home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
273 serleg a vitrinben
Tóth Tibor
2020.06.05.
LXXV. évf. 23. szám
273 serleg a vitrinben

Ötéves korában majdnem vándorcirkuszba került, majd erőemeléssel foglalkozott, 1986-ban pedig a nagy szerelem, a testépítés mellett kötött ki. A választás telitalálatnak bizonyult, hiszen egy világbajnoki cím mellé 6 Európa-bajnokságot meg 17 országos bajnokságot nyert, és akkor a kisebb tornákon elért eredményeiről még nem is szóltunk. Hatvanhárom évesen is rendszeresen edz, és 2019 vége felé a spanyolországi Tarragona városában megtartott, az 1946-ban alapított IFBB világszövetség által szervezett világbajnokságon, az 55 év felettiek kategóriájában bekerült az első hat közé. Vitrinjét összesen 273 serleg díszíti. Ő a zentagunarasi származású, Topolyán élő Liszka Péter, aki még mindig kiváló barátságot ápol a súlyokkal. A napi edzések mellett tanítványaival is foglalkozik a Toldi testépítőklubban.

— Nagyon mozgékony gyerek voltam, sokan azt mondták, kismajomnak születtem, és szinte banánnal csalogattak le a fáról — kezdte a beszélgetést Liszka. — Ötéves koromban majdnem vándorcirkuszba kerültem, mivel az akrobatikus mutatványokat, mint amilyen a szaltó és a cigánykerék, könnyedén megcsináltam. A zentagunarasi általános iskolában szertornázni kezdtem, második osztályban már futballoztam is. Ezt a két sportágat tizennyolc éves koromig párhuzamosan űztem. Katonai szolgálatom alatt a labdarúgóklubban kialakult egy csapat, én pedig leszerelésem után sokszor a kispadon találtam magam. Korábbi csapatkapitányként bosszantott, hogy nem mindig kerülök be a kezdő tizenegybe, és inkább úgy döntöttem, valamilyen egyéni sportot választok magamnak. Bátyámmal és egyik barátjával elmentem az edzőterembe, és azonnal világossá vált számomra, hogy ez lesz az én sportom. Elolvastam Milan Čavrić testépítésről szóló könyvét, és ahhoz még tíz százalék szigort tettem hozzá, mind a táplálkozás, mind az edzések mennyisége terén.

* Hét évig erőemeléssel foglalkozott, melyben tartományi bajnokságot nyert, az országos megmérettetésre pedig a hadseregben készült, és bronzérmet szerzett. Erőemelésről azonban testépítésre váltott.

— A testépítést 1986-ban kezdtem. Szégyenlős voltam. Első versenyemen kiválasztottam a falon egy pontot, és a szabad bemutató alkalmával, a közönség és a pontozóbírók jelenlétét teljesen kizárva, végig azt a pontot néztem. A vajdasági bajnokságot megnyertem, az első országos bajnokságomon negyedik lettem, a kupában pedig második. 1987-ben kezdtek elismerni, amikor a bulgáriai nemzetközi versenyen az akkori jugoszláv országos bajnok nem jutott be az első hatba, én pedig a második helyen végeztem.


Liszka Péter

 

* 1993-ban Olaszországban vb-címet szerzett, Európában hat alkalommal bizonyult a legjobbnak, emellett tizenhétszeres országos bajnok, és kétszer állhatott a dobogó legmagasabb fokára a Balkán-bajnokságon és a Földközi-tengeri Játékokon is.

— A vb-cím alkalmával el sem hittem, hogy mindez velem történik. Az elődöntő után az egyik szerbiai pontozóbíró szólt, hogy döntős vagyok, és esélyes az első helyre. Két-három napig fel sem tudtam fogni, hogy beért a munka gyümölcse, szinte transzba estem. Legkedvesebb versenyem talán nem is ez a vb, hanem egy 1993. évi, londoni nemzetközi viadal volt. Akkoriban már dúlt a délszláv háború, országunk megítélése nem volt a legjobb világszerte, engem pedig visszatapsolt a londoni közönség. Nagyon megható pillanatokat éltem át, jobban esett a londoni közönség szeretete, mint a világbajnoki cím nyújtotta érzés. Az 1992-beli csehországi vb-nek pedig végül egyedül vágtam neki, az indulás előtti éjszakán üzemképes állapotba hozott autómmal. A hosszú, hegyek között vezető úton 4,5 kg-ot vesztettem, olyan voltam, mint a száradt falevél. A versenyen hatodik lettem, ami nem volt nagy eredmény, ennek ellenére emlékezetes maradt számomra.

* A testépítés pontozásos sportág. A pontozóbírók mennyire szólhatnak bele a végeredménybe?

— Alaposan beleszólhatnak, ha akarnak. A szlovéniai vb-t simán meg kellett volna nyernem, de egy másik szerbiai versenyző hozott magával egy pontozóbírót, és nagyon furfangosan elintézték, hogy ő nyerje meg a veterán-világbajnokságot. Nagyon fontos az első benyomás, ahogy a bírók először látják a testépítőt. A pontozás alkalmával első körben a testszimmetriát és a felépítést nézik, a második körben az izomtömeget figyelik, a harmadikban pedig a test kidolgozottsága a mérvadó. Mindháromra 30-30 pont adható, emellett pedig szabad pózolással még 10 pont szerezhető. Bíráskodni nem szeretek, mert több helyen olyan testépítőnek kell nyernie, aki nem érdemli meg, és ekkor a reálisan bíráskodókra elég furcsán néznek a többiek. 1991-ben a németországi Mister Universum versenyen a bírók közül hatan az első helyre rangsoroltak, mégis megelőzött a szervező versenyzője, habár csak egy bíró rangsorolta őt az első helyre. Ez még nem volt elég, mivel az enyémmel megegyező pontszámú, angol testépítőt is elém helyezték. A bírók között angol is ült… Az igazságtalanságok mindig fájnak, mert úgy érzed, nem értékelik a munkád.

* Hatvanhárom évesen is kiváló formában van, hiszen a tarragonai vb-n a fiatalabbak között versenyezve jutott be a legjobb hat közé. Hogyan tudja ennyi évesen így karbantartani magát?

— Rengeteg munkával. A régi iskola képviselője vagyok. A mai világban nem a kitartásról és a hozzáállásról szól ez a sport, hanem főleg arról, mennyi pénz van a zsebedben. Büszke vagyok arra, hogy az egész testformálás az én nevemhez fűződik. Még a jugoszláv időkben egy horvátországi verseny alkalmával az egyik résztvevő megkérdezte tőlem, mit szedek. Én soroltam, hogy csirkemell, tojás… Nem hitte el, pedig csakis a munka hoz eredményt. Edzéseken nem 100, hanem 200 százalékot kell nyújtani, és a táplálkozásra is figyelni kell. A helytelen étrend tönkre tudja tenni az elvégzett munkát.

* Mennyire tartható be a verseny előtti szigorú étrend, amikor a fehérjebevitelt növelik, a szénhidrát mennyiségét pedig csökkentik?

— Nagyon elszántnak kell lenni. Egyszer, május 1-jén kimentünk a társasággal a Topolyai-tóhoz. Bográcsozás közben az egyik barátom megkínált, hogy kóstoljam meg a főztjét. Én verseny előtt álltam, és elutasítottam, sőt még a kanalat sem nyaltam meg. Ha ma megnyalom a kanalat, akkor holnap egy kanállal, holnapután pedig egy kistányérral fogyasztok az ételből, és addigi munkámat egy csapásra a kukába dobhatom. Ha kitűzök egy célt, akkor csak az lebeg a szemem előtt, és ettől senki és semmi sem tud eltántorítani.

* Mit üzen a fiataloknak?

— A legfontosabb a hozzáállás. Az edzőterembe érve ne azt kérdezzék, milyen teljesítményfokozókat lehet szedni, hanem azt, hogyan kell a súlyt megfogni. És figyeljenek a megfelelő táplálkozásra. Hallgassák meg az idősebbek tanácsait, nem feltétlenül a közösségi oldalakon kell tájékozódni. Nem úgy kell elkezdeni, hogy belőlem versenyző lesz. Ez majd kialakul, ha a megfelelő genetika kellő akaraterővel párosul.

* Milyen tervei vannak 2020-ra?

— December 5-én Törökországban lesz az IFBB világbajnoksága, egy hétre rá pedig Spanyolországban az Arnold Classics. Ha a sérülésem javul, mindkét versenyen pódiumra lépek. Ha minden az elképzeléseim szerint alakul, akkor jövőre már nem indulnék világ- és Európa-bajnokságokon, a kisebb, meghívásos versenyeken azonban még igen, de csak addig, amíg úgy érzem, nem vagyok nevetség tárgya. Pályafutásom végeztével többet foglalkozhatok tanítványaimmal, akik közül eredményeikkel már többen is kitűntek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..