home 2024. július 22., Magdolna napja
Online előfizetés
1956 személyes történeteit keresi és mutatja be idén a magyar közmédia
MTVA
2016.04.14.
LXXI. évf. 15. szám

Az MTVA játék-és dokumentumfilmekkel, exkluzív tartalmakkal és személyes történetekkel emlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján az MTVA „Az én ’56-om” címmel felhívást intéz a világ magyarságához, amelynek keretében kéri azokat, akiknek bármilyen személyes története, fotója, tárgya van, ami az 1956-os forradalomhoz kapcsolódik, jelentkezzenek az 56@mtva.hu e-mailcímen vagy a  mediaklikk.hu/azenotvenhatom/ honlapon keresztül.

A közmédia ezeken a személyes történeteken keresztül is szeretné bemutatni a szabadságharc ezernyi, életeket és sorsokat befolyásoló eseményét.

A jubileumi év alkalmából a közmédia egész évben nagy hangsúlyt fektet a szabadságharc eseményeire és örökségére tematikus műsoraiban és műsorsávjaiban. Április 13-tól esténként új sorozat indul a Duna közszolgálati csatornán „1956-60 a filmművészet tükrében” címmel, közvetlenül a Szabadság tér ’56 adásai után. A sorozat a magyar filmművészet jeles alkotásaival eleveníti fel az ötvenes évek világát, időrendi sorrendben haladva az október 23-i eseményekig. A műsorsávban elsőként a kommunista diktatúrát őszintén bemutató, Gábor Pál által rendezett Angi Verát vetíti a Duna. Ezt követően a Soha, sehol, senkinek, a Vigyázók, Mészáros Márta Napló gyermekeimnek és Napló szerelmeimnek című filmjeit, valamint a Szerencsés Dániel, a Makk Károly által rendezett Szerelem és az Eldorádó című filmeket láthatják a nézők

A tematikus programok részeként április 17-től vasárnap esténként a Duna World csatornán dokumentumfilm sorozat indul, amely az ötvenes évek társadalmi-politikai konfliktusait és a forradalom kirobbanásához vezető tényezőket bemutató filmeket tűz műsorára. Az első három héten a Recsk 1950-1953 - Egy titkos kényszermunkatábor története című sorozat három részét vetíti a csatorna, amely volt rabok és ÁVH-s őrök vallomásain keresztül nyújt mélyreható elemzést a recski internálótáborról . Az ezt követő hetekben a sorozat keretében képernyőre kerülnek az Ítéletlenül, az Anyám levelei Sztálin elvtárshoz, a Kulák volt az apám, a Levelek Rákosihoz és a Birodalmi helytartók című dokumentumfilmek.

A hét elejétől kezdve naponta találkozhatnak a nézők az 56-ról 56 másodpercben című összeállítás fejezeteivel az MTVA televíziós, rádiós és online csatornáin. A rövid epizódok az MTI szigorúan bizalmas híreiből és eredeti dokumentumokból készített válogatásokkal engednek bepillantást a forradalom évébe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..