home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
258-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
MTI
2021.05.24.
LXXVI. évf. 20. szám
258-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 41 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 258 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 5 023 145 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 012 483-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 802 346-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 560-ra, a gyógyultaké 670 205-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 102 581. Kórházban 1420 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 169-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 13 211-en vannak, a mintavételek száma 5 743 991-re nőtt.

Kiemelték, hogy az oltásoknak köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb, ötödik fokozata.

Vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és az üzletek, éttermek nyitvatartására vonatkozó korlátozásoknak.

Ugyanakkor továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor.

A 16-18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal. A kulturális eseményeket - a zenés, táncos rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (több mint 500 résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják.

A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb) rendezvény bárki által látogatható. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatóak.

Lakodalomban legfeljebb 200-an vehetnek részt. Más családi esemény vagy magánrendezvény esetén 50 az érvényes létszámkorlát. "A lakodalomban, családi esemény vagy magánrendezvény zenés, táncos rendezvény is lehet" - írták.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett - a készlet erejéig - Pfizer, Szputnyik és AstraZeneca oltások foglalhatóak.

Mobiltelefonra ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló alkalmazás, amely alkalmas a védettségi igazolvány kiváltására - írták.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 323) és Pest megyében (111 182) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 046), Győr-Moson-Sopron (44 189) és Hajdú-Bihar megye (42 382). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 634).

A visegrádi fellegvár — Felhők között a visegrádi fellegvár 2021. május 23-án. (MTI/Mohai Balázs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..