home 2024. augusztus 28., Ágoston napja
Online előfizetés
180 gyerek táncolt hat napon át
Sörös Vince
2024.07.12.
LXXIX. évf. 28. szám
180 gyerek táncolt hat napon át

A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület 12. alkalommal szervezte meg július 5-e és 11-e között a Talentum Gyermek- és Ifjúsági Néptánctábort a horgosi Túrú-tanyán. A rendezvény gálaműsorral zárult, melyet a tábor utolsó napján tartottak meg.

Erről kérdeztem a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület egyik vezetőjét és a rendezvény egyik szervezőjét, Brezovszki Rolandot.

— Ha röviden kellene összefoglalni a tábort, én azt mondanám, hogy rekkenő hőség és hősies gyermekek. Ez lett a jelszava ennek a tábornak. Az ifjak nagyon hősiesen tűrték a tikkasztó hőséget, hiszen napi öt órát táncoltak. Újvidékről, Szabadkáról, Horgosról és Magyarország különböző területeiről érkezett a 180 táborlakó, a személyzettel együtt 210-en voltunk.

Hat nap alatt három tájegység táncát tanulták meg három korosztályban. Az oktatóink Németh Antal, Mikesi Julcsi, Tóth Alma, Cseszák Orcsik Anikó, Cseszák Balázs, Józsa Tamás és Nagy Ella voltak. Énekoktatásban Hardi Klem Katalin járt az élen. A hangszeroktatást a magyarországi Zagyva Bandának köszönhettük. Az esti táncházakban a Duhaj Zenekar húzta, és mindennap nagyon finomakat ettünk. A napjaink a reggel 7.30-as ébresztővel indultak, majd 8 órától reggeli, 9-től táncoktatás délig, aztán 13 órától ebéd, ezután szabad/ kötött foglalkozások voltak. Príma kézművesek jártak nálunk, pl. Vass Krisztina, Békésapáti Zsófia, Ökrös Csilla, Bajusz Sándor kovácsmester és Tokaji Móni. Volt itt gölöncséreskedés, gyöngyfűzés, nemezelés, gyertyaöntés és mézeskalácsfestés. 17 órától 19 óráig ismét táncoktatás folyt.

Nagy Franciska Ella, az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes tagja volt a tábor egyik oktatója.

— Én a középső korcsoporttal, az általános iskola felső tagozatosaival foglalkoztam, akik vajdaszentiványi táncokat tanultak. Ez egy erdélyi tánc, mely azért nagyon szép, mert a forgatós táncok közé sorolható, és a lányok kiélhetik azt a fajta vágyukat, hogy pörögjenek, forogjanak a fiúk körül, a fiúk megforgathatják őket, és ez egy nagyon jó első forgatós tánc a fiatalabbaknak. A táncházakban is nagyon sokszor szokták táncolni, táncegyüttesben is az első forgatós táncok között oktatják. Nagyon sok talentumos gyermek volt, akik tanultak már hasonlót, ők könnyebben vették az akadályt, a kisebbek pedig nagyon kitartóak voltak. Rengeteget gyakoroltak szünetekben is, mertek kérdezni, és amit ilyen rövid idő alatt megtanulhatnak, tizenegy éves korukhoz képest, az teljes mértékben sikerült nekik.

A bácskossuthfalvi Dudás Katrina táborbéli élményeiről számolt be.

— Felcsíki táncokat tanultunk, ötödjére vagyok itt a Talentum-táborban, és hét éve táncolok. Azért szeretek ide járni, mert itt nagyon jól lehet szórakozni, és egy nap kétszer is táncolunk, nekem ez nagyon tetszik benne.

A tábor Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Csoóri Sándor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Fényképezte: Sörös Vince

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..