home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
135 éves a Szabadkai Vöröskereszt
Kartali Róbert
2021.04.19.
LXXVI. évf. 15. szám
135 éves a Szabadkai Vöröskereszt

A Szerbiai Vöröskeresztet 1876-ban egy ismert katonai orvos, dr. Vladan Đorđević kezdeményezésére alapították, a szabadkai szervezet pedig egy évtizeddel később jött létre. A jeles alkalomról egy szerény ünnepség keretében emlékeztek meg, a járványügyi előírások betartásával.

A XIX., a XX. és a XXI. században is ténykedő Szabadkai Vöröskereszt fennállása óta azon dolgozik, hogy megelőzze és enyhítse az emberi szenvedést. Célja az élet, az egészség védelme, az emberi személyiség tiszteletben tartása. A természet és az ember által előidézett katasztrófák esetén pedig aktivistákat mozgósít az áldozatok megsegítésére.

— Olyan korban élünk, amelyet számos szerencsétlenség, baleset, szenvedés, háború és fegyveres konfliktus, valamint természeti, környezeti vagy egyéb katasztrófa árnyékolt be. Fáradhatatlanul küzdünk a problémákkal, és igyekszünk támogatást nyújtani azok számára, akik rossz szociális, egészségügyi vagy egyéb helyzetben vannak, melyben a Vöröskereszt segíthet — mondta dr. Siniša Trajković, a Szabadkai Vöröskereszt titkára.

Az ünnepségen részt vett Stevan Bakić, a város polgármestere is, és hangsúlyozta, hogy a Szabadkai Vöröskereszt mindig megbízható partnere volt az önkormányzatnak. Mint mondta, az együttműködés folytatódik, ennek értelmében az idén is támogatják a népkonyha és az ideiglenes téli hajléktalanszálló működését. Továbbá 1,6 millió dinárt különítettek el az önkéntes véradási akciók megszervezésére, valamint 1,6 millió dinárt a rendkívüli helyzetek kezelésére.

A Vöröskereszt szabadkai népkonyhájának van a legnagyobb számú igénylője egész Vajdaságban, itt naponta 1200 személyre főznek. A rászorulók a nyári hónapokban sem maradnak étel nélkül, akkor tartós élelmiszerekből álló csomagokat kapnak — mondta el lapunknak Miodrag Varo, a népkonyha koordinátora.


Miodrag Varo

A Vöröskereszt szabadkai szervezete két épületben működik, a központban lévő irodaházon kívül szükség van egy bérelt helyiségre is, ahol a raktár és a népkonyha üzemel. Két teherszállító jármű áll rendelkezésre, az egyik a népkonyha igényeit elégíti ki, a másikat pedig szállításra, a humanitárius csomagok begyűjtésére és szétosztására használják. A szervezet 16 állandó munkatársat foglalkoztat, mellettük szükség esetén 120 fiatal önkéntes is mozgósítható, továbbá a népkonyha keretében 38 idősebb önkéntes a város 33 helyi közösségében napi szinten oszt főtt ételt a rászorulóknak.

Miodrag Varo hozzátette, hogy a Szabadkai Vöröskereszt szakmunkatársai és önkéntesei nem csupán a napi rutinfeladatokat végzik el, hiszen ha szükséges, akkor más esetekben is segítenek. Így volt ez az obrenovaci nagy árvíz idején, valamint annál az emlékezetes havazásnál is, amikor hatalmas hótorlasz bénította meg a közlekedést az autópályán Bácsfeketehegynél, vagy amikor a migránsválság idején számítottak rájuk. Jelenleg az immunizáció szervezésében tevékenykednek az önkéntesek, a Batut közegészségügyi intézet listái alapján napi 800-900 embert értesítenek telefonon az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről. Ezenfelül lelkisegély-szolgálatot is kezdett működtetni a szervezet, a 024/621-104-es telefonszámon 9 és 13 óra között jelentkezhetnek a rászorulók.


A vöröskereszt aktivistái munka közben

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..