home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
200 kilométeres sebesség a cél
Talpai Lóránt
2021.04.01.
LXXVI. évf. 13. szám
200 kilométeres sebesség a cél

Hamarosan tárgyalások kezdődhetnek a Belgrád—Niš vasútvonal kiépítéséről — Teszt- és karanténkötelezettség nélkül Szerbiába — Kritikus és kiegyensúlyozott az EP szerbiai jelentésjavaslata

Hamarosan tárgyalások kezdődhetnek a Belgrád—Niš vasútvonal kiépítéséről

Aleksandar Vučić államfő a napokban a Zaječar és Knjaževac közötti autópálya építésének munkálatait tekintette meg. A látogatás után kijelentette, hogy ez az útszakasz nagyon fontos a térségre nézve és mindenki számára, aki a Balkán-hegység területére érkezik, hiszen megkönnyíti majd az utazást. „Az útépítésre azért van szükség, mert a jó infrastruktúra a külföldi befektetőket is vonzza. Például Valjevóba sem érkeztek volna befektetők, ha nincs a 2-es autópálya” — mondta az elnök. Arra is emlékeztetett, hogy Knjaževac egykor ipari központnak számított, most pedig arra kell törekedni, hogy ismét azzá váljon. A térség vasútvonalának építésével kapcsolatban hangsúlyozta, a munkálatok folyamatban vannak, de a kevés utasra való tekintettel nem végeztek felmérést arról, hogy kivitelezhető-e a gyorsvasút kiépítése. „Belgrád hamarosan tárgyalásokba bocsátkozik az Európai Unióval és valószínűleg Kínával is a Belgrád—Niš vasútvonal kiépítését illetően” — jelezte Vučić. Az államfő szerint ha a vasúti közlekedést sikerülne óránkénti 200 kilométeres gyorsaságúra emelni, akkor az jelentősen csökkentené a közutak használatát. Bejelentette továbbá, hogy az elkövetkező húsz napban szinte mindegyik infrastrukturális projektumot megtekinti az országban. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

Teszt- és karanténkötelezettség nélkül Szerbiába

Negatív koronavírusteszt és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Szerbiába azok, akik már megkapták a szükséges védőoltásokat — jelentette be Zoran Gojković, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja. Az egészségügyi szakember közölte, hogy a válságstáb javaslatát még a kormánynak is el kell fogadnia. A tervek szerint mind a szerbiai, mind a külföldi állampolgárok csak akkor léphetnének be negatív teszt vagy karanténkötelezettség nélkül a nyugat-balkáni országba, ha már megkapták valamelyik védőoltás mindkét adagját, illetve az AstraZeneca vakcinája esetében legalább az első dózist. Az ezt igazoló dokumentum felmutatásával a jövőben szabad lesz a belépés Szerbiába. (Beta)

 

Kritikus és kiegyensúlyozott az EP szerbiai jelentésjavaslata

Az Európai Parlament egy kiegyensúlyozott és igazságos jelentést fogadott el Szerbia kapcsán — közölte a sajtóval Vladimír Bilčík, a törvényhozás szerbiai jelentéstevője. A politikus fontosnak nevezte, hogy a voksolást konstruktív vita előzze meg. Mint kiemelte, a jelentésjavaslatban felsorolták azokat a témaköröket, ahol haladás tapasztalható. Kritikát csak indokolt esetben fogalmaztak meg, ezzel az átfogó reformok végrehajtását kívánják elősegíteni — mondta, rámutatva, hogy a bírálatok nem új keletűek. A törvényhozás támogatja Szerbia uniós felzárkózását, és dinamikusabb tárgyalási folyamatra szólítja fel az unió tanácsát, annak érdekében, hogy kézzelfogható eredmények szülessenek. A jelentés arra is ösztönözné Belgrádot, hogy hangolja össze külpolitikáját Brüsszellel, és fektessen több erőt a jogállamiság megerősítésébe. Bilčík fontosnak nevezte a jelentést, annak ellenére, hogy nincs közvetlen jogi következménye. „Politikai szempontból jelentős állásfoglalásról van szó, mert az Európai Parlamentnek a jövőben jóvá kell hagynia minden Brüsszel és Belgrád közötti egyezményt, így majd a csatlakozásról szóló szerződést is. Szerbiának saját fejlődése érdekében és nem az unió miatt kell összehangolnia jogrendjét a közösség szabályaival” — üzente. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..