home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Őseink hagyománya, életmódja, kultúrája
Koncz Erzsébet
2011.12.14.
LXVI. évf. 50. szám

Nyolcadik alkalommal szervezték meg Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben november 26-án a Ricsaj népművészeti találkozótA Petőfi a csongrádi Városkép Nonprofit Kft.-vel közösen a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázatán nyert támogatást erre a rendezvényre....

Nyolcadik alkalommal szervezték meg Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben november 26-án a Ricsaj népművészeti találkozót
A Petőfi a csongrádi Városkép Nonprofit Kft.-vel közösen a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázatán nyert támogatást erre a rendezvényre. Az ''Isten hozott a kultúrák sokszínű világába” nevet viselő projektum célja a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítése, mely célt a két testvérváros, Csongrád és Óbecse szoros együttműködésben valósít meg. A négy közös rendezvény közül ez a mostani volt az utolsó. E rendezvény létrejöttét támogatta még a budapesti Bethlen Gábor Alap, a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, Óbecse község önkormányzata és több óbecsei vállalkozó.
Délben kezdődött az ünnepség. A néptánc, a népdal, a népi játékok ünnepe. Az óbecsei csoportokon kívül fölléptek a csongrádiak, a törökbecseiek, a szenttamásiak, a péterréveiek, a kishegyesiek és a magyarkanizsaiak.
A nagyteremben kirakodóvásár fogadta a látogatókat. Mindenki megtalálta a számára kedves dolgot. A kézimunkák zöme gyöngyből készült. Láttam nyakékeket, karcsatokat, fülbevalókat. Ezeknek volt a legnagyobb keletjük. Szépek voltak a kézzel festett üvegpoharak, csészék, dísztányérok, vázák, a hímezett terítők... Fából faragott ízléses tárgyak, mézeskalács, azonkívül még könyv is helyet kapott a vásáron. Az egyik sarokban népviseleti ruhákat lehetett fölpróbálni...
Az idő gyorsan múlott, délután a játszóházban Lukács Imrétől népi játékokat tanulhattak a fiatalabbak.
Kettőkor megkezdődött a szemle. Először a kis népitánc-együttesek mutatkoztak be: az óbecsei Kenderkóc, a Kiscimbora, a Csiperke, a Bekecs, a magyarkanizsai Fürtöcske, a szenttamási Pitypang és a kishegyesi Szalakóta.
Három órától énekoktatásra lehetett menni a kultúrkör kistermébe, ahol Szerda Zsófi és Szabó Annamária óbecsei középiskolások várták a népdalkedvelőket.
A népzenei műsorban fellépett az óbecsei Fenyvesi Zénó-Lengyel László-kettős, a Szilike énekcsoport, majd Kovács Franciska. Citerán a szenttamási Mag Konrád muzsikált. Ezután a kultúrkör Csincsele énekcsoportja mutatkozott be, s hallhattuk a törökbecsei Varga Viktória és Szabó Anett kettős énekszámát. A péterrévei Tücsök tamburazenekar is bemutatkozott. Az óbecsei Fenyvesi Timótot a péterrévei Zsenge énekcsoport követte, majd pedig a törökbecsei kettős: Varga Dávid és Vaksz Anita. Befejezésül fölléptek a kultúrkör zenészei.
Közben a színházteremben folyt a kézműves-foglalkozás. Aki gyöngyöt akart fűzni, az Ricz Kasziba Beaátánál jelentkezett. A kosárfonás iránt leginkább a szenttamási diákok érdeklődtek. A kishegyesiek a nemezelés technikáját sajátították el. A kezdők labda-, a haladók meg pólyásbaba-készítésre vállalkoztak. Velük a temerini Lukács Fodor Valéria foglakozott. A gölöncsérmesterséget is megtanulhatták a gyerekek Szabatka Jankától.
Öt órától kezdődött a táncoktatás is Patyerek Csaba és Utasi Péter vezetésével.
Este hét órakor került sor a rendezvény gálaműsorára, melyen három ,,kiválóan minősült'' címet szerzett együttes mutatkozott be: a csongrádi Alföld, a kishegyesi Rizgetős és az óbecsei Szelence népi táncegyüttes.
A műsor utáni táncház tovább forrósította a hangulatot. A Fokos és a Csalóka zenekar szolgáltatta a talpalávalót.
Cseszák Balázs, a kultúrkör táncoktatója, e találkozó egyik főszervezője szívesen mesélt arról, hogyan készültek e rendezvényre.
- A Ricsaj Népművészeti Fesztivál művelődésre és hasznos időtöltésre ad lehetőséget, célja pedig a magyar népművészet bemutatása, valamint a hagyományok őrzése. Ezenkívül egy új alkalom a szereplésre, ismerkedésre, tanulásra a határon innen és túl tevékenykedő gyermek- és felnőttcsoportok részére. A látogatók betekintést nyerhetnek őseink hagyományvilágába, életmódjába, megismerkedhetnek népi kultúránkkal.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..