home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
22 ezer külföldi kapta meg a vakcinát Szerbiában
Pannon RTV
2021.03.29.
LXXVI. évf. 12. szám
22 ezer külföldi kapta meg a vakcinát Szerbiában

3 nap alatt 22 ezer külföldi állampolgárt oltottak be Szerbiában. Ők vagy a Szerbiai Gazdasági Kamara meghívására érkeztek, vagy pedig az eUprava oldalon jelentkeztek. Az AstraZeneca vakcináját kapták.

Szerbiában egyébként már 2.325.000 adag vakcinát adtak be eddig, 920 ezer szerbiai állampolgár pedig már a második dózist is megkapta. A teljes immunitást 620 ezer személy érte el, ami azt jelenti, hogy 3 hét már elmúlt az emlékeztető oltás óta.

Tömegesen érkeztek a külföldiek a hétvégén Szerbiába felvenni a koronavírus elleni védőoltást. Két szerbiai nagyvárosban a régió üzletemberei számára szerveztek oltást. Belgrádban oltottak mindenkit, aki külföldről jött és igényelte a vakcinát.

Hosszú sorok alakultak ki a hétvégén a Belgrádi Vásár területén lévő oltópontokon. Több ezer külföldi állampolgár élt azzal a lehetőséggel, hogy beoltathatja magát a szerb fővárosban. Sokan órákat utaztak azért, hogy megkaphassák a védőoltást.

Dragana Krulj Bosznia-Hercegovinából érkezett: „Fél kilenc körül érkeztem, szeretném megvédeni magam és a szeretteimet. Azért döntöttem az oltás mellett, mert a férjemet a Covid-19 miatt veszítettem el.”

Fotó: Pannon RTV/Idei Sándor

Mintegy 1500 észak-macedóniai, boszniai, montenegrói és albán gyári munkás is megkaphatta az oltást. Az illetékesek mindenkit arra kértek, hogy előzetesen jelentkezzenek, azonban ha ez nem történt meg, akkor is beadták a védőoltást.

Veseljko Zekanović Bosznia-Hercegovinából utazott Szerbiába: „A munkáltatónk minden téren, így egészségügyi szempontból is gondoskodik rólunk. Felajánlották, hogy önkéntesen felvehetjük a védőoltást és mi, akik az oltás mellett döntöttünk, eljöttünk ide beoltatni magunkat.”

A rendkívüli oltásra egyebek között Horvátországból és Magyarországról is érkeztek oltakozni vágyók. Egyes Szerbiával szomszédos országokból sokan azért jöttek Belgrádba felvenni a vakcinát, mert náluk még vagy el sem kezdődött a tömeges immunizáció, vagy szerintük nagyon lassan halad.

Igor Baroš, Bosznia-Hercegovina: „Öt órakor indultunk, tíz órakor értünk ide, és már túl is vagyunk rajta.

- Miért döntöttek úgy, hogy egészen Belgrádig eljönnek az oltásért?

- Azért, mert Boszniába, főleg a föderációba, ahonnan mi jövünk még el sem kezdtek érkezni a vakcinák a tömeges oltásra.”

Adisa Velić, Bosznia-Hercegovina: „A mi országunkban ilyen lehetőség nincs. Tisztában vagyunk az oltás fontosságával a járvány jelenlegi szakaszában. Tekintettel a koromra, nem is jutnék még sorra, ha el is kezdenék Szarajevóban, illetve Bosznia-Hercegovinában az oltást. Ezért Belgrád mellett döntöttünk. Bejelentkeztünk, két-három nappal korábban jelezték e-mailben és üzenetben, hogy jöhetünk, és itt vagyunk, már be is fejeztük. Mehetünk is haza.”

Biljana Šoklarovska, Észak-Macedónia: „Észak-Macedóniában nincsen vakcina. Most is - azt hiszem - 24 ezer védőoltás érkezett. Először az egészségügyi dolgozókat kell beoltani és egyéb prioritást élvező csoportokat. Mi, fiatalok, ki tudja, mikor kerülünk sorra.”

A Szerbiai Gazdasági Kamara 10 000 védőoltást biztosított a régió üzletemberei számára. A külföldiek az AstraZeneca védőoltást vehették fel.

A hétvége előtt mintegy 7500 régióbeli vállalkozó jelezte, hogy igényli a Szerbia által felkínált oltást. Az Észak-Macedóniából, Albániából, Montenegróból és Bosznia-Hercegovinából érkező gazdasági szereplőket több szerbiai városban is oltották. Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke elmondta: az oltási akció célja a régió gazdasági helyzetének megóvása és fellendítése.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke: „Mindannyiunkat sújt a járvány. Főleg azokat a gazdaságokat, amelyek jelentősen támaszkodnak a turizmusra. Tehát mint Albánia, vagy Montenegró. Ebben a helyzetben egyformán benne vagyunk, és soha nem volt világosabb, hogy együtt tudunk kijönni belőle.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..