home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
2020-ban is Scooter!
Zvekán Péter
2020.11.20.
LXXV. évf. 46. szám
2020-ban is Scooter!

Ezek a srácok egyszerűen nem tudnak leállni. Az én generációm számára egy nagyon meghatározó csapat ez, melynek a dalaira sok bulin táncoltunk üvöltve a szöveget. Azt gondolhatnánk, hogy ez a stílus az évek folyamán kimegy a divatból, vagy az előadók szép lassan belefáradnak, de nem! Határozottan nem! Olyannyira, hogy még a mai napig is koncerteznek, sőt új szerzeményekkel jelentkeznek, melyek közül a legújabb stílusosan csak a FCK 2020 címet kapta. Mondjuk, ezt szerintem nem kell túlmagyarázni. Ma már szinte mindenki ismeri a csapatot, pedig ez az egész csak sok véletlen eredménye. Íme a rövid történet.

Az H. P. Baxxter néven ismert, jellegzetesen szőke hajú német frontember, név szerint Hans-Peter Geerdes 1986-ban maga köré gyűjtötte Rick J. Jordant (Hendrik Stedler), Britt Maxime-ot (Birgit Geerdes — H. P. nővére) és Slin Thompsont, akikkel megalapították az újhullámos szintipophangzású Celebrate the Nun együttest. Nos ezzel az volt a gond, hogy elkéstek egy kicsit a stílussal. Elértek ugyan ilyen-olyan sikereket, de hosszú távon nem tudott működni a dolog. 1991-ben fel is oszlottak.

1993-ban kezdődött az igazi buli. Ekkor ugyanis a volt tagok közül néhányan ismét összefogtak, és létrehozták a The Loop nevű remixcsapatot. A sikerben nem igazán bíztak, ezért mindenki megtartotta az állását is a biztonság kedvéért — H. P. például telefonos értékesítőként dolgozott. A remixek végül sikeresek voltak, és a csapat egészen 1998-ig aktív maradt.

Közben mellékprojektumként létrejött a Scooter. Ennek oka az volt, hogy az Edel Records szerette volna kiadni René et Gaston a The Loop által remixelt Vallée de larmes című dalát, de olyan jogi problémák merültek fel, hogy végül arra kérték az együttest, hogy inkább készítsen el egy saját változatot. Ez így is történt, de ehhez egy név is kellett. H. P.-éknek a szám hangulatáról a vidámparkok világa ugrott be, így ebben a témában keresgettek. Felmerült az az ötlet, hogy esetleg lehetne a nevük Jahrmarkt (Búcsú) vagy Schießbude (Céllövölde), de végül a dodzsemnél maradtak, mely németül Autoscooter. Ebből lett végül a Scooter. 

Az új formációnak megszületett az első szerzeménye, mely valójában egy dalmásolás volt, ennek ellenére elég nagyot ment Németországban. Olyannyira, hogy az ország zenei listáján egészen a 8. helyig jutott. Hamarosan eljött az első komoly fellépés ideje is, 1994 áprilisában Hamburgban, a Palladiumban. A csapatnak számai nemigen voltak, csak a már kiadott kislemez, valamint egy instrumentális szerzemény a kislemez B oldaláról. Ez utóbbira a koncerten H. P. elkezdett spontán szövegelni — ami abban az időben elég népszerű volt —, és egyrészt így született meg a Hyper, Hyper című, mára már legendássá vált sláger, másrészt mivel a dalban elhangzott, üvöltve mondott Scooter rövid idő alatt egybeolvadt az együttes létezésével, így végül Scooter maradt a név. A többi már történelem.

1994 óta sok minden történt, több tagcsere is. Minden ilyen cserét egy chapternek neveznek el. A Scooter jelenleg a Chapter 6.-nál tart. Ezenkívül olyan dalokat köszönhetünk neki, mint a How Much Is The Fish, a Fire, a Nessaja, a The Logical Song és még sorolhatnám. A legújabb szerzemény, a FCK 2020 október 22-én lett feltöltve a YouTube-ra. A cikk írásának pillanatában ezt a videót már csaknem félmillióan tekintették meg, ami azt bizonyítja, hogy a mai napig is nagy az érdeklődés a Scooter iránt.

Képek: scootertechno.com, upload.wikimedia.org

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..