home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz
Kartali Róbert
2020.11.26.
LXXV. évf. 48. szám
2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz

A nemzeti újrakezdés évének nyilvánították 2021-et a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) ma megtartott ülésén, melyet a koronavírus-járvány miatt az idén rendhagyóan, online módon rendeztek meg. Mindkét ülés záróhatározatát teljes nemzetpolitikai konszenzussal fogadták el.

Nincs a világnak egyetlen nemzete sem, amely kibírta volna azt a száz évet, amely mögöttünk, magyarok mögött áll. Bebizonyítottuk, hogy összenő, ami összetartozik: a magyar nemzet a szétszakítottság és a XX. század minden megpróbáltatása ellenére megmaradt, és cselekvőn őrzi az összetartozásba vetett hitét. A külhoni magyarok közjogilag is újra a magyar nemzet részévé váltak. A választójog megadásával a magyarság közösen dönt a nemzet sorsát érintő legfontosabb kérdésekben — hangsúlyozzák azokban a zárónyilatkozatokban, amelyeket ma a Magyar Állandó Értekezlet XIX., illetve a Magyar Diaszpóra Tanács X. ülésén, száz évvel a trianoni békediktátum után, a nemzeti összetartozás évében fogadtak el.

— Mind a Magyar Állandó Értekezlet zárónyilatkozata, mind a Magyar Diaszpóra Tanács zárónyilatkozata konszenzussal lett elfogadva, az összes határon túli magyar politikai párt, valamint a magyarországi parlamenti pártok részvételével, a zárónyilatkozatok szövegébe pedig az ellenzéki pártok által tett javaslatok is be lettek építve — emelte ki Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese. Mint mondta, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a DK (a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció) a megkeresés ellenére szokás szerint nem képviseltette magát a Máért ülésén, de az összes többi politikai párt, melynek van parlamenti képviselete, teljes egyhangúsággal hagyta jóvá a zárónyilatkozatot. — A magyarság számára a következő nagy politikai megmérettetés a romániai parlamenti választások lesznek december 6-án — tette hozzá Semjén. A politikus létfontosságúnak nevezte, hogy a legerősebb erdélyi magyar párt, az RMDSZ minél jelentősebben képviselhesse a magyar érdekeket a bukaresti parlamentben. Mint mondta, ez csak akkor lehetséges, ha az RMDSZ nemcsak Románián belül, hanem a román állampolgársággal rendelkező magyar diaszpórából is megfelelő számú szavazatot kap.

Az online megtartott ülésen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket. A 2020. év a világjárvány és a trianoni diktátum 100. évfordulója miatt is próbatétel. Mint mondta, ez az év és a világjárvány bebizonyította, hogy mi, magyarok valóban összetartozunk.

— Szlovákiával, Szerbiával, Horvátországgal, Szlovéniával a lehető legszorosabb együttműködést alakítottuk ki, az osztrákokkal pedig szinte napi szintű egyeztetésekben voltunk, és közben a politikai nehézségek ellenére a Kárpátalján és az Erdélyben élő magyaroknak is segítséget tudtunk nyújtani. Bebizonyítottuk, hogy nekünk minden élet számít, határon innen és határon túl. Bebizonyítottuk, hogy egyetlen magyar sincs egyedül, de a próbatételnek, a világjárványnak még nincs vége, ezért továbbra is vigyázzunk egymásra — zárta szavait Orbán Viktor.

— 2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz. Bőven lesz feladatunk Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában ahhoz, hogy azt tudjuk mondani 2021 végén, hogy egy sikeres évet zártunk. Azt szeretnénk, hogy a XX. vesztes évszázad után a XXI. század a magyarság számára egy dicsőséges, nyertes évszázad legyen — emelte ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki a Máért- és az MDT-ülések után ismertette a zárónyilatkozatok tartalmát is:

„A Magyar Állandó Értekezlet által 2011-ben rögzített közös célkitűzéseket az elmúlt tíz esztendőben együttes erővel, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő nemzettársainkkal közösen valósítjuk meg. A magyar közösségek számbeli, szellemi, gazdasági és jogi gyarapodását szem előtt tartva az oktatásban, a kultúrában, a gazdaságban, a sportban és a médiában újjáépítettük a Kárpát-medencét. A nemzetpolitikai programok és támogatások, a külhoni magyarság számára megnyitott lehetőségek révén a nemzet határokon átívelő, rendszerszintű támogatása folyamatos.

Magyarország minden magyar közös hazája, ugyanakkor mindent megtesz a magyarság szülőföldön maradásáért és boldogulásáért, természeti kincseinek megőrzéséért. Minden magyar gyermek újabb őrhely, közös felelősségünk, hogy a családok biztonságban nevelhessék a jövő magyar nemzedékét.

A külhoni magyar közösségek továbbra is csak akkor tudnak megmaradni, ha erős magyar érdekképviselettel rendelkeznek, amely a magyarság széleskörű összefogásával tartható meg és erősíthető tovább. A következő legfontosabb megmérettetés a december 6-i romániai parlamenti választás. A határon túli magyarságnak mindemellett joga van az autonómiához, amelynek sikerre vitelében számíthatnak az anyaország és minden nemzettársuk támogatására. Aktívan kiállunk az őshonos európai kisebbségek, közöttük a magyarság nyelvi és kulturális egyenrangúságának biztosítását szolgáló kezdeményezések mellett. Magyarnak lenni a Kárpát-medencében hátrány helyett újra előny, a magyar név megint méltóvá vált régi nagy híréhez. Arra buzdítunk minden magyart a Kárpát-medencében, hogy magyar nemzetiségét és magyar anyanyelvét a jövőre több országban is esedékes népszámlálás során bátran és büszkén vallja meg.

Az idei esztendőben megjelenő világjárványban megtapasztalhattunk, hogy a nemzet tagjainak egymás iránt viselt felelőssége megrendíthetetlen. A Trianon utáni száz év magány korszaka véget ért. A magyarság számára vesztes huszadik század után, a huszonegyedik században a közép-európai népekkel való együttműködés útján, egy önbecsülését visszanyert, keresztény-nemzeti értékeit tisztelő és megőrző nemzet tagjaiként úgy határoztunk, hogy 2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz” — áll a Máért zárónyilatkozatában.

— Az összetartozásunkra alapozva az elmúlt tíz esztendőben közös erővel újraegyesítettük a magyar nemzetet. A választójog megadásával a diaszpóramagyarság is részt tud venni a hazánkat érintő legfontosabb döntések meghozatalában — emelte ki Potápi Árpád János a Magyar Diaszpóra Tanács zárónyilatkozatából, mely több pontjában is egybefügg a Magyar Állandó Értekezlet ülésén elfogadott dokumentummal. Ebben hangsúlyozzák, hogy a „magyarság immáron világnemzet, a tizedik alkalommal ülésező Magyar Diaszpóra Tanács pedig képviseli a diaszpórában élő magyar közösségek érdekeit. Aktívan kiállnak a diaszpóratanács tagjai a Kárpát-medencei magyarság védelméért. Rendszerszintűvé váltak az elmúlt tíz évben azok a programok, amelyek a diaszpórában élők számára lehetőséget teremtettek az identitás megőrzésében és erősítésében. A diaszpóra ifjúságának hazájához való kötődését pedig megerősítették. Egyetlen magyar sincs egyedül, éljen akár a Kárpát-medencében, akár pedig a diaszpórában.”

Fotók forrása: MTI

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..