home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
2022-ben Újvidék Európa kulturális fővárosa
(Tha)
2022.01.03.
LXXVI. évf. 52. szám
2022-ben Újvidék Európa kulturális fővárosa

A korábbi évektől eltérően Újvidéken nem a Szabadság-téren, hanem a péterváradi vár tövében várták be az újévet. A szabadtéri rendezvénysorozat egyben bevezető is volt 2022-be, amikor Újvidék átveszi az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A program, melyben 400 művész vett részt, jelképesen 20 óra 22 perckor kezdődött. A nyitóceremóniára egy zenés-táncos, fényjátékkal kísért performansz keretében a belgrádi kapunál felállított főszínpadon került sor. A koncertek előadói három színpadon várták a bulizni vágyókat.

Egész éjjel hatalmas tömeg hömpölygött a fényárban úszó utcácskákon, fiatalok és idősebbek, szülők gyerekekkel búcsúztatták a mögöttünk lévő évet, és köszöntötték reményteli várakozással az újat.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím átadását eredetileg 2021-re tervezték, de a koronavírus miatt egy éves halasztásra kényszerültek. A hivatalos nyitóünnepség január 13-án lesz.  

1985 óta 62 város viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet. 2016-ban született meg a döntés, hogy Újvidék is csatlakozzon hozzájuk.

A program az Új hidakért jelmondatra épül, amely az együttműködések hídjainak a kiépítését jelképezi. Az év folyamán 1500 kulturális eseményen 4000 hazai és külföldi művész lép fel a tartományi székvárosban.

Újvidék mellett 2022-ben a luxemburgi Esch-sur-Alzette és a litvániai Kaunas fogják viselni az Európa kulturális fővárosa címet, 2023-ban pedig Veszprém, Temesvár és a görögországi Elefszina vehetik át.

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..