home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
24 évvel ezelőtt kezdődtek a bombázások
2023.03.24.
LXXVIII. évf. 12. szám
24 évvel ezelőtt kezdődtek a bombázások

A NATO 24 évvel ezelőtt, 1999. március 24-én kezdte meg a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság bombázását. A katonai tömb 19 tagországa azután támadta meg Jugoszláviát, hogy kudarcba fulladtak a franciaországi Rambouillet-ben, valamint Párizsban folytatott tárgyalások Koszovóval kapcsolatban, és így szerettek volna véget vetni Slobodan Milošević hatalmának.

A 78 napon át tartó légicsapások után a NATO és a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság küldöttsége megállapodást írt alá a macedóniai Kumanovóban, melyben rögzítették a Jugoszláv Hadsereg és a szerbiai Belügyminisztérium erőinek kivonását Koszovóból. Ezt követően a KFOR katonái 1999. június 12-én vonultak be Koszovóba, és azóta is ott vannak. 2008-ban Pristina egyoldalúan kimondta az elszakadását Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni.


Szabó Attila HétNap archivum

A bombázások a becsült adatok szerint 1200 és 2500 közötti halálos áldozatot, és több mint 12 000 sebesültet követeltek. Az ország gazdasága mintegy 30 milliárd dolláros kárt szenvedett. Körülbelül 25 ezer lakóépület semmisült, illetve rongálódott meg, 470 kilométernyi közút és 595 kilométer vasútvonal vált használhatatlanná, 14 repülőtér, 19 kórház, 69 iskola és 44 híd rongálódott meg vagy dőlt romba. A légitámadások által okozott anyagi kár nagyságát akkor körülbelül 100 milliárd dollárra becsülték.
Az esemény központi állami megemlékezését Zomborban tartják ma 18 órától, amelyen Aleksandar Vučić szerb államfő is részt vesz. A ceremónia a Szent György-téren lesz, sajtóinformációik szerint az államvezetés minden tagja, valamint a pátriárka és a Szerb Pravoszláv Egyház képviselői, illetve más meghívott személyek is részt vesznek.

Forrás: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..