home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
2018-tól több támogatás jut a vajdasági kismamáknak
Cérna Lenke
2017.08.09.
LXXII. évf. 31. szám
2018-tól több támogatás jut a vajdasági kismamáknak

A magyar kormány bejelentette: a jövő év januárjától a határon túli magyarokra is kibővíti az egyszeri anyasági támogatást.

A Köldökzsinór program is azt bizonyítja, hogy a magyar kormány számára minden magyar kisbaba érték, szülessen bárhol a világon — nyilatkozta az MTI-nek Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. A vajdasági kismamák nagy kiadásokkal szembesülnek a babaholmi beszerzésekor, ezért minden támogatást értékelnek.

Egy négy hónapos kislány édesanyja a szabadkai Tamasi Pálfi Szuzanna. A kis Emma szobájába jó néhány új holmi már a születése előtt bekerült. A babakelengye beszerzése egy cseppet sem pénztárcakímélő folyamat.

— Mi szerencsések voltunk, mivel például a kiságyat ajándékba kaptuk, ezzel pedig mintegy 100 eurót spóroltunk meg. Használt babaruhát vettünk, hiszen az új holmi méregdrága. Viszont a babakocsit, a babahordozó kendőt, a pelenkázókészletet, a tisztálkodási szereket, a lázmérőt, a vitaminokat és még sok minden mást kénytelenek voltunk borsos áron megvásárolni.


A Tamasi Pálfi család a kis Emmával

Egy gyors fejszámolás után kiderült, legalább 1000 euró szükséges az imént felsoroltak beszerzésére. A baba megérkezése után pedig természetesen tovább gyarapodnak a kiadások. Szuzannáék az elmúlt négy hónapban csak pelenkára 200 eurót költöttek. Ehhez az összeghez kell hozzáadni a törlőkendő, a babakrém és a babaruha árát is. A fiatal pár szerencséje, hogy némi támogatásban részesült:

— Három helyről is kaptunk anyagi segítséget. A terhesség 28. hetében már lehet igényelni az államtól egy 15 000 dináros egyszeri támogatást, ezenkívül a szülés után minden helyi kismama részesül egy 38 000 dináros dotációban, Szabadka város pedig további 10 000 dinárt ad a helybeli babák családjának.

A szerb állam és a város tehát jelenleg 63 000 dinárral segíti a szülőket, Magyarország pedig 2018 januárjától további 25 000 dinárral. Ha ikrek születnek, akkor csaknem 34 000 dinárral gyarapodik a családi kassza. Magyarország egyébként kikötötte, hogy csak azok a szülők élhetnek a lehetőséggel, akik gyermeküket a magyar törvényi előírások szerint anyakönyveztetik.

— A kérvény benyújtása mellé egy bizonylatot is csatolni kell majd arról, hogy a kismama a terhessége alatt legalább négy alkalommal vett részt várandósgondozáson. A határon túli igénylések benyújtásában várhatóan a konzulátusok fognak közreműködni — mondta Novák Katalin. Hozzátette, arra törekednek, hogy az adminisztratív terheket a legalacsonyabbra csökkentsék.


Kosányi Debóra kisfiával

A vajdasági kismamák örömmel fogadták az anyaország támogatását — erősítette meg Kosányi Debóra, a Csantavéri Baba-Mama Klub vezetője. Az önkéntesen tevékenykedő nő napi kapcsolatban áll a faluban élő anyukákkal, ezért nagyon jól tudja, hogy a szülők anyagi gondokkal küzdenek a faluban. — A klubban zenés foglalkozásokkal, énekléssel és baba-mama játékokkal igyekszünk egy kis időre elterelni a figyelmet ezekről a gondokról. De amikor az ember hazaér, sajnos ismét felszínre kerülnek a problémák. Köztudomású, hogy egy baba érkezése nem kevés anyagi ráfordítással jár. A babakelengye-lista igen hosszú, a család pénztárcája viszont sajnos gyorsan kiürül — foglalta össze a klubtagok tapasztalatát Debóra. — Szerintem ez szép gesztus és nagy segítség az anyaországtól. Ilyenkor minden támogatás jól jön egy családnak.


A Csantavéri Baba-Mama Klubban

Debóra amellett, hogy a baba-mama klub vezetője, egy kisfiú édesanyja is. Párjával már a családi fészek bővítésén gondolkodnak. Második gyermekük születésekor — akárcsak az összes magyar állampolgárságú kismama — ő is részt vehet a magyarországi Köldökzsinór programban.

— Nagyon jó hír, hogy Magyarország egyre több segítséget nyújt a külhoni magyar családoknak. Evvel a plusztámogatással többet költhetnek a gyermekükre, ami nagyon örvendetes. Szerintem a szülőknek az a legfontosabb, hogy családjuk számára folyamatosan fenn tudják tartani az eltervezett életszínvonalat.

Magyarország erre is próbál megoldást találni: szintén januártól szeretné kiterjeszteni a babakötvényt is. A terv szerint minden gyermek nevére nyitnának egy úgynevezett Start-számlát, melyen 43 000 forintos kezdőtőkét helyeznének el. A jövőben tehát ide lehet majd befizetni a további megtakarítást is, melyet az állam kamattámogatással egészít ki. A fiatal akkor kaphatja meg az összegyűlt összeget, ha betölti a tizennyolcadik életévét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..