home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
100 éves a Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület
Tóth Tibor
2024.05.11.
LXXIX. évf. 19. szám
100 éves a Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület. A Topolya községben fekvő faluban egész napos ünnepséggel emlékeztek a jeles évfordulóra, melyen mások mellett részt vett dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Juhász Bálint, a Tartományi Képviselőház elnöke és Kelemen Zsolt, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke, a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke is.

A Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület 1924-ben a moholi tűzoltó alakulat kihelyezett részlegeként alakult meg.

— 100 év rengeteg idő egy egyesület életében, hiszen több generáció is váltotta egymást ez idő alatt. Őseim is tűzoltók voltak, én pedig nyomdokaikba léptem, és már 50 éve tűzoltó vagyok. Maga a tűzoltás volt a fő területem, az emberek és az anyagi javaik mentésében való részvétel, később azonban úgy hozta a sors, hogy bekerültem a vezetőségbe, ahol a fiatalok és a felnőttek képzésével foglalkoztam. Régóta járunk versenyekre, ahol nagyon nagy sikereket értünk el. Erős utánpótlással rendelkezünk, és a környező falvak emelt fővel tekintenek ránk, hiszen hatékonyan tudunk tüzet oltani. A helyi és a környékbeli lakosságnak nagy szüksége van ránk, ugyanis a legközelebbi hivatásos állomány tőlünk 20-25 kilométerre található. Ez nem hiábavaló munka, csak szívvel-lélekkel lehet csinálni — mondta Vida Róbert, a Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület parancsnoka.

Az 50 felnőtt mellett szintén 50 hét és tizenhat év közötti fiatal tagja a testületnek. A legidősebb gunarasi tűzoltó több mint kilencvenéves.

— Az 1980-as évektől kezdve több alkalommal megnyertük az országos bajnokságot, és kijutottunk a Nemzetközi Tűzoltó Olimpiára. Óriási teljesítmény, hogy egy ilyen kicsi, magyarok által lakott falu képviselte az országot a legrangosabb tűzoltó versenyen. A legutóbbi alkalommal Celjében két csapattal vettünk részt, egy női A és egy férfi B csapattal — mondta Sinkovics Dóra, a Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület titkára.

Elmondták, hogy a hatékonyságot gátolja a tűzoltókocsi elöregedése, ezt nagyon szeretnék kicserélni egy korszerűbbre, hatékonyabbra, mellyel még gyorsabban kiérhetnének a helyszínre. Az egyesületből 9 fiatal sikeresen letette a szerbiai törvények szerint szükséges vizsgákat, hiszen tűzeset alkalmával az önkéntesek csak akkor vethetőek be, ha sikeresen teljesítik a meghatározott felmérőket.

A jubileumi ünnepségen először Kovács Viktor, Gunaras Helyi Közössége tanácsadója szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte, nagy öröm számára, hogy a tűzoltó testület már 100 éve védelmezi a falut, illetve annak lakosságát, és bízik benne, hogy még sokáig szolgálják a közösséget.

Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke köszöntőbeszédében elmondta, hogy önkéntes tűzoltónak lenni nem hobbi, hanem hivatás, az önkéntes tűzoltóság pedig közösségformáló, közösségépítő és közösségvédelmező erő.

— Gunaras legalább öt település tűzvédelmi központja, ahol ápolják a tűzoltóhagyományokat. A tűzoltóság hasonló módon hivatás és hasonló módon közösségépítő erő, Gunarason a legnagyobb civil szervezet is egyben, mint a cserkészet. A gyerekeket felelősségtudatra és fegyelemre tanítják, rendre nevelik. Azt gondolom, hogy vajdasági szintű mozgalomról van szó, ezek a szervezetek kiállták az évtizedek, az évszázad kihívásait, és mindenhol, ahol közösségünk tagjai élnek, léteznek önkéntes tűzoltó testületek, akik segítik a professzionális tűzoltók munkáját — mondta Juhász Bálint, majd megköszönte a gunarasi és a többi önkéntes tűzoltó munkáját, hogy a hét minden napján, a nap minden órájában készenlétben állnak, és óvnak bennünket.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke elmondta, gyönyörű az a nap, amely ilyen seregszemlével, ilyen kerek jubileumi évfordulóval indul.

— Nagyon jó látni, hogy köreinkben élnek olyan emberek, akik saját szabadidejüket feláldozva, önkéntesen, a közösség érdekei mentésével, védésével foglalkoznak. A 100. évforduló mindig arról tanúskodik, hogy ez nem néhány embernek és egy-két generációnak a hirtelen fellángolása volt, hanem egy olyan hagyomány, mely generációról generációra öröklődik tovább. Biztos vagyok abban, hogy lesz 150., 200. és még több száz évfordulója a Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testületnek. Tegnap Szajánban találkoztunk az ottani önkéntes tűzoltókkal, két hét múlva a bezdániakhoz látogatok, tehát ez egy olyan specifikum, mely környezetünkben ránk, vajdaságiakra jellemző. Szerbia más részein nagyon sokan nem is értik, hogy lehet az, hogy valakik szabadidejüket feláldozva önként tesznek a közösség érdekében. Az önkéntes tűzoltó testület nemcsak a személyek és a vagyon védelméről szól, hanem közösségépítő jellege is van. Gunarason és máshol is számos rendezvény, faluszépítési akció és egyéb más elképzelés megvalósítása köthető az Önök nevéhez, ezért a Vajdasági Magyar Szövetség nevében szeretnék köszönetet mondani. Remélem, hogy a géppark felújítása a közeljövőben megvalósul. Azon leszünk, hogy a példás és példaértékű személyi állomány mellett a géppark is olyan legyen, amely megfelel annak az erőfeszítésnek, mely az Önök munkáját jellemzi — mondta Pásztor Bálint, majd megnyitotta a rendezvényt.

A jelenlévőkhöz Kelemen Zsolt, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke, a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke és Zorica Rankov, a Községi Tűzoltó Szövetség elnöke is szólt, majd a helyi futballpályán két tűzoltó-bemutatót tekinthetett meg a közönség.

Délután a szentmisén zászlót szentelnek, megtekintik a felújított tűzoltógarázst, a jubileumi ünnepség pedig művelődési műsorral zárul a falu központjában lévő téren.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..