home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
2,25 milliárd eurós segély
Talpai Lóránt
2023.09.21.
LXXVIII. évf. 38. szám
2,25 milliárd eurós segély

EU-s támogatás Görögországnak — Évtizedes csúcson a menekültek száma — Nem hozhatják be autójukat az EU-ba az oroszok

EU-s támogatás Görögországnak

Az Európai Unió még az idén akár 2,25 milliárd euróval, jövőre pedig további 400 millió euróval segítheti a természeti katasztrófák utáni helyreállítást Görögországban — közölte az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, miután Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök az Európai Unió segítségét kérte az árvízkárok felszámolásához. „Európa a görög nép oldalán áll. És azt akarom, hogy Görögország és a görög emberek tudják, velük vagyunk. Uniónk a szolidaritás uniója” — fogalmazott Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke, miután személyes megbeszélést folytatott a görög kormányfővel. Az újjáépítéshez sok beruházásra lesz szükség, előbb azonban azonnali támogatásra és segítségre van igénye Görögországnak a megélhetéshez. Az Európai Bizottság találékony, gyors és rugalmas módon fog mozgósítani minden rendelkezésére álló és felhasználható uniós forrást — mondta Ursula von der Leyen. A részleteket ismertetve közölte: az uniós bizottság a kohéziós alapból kíván forrásokat nyújtani Görögország számára, mert — mint fogalmazott —: „el kell használnunk az elmúlt időszak el nem költött kohéziós pénzeit, melyek egyébként elvesznének.”


Forrás: MTI

 

Évtizedes csúcson a menekültek száma

Németországban évtizedes csúcsra ért a menekültek száma, június végén összesen 3,26 millió embert tartottak nyilván menekültként a külföldiek központi adatbázisában — közülük mintegy 1 millióan Ukrajnából érkeztek. Mindez a szövetségi belügyminisztérium válaszából derült ki, melyet Clara Bünger, a Bundestag baloldali képviselőjének kérdésére adott.

A fenti adat a menekülteket, a háborús menekülteket, a menedékkérőket és az ideiglenes tartózkodási engedélyt már megkapott személyeket is tartalmazza — sokan közülük már évek vagy évtizedek óta Németországban élnek. Az összlétszám az idei első félév végén 111 000-rel volt magasabb, mint a tavaly év végi utolsó felméréskor.

 

Nem hozhatják be autójukat az EU-ba az oroszok

Az orosz állampolgárok többé nem léphetnek az Európai Unió területére autójukkal. Ha mégis megteszik, az érintett tagállamnak el kell koboznia a járművet. Minden orosz állampolgár járművét le kell foglalni, mellyel belép az EU területére.

A múlt héten kiadott dokumentum szerint nincs jelentősége annak, hogy a járműveket magán-, kereskedelmi vagy üzleti célokra használják-e, és a korlátozás minden orosz rendszámú járműre vonatkozik. A szankció egyelőre nem tér ki arra, hogy mi van azokkal a gépkocsikkal, amelyek orosz állampolgárok tulajdonában vannak, orosz rendszámmal, és már az EU területén vannak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..