home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
2015 sportsikerei
Tóth Tibor
2016.01.10.
LXXI. évf. 1. szám
2015 sportsikerei

2015-ben számtalan sikert ünnepelhetett a magyar és a szerb sport is. Elég, ha csak a magyar labdarúgó-válogatott sikeres Eb-pótselejtezőjére gondolunk, szerbiai részről pedig Novak Đoković menetelése meg a néhány csapatsportágban elért világ- és Európa-bajnoki cím emelhető ki. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül megpróbáljuk összefoglalni a 2015. év jelentősebb magyarországi és szerbiai sportsikereit.

Magyar sporteredmények

A magyar labdarúgó-válogatott negyvennégy év után kijutott az Európa-bajnokságra. Bernd Storck együttese csoportjában a harmadik helyet szerezte meg, majd a pótselejtezőn kettős győzelemmel búcsúztatta Norvégiát, így készülhet a júniusi kontinenstornára. A magyar nemzeti tizenegy Eb-n legutóbb 1972-ben, világbajnokságon 1986-ban, olimpián pedig 1996-ban vett részt.

A magyar futsalválogatott is kivívta a februári belgrádi Eb-n való részvételt, miután a pótselejtező visszavágóján, Dróth Zoltánnak az utolsó másodpercben szerzett fejesével, 4:3-ra legyőzte Romániát.

Hatalmas sikert ért el a magyar jégkorong-válogatott a krakkói divízió I/A világbajnokságon, miután a sorsdöntő mérkőzésen 2:1 arányú győzelmet aratott a házigazda lengyel válogatott felett, és ezzel az első helyezett Kazahsztánnal együtt feljutott az A csoportba. A magyarok legutóbb 2009-ben szerepeltek a legerősebbek társaságában, de akkor mind a hat mérkőzésüket elveszítették.

A női röplabda-válogatott történelmet írt, előbb ugyanis az Európa Ligát nyerték meg a lányok, majd huszonnyolc év elteltével újra pályára léptek az Európa-bajnokságon, ahol a csoportból továbbjutottak, de a nyolcaddöntőben Németországtól vereséget szenvedtek.

Az azerbajdzsáni Bakuban először megtartott Európa Játékokat 8 arannyal, 4 ezüsttel és 8 bronzzal zárta a magyar küldöttség, és ezzel az éremtáblázat 11. helyén végzett.

Úszásban a korábbi évekhez képest az idén is taroltak a magyar sportolók. A kazanyi vizes világbajnokságon 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérem a magyar mérleg, az izraeli Netanjában megrendezett rövidpályás Eb-n pedig 15 érmet, ebből 11 aranyat szereztek a magyar úszók.

Pályafutása 11. világbajnoki aranyérmét nyerte meg a Majthényi Szabolcs—Domokos András-páros a Sydney-ben megrendezett vitorlázó repülőhollandi-világbajnokságon. Ezzel az egység duplázott, mivel később az Európa-bajnokságon is a legjobbnak bizonyult.

Az Erdélyből Magyarországra települt alpesi síző, Miklós Edit harmadik helyen végzett az alpesi sízők St. Moritzban megrendezett lesiklófutamán, és ezzel minden idők legjobb magyar eredményét érte el.

A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba alkotta magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó váltó a sanghaji világkupán aranyérmet nyert, a hollandiai Eb-n és a moszkvai vb-n pedig a dobogó második fokára állhatott. Az előbbi versenyen a Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összeállítású női váltó bronzot, az utóbbi helyszínen pedig Liu Shaolin 500 méteren ezüstérmet szerzett.

Márton Anita 19,23 méteres országos csúccsal aranyérmet nyert a prágai fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon, ami pályafutása eddigi legnagyobb sikerének számít.


A magyar labdarúgó-válogatott negyvennégy év után vehet részt az Eb-n

A magyar kajak-kenu válogatott aranyérem nélkül zárta a csehországi Račicében megtartott Eb-t. A két ezüst azonban mégsem nevezhető csalódásnak, hiszen a válogatott az ifjúsági korú versenyzőkkel vett részt az Eb-n. A világbajnokságon már az igazi arcukat mutatták a magyar sportolók, hiszen 3 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzéremmel fejezték be a milánói olimpiai kvalifikációs viadalt. Győzött a kajakos Medveczky Erika 1000 méteren, a Tótka Sándor—Molnár Péter-kajakpáros 200 méteren és a Szabó Gabriella—Kozák Danuta-kajakkettős 500 méteren. A győri maratoni kajak-kenu vb-n 12 első, 10 második és 5 harmadik helyet nyert a magyar válogatott.

A magyar vívóválogatott 1 aranyat és 4 bronzot nyert a montreux-i vívó-Európa-bajnokságon. Aranyérmet a kardozó Szilágyi Áron szerzett, míg párbajtőrben a Szász Emese és Boczkó Gábor, tőrben Mohamed Aida és a Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta kardcsapat bronzérmet. A vb-n aranyérmet a párbajtőröző Imre Géza nyert, bronzot pedig a kardozó Márton Anna. A magyar csapat 2 arany- és 3 bronzéremmel fejezte be a maribori olimpiai kvalifikációs sportlövő-Európa-bajnokságot. Sportpisztolyban Csonka Zsófia nyert, a nagyöbű sportpuska 3 x 40 méteres lövéses összetett versenyét pedig Sidi Péter nyerte meg.

Nagy sikert jegyzett a magyar tenisz, a junior lányok mezőnyében ugyanis Gálfi Dalma megnyerte az amerikai nyílt teniszbajnokságot, és első magyarként a korosztályos világranglista éllovasa lett.

Póta Georgina és a román Elizabeta Samara párosban ezüstérmet nyert a jekatyerinburgi asztalitenisz-Eb-n.

Az MKB-MVM Veszprém férfi-kézilabdaegyüttese bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, de ott vereséget szenvedett a Barcelona csapatától.

Ilyen volt a szerbiai sportolók éve

A szerbiai sportolók, a hagyományokhoz híven, főleg labdajátékokban jeleskedtek, de egyéni sportágakban is születtek kimagasló eredmények.

Novak Đoković az idén 88 mérkőzést játszott, és 82 alkalommal győztesen hagyta el a pályát. Tizenegy tornagyőzelmet aratott, ebből három Grand Slam-torna (Melbourne, Wimbledon, US Open) volt. A négy GS-torna közül csak a Roland Garrost nem sikerült még megnyernie a világelsőnek.

A szerb férfi-vízilabdaválogatott mindkét nagy versenyt megnyerte az idén. A „kék delfinek” mindkét döntőben Horvátországot verték meg, a vb-döntőben fölényesen, hiszen 11:4 volt az eredmény. A felnőtteken kívül az ifik is világbajnoki címet szereztek, ez egyébként a korosztályos válogatott negyedik vb-titulusa.

A női kosárlabda-válogatott meglepetésre megnyerte a magyar—román közös rendezésű Eb-t, miután a döntőben Franciaországot győzte le. Marina Maljković együttese úgy lett a kontinens legjobbja, hogy a csoportban három mérkőzést is elveszített, de az egyenes kieséses szakaszban már nem ismert kegyelmet. A szerb férfiválogatott érem nélkül maradt, és a negyedik helyen fejezte be az Eb-t.

A szerbiai U20-as labdarúgó-válogatott aranyérmet nyert az Új-Zélandon megtartott korosztályos világbajnokságon. Veljko Paunović választottjai az Uruguay elleni vereséggel indították a tornát, majd a Mali és a Mexikó elleni győzelemmel a csapat megszerezte a csoport első helyét. A szerb válogatott a nyolcaddöntőben Magyarországot, a negyeddöntőben büntetőkkel az Egyesült Államokat, az elődöntőben Mali együttesét, a döntőben pedig Brazíliát verte meg, és végül megérdemelten nyerte el a világbajnoki címet.

Ivana Španović aranyat nyert távolugrásban, Asmir Kolašinac pedig ezüstöt súlylökésben a prágai fedett pályás Eb-n, a pekingi világbajnokságon pedig Španović távolugrásban a dobogó harmadik fokára állhatott.

A sportlövők is jól szerepeltek 2015-ben. Damir Mikec egyéniben és a válogatott csapatban ezüstöt nyert az Eb-n, Ivana Maksimović a világkupán ért el második helyezést, a vb-n pedig Mikec és Andrea Arsović aranyat, Bobana Veličković pedig ezüstöt lőtt.

A kajak-kenu válogatott hét érmet nyert az Eb-n, az evezősök mérlege pedig egy ezüst az Eb-n és egy bronz a világkupán. A vb-n a kajakozók három-három ezüst-, illetve bronzérmet nyertek, az evezősök pedig egy harmadik hellyel lettek gazdagabbak.

A Bakuban megtartott Európa Játékokon 8 arany a szerbiai együttes mérlege. A szerbiai küldöttség első érmét Nemes Viktor zentai birkózó szerezte meg, aki a 75 kg-os súlycsoportban végzett a második helyen.

A férfi-röplabdaválogatott a világligában a második helyen végzett, a női válogatott pedig a világkupán lett második.

Davor Štefanek a tavalyi aranyérem után ezúttal bronzot szerzett a Las Vegasban megtartott kötöttfogásúbirkózó-világbajnokságon.

Mi vár ránk 2016-ban?

Két nagy sportesemény határozza meg a 2016. évet: a június 10-e és július 10-e között Franciaországban megtartandó labdarúgó-Európa-bajnokság és az augusztus 5-e és 21-e között megrendezendő Rio de Janeiró-i olimpia. Emellett kézilabdában férfi-vb-t és női Eb-t rendeznek, illetve lesz még vízilabda-, futsal- és asztalitenisz-Európa-bajnokság is az idén.


A 2016. év egyik leginkább várt sporteseménye a riói nyári olimpia


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..