még csak terv, Peti fejéből pattant ki az ötlet, hogy talán érdekes lenne a sok-sok humoros és különleges sztorinkat - amelyek az utazások és fellépések alkalmával történtek velünk - papírra vetni, és mivel ő humán beállítottságú ember, akinek érzéke is van az íráshoz, egyszer talán megszületik ez a könyv az ő tollából.
- És mindemellett még egy tánciskolát is üzemeltettek... Mindannyian tanítatok ott?
- Több csoport működik a 4 for Dance Tánciskola keretében, Dani és Peti az oktatók, de terveink között szerepel, hogy akár az egész országra kiterjedő hálózata is lesz az intézménynek.
- Számomra felfoghatatlan, hogy van mindenre időtök... Van olyan, hogy pihenés?
- Mi a saját műsorainkat is pihenésként éljük meg, állandóan mozgásban vagyunk, járjuk a világot, így sosem unatkozunk, minden műsorunk más és más, pont ezért izgalmas és érdekes nekünk is. Emellett minden télen időt szakítunk a téli sportokra, mert nagy szerelmesei vagyunk a síelésnek és a snowboardozásnak, szóval mindig kialakítunk feltöltődésre szánt időszakot is.
- A terveitekről mondanál néhány szót?
- Reméljük, még nagyon sokáig végezni tudjuk a munkánkat, és sokfelé megismertetjük majd a 4 for Dance stílusát a világban, valamint elkészült legújabb egész estés műsorunk a Strokes együttessel közösen, bízunk benne, hogy ezt a produkciót is még sokszor bemutathatjuk.
- Van még olyan csúcs, amit el szeretnétek érni?
- Amit mostanáig elért a csapatunk, úgy gondoljuk, már ez is büszkeséggel tölt el minket, de célok, kihívások mindig is lesznek az életünkben, az újabb országok, helyszínek, lehetőségek, műsorok mindig egy újabb csúcsot tartogatnak számunkra, amit meg kell hódítanunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..