37 helyi közösségből 35-ben nyert a VMSZ és az SZHP koalíciója

37 helyi közösségből 35-ben nyert a VMSZ és az SZHP koalíciója

A vasárnap megtartott szabadkai helyi közösségi választásokon 37 helyi közösségből 35-ben nyert a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt közös koalíciós listája. A részvételi arány közel 17 százalékos volt.

37 helyi közösségből 35-ben nyert a VMSZ és az SZHP közös koalíciós listája, két helyi közösség esetében, Kisbosznia és Verušić településeken pedig a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége nyert - nyilatkozta lapunknak Kovács Károly, a Városi Választási Bizottság tagja. Mint mondta, 22 helyi közösségben csupán egy opcióra lehetett szavazni, a VMSZ és a SZHP közös koalíciós listájára, bizonyos településeken pedig legfeljebb három listára voksolhattak a szavazópolgárok. Közel százszázalékos feldolgozottság mellett elmondható, hogy 16,6 százalékos volt a részvételi arány a választáson, valamennyivel kevesebb volt a kimenetel a négy évvel ezelőtti választásokhoz viszonyítva.

Kovács Károly, a Városi Választási Bizottság tagja

Bebizonyosodott, hogy a szabadkai helyi közösségi választások kapcsán jó döntést hozott a Vajdasági Magyar Szövetség, ezt pedig a szavazópolgárok is támogatták - nyilatkozta a választások estéjén Horvát Tímea, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke. Az alpolgármester kiemelte, hogy folytatódhat a megkezdett munka, amely a választási programban tett ígéretek megvalósítására irányul.

Horvát Tímea, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke

A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség választási győzelmét Bogdan Laban, az SZHP szabadkai szervezetének elnöke is megerősítette esti sajtótájékoztatóján. A polgármester elmondta, hogy a 103 választókörzetből begyűjtött információik alapján az összesen 501-ből 442 mandátumot szerzett meg a két párt koalíciója, ami megközelítőleg 88 százalék. Adataik szerint a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége 37 mandátumot szerzett (7%), a Szerb Szocialista Párt 9 mandátumot (2%), a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Bácskai Bunyevácok Szövetsége 5-5 mandátumot (1-1%), míg a Szerbia Ereje Mozgalom hármat (0,6%).

A szabadkai Választási Bizottság tagjai munka közben

A szavazás rendben lezajlott, a szavazóhelyek időben, reggel 7-kor nyitottak ki és este 8-ig tartottak nyitva. A legmagasabb részvételi arány Mérgesen és Tavankúton volt, míg általánosságban elmondható, hogy legkevesebb számban a belvárosi helyi közösségek esetében vonultak a polgárok az urnák elé. A választói névjegyzéken mintegy 130 000 polgár szerepelt, így valamivel több, mint 21 ezer választópolgár adta le a voksát a részvételi arány alapján.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink