10 gyakran ismételt kifejezés
Salvai Ramona
2016.12.31.
LXXI. évf. 52. szám
10 gyakran ismételt kifejezés

Ahogy a közhely is mondja: a divat változik, a stílus örök. Hogy ezt a sokat ismételgetett igazságot valóban Coco Chanel fogalmazta-e meg, még a Google sem tudja biztosan. Azt pedig végképp nem, hogy maga a divat és a stílus kifejezés pontosan mit is jelentenek — napjainkban, itthon. Ezt a szakértők sem tudták még megfejteni. Amiről viszont mindenképp érdemes írni, olvasni és tudni, az egy kisebb szótárnyi olyan kifejezés, amely immár szerves része lett a hétköznapi nyelvhasználatunknak. Nemcsak szakmai közegben hangzanak el, hanem az utcai óriásplakátoktól kezdve a tv-műsorokon át a divatmagazinokig mindenhol megjelennek.

Minden szakmának megvannak a maga kifejezései, a divatban sincs ez másként. A különbség csupán az, hogy a divat értünk (is) van, így bizonyos terminusai a kultúránk, a hétköznapi életünk részei. Az alábbiakban a leggyakoribb, legaktuálisabb és legszélesebb tömeget érintő kifejezéseket gyűjtöttük össze.

Concept store

Olyan üzlet, amely egy meghatározott koncepció szerint állítja össze kínálatát. Vásárlók egy konkrét csoportját szólítja meg. A koncepciónak megfelelően van kialakítva az üzlet belső tere is, igazodik hozzá a dekoráció, a zene, sőt még az üzletben dolgozók megjelenése is. A potenciális vásárlóknak jellemzően nemcsak öltözéket, kiegészítőt kínálnak, hanem más termékeket, például bútorokat vagy egyéb használati, illetve dekorációs tárgyakat is.

Designertermék

Olyan öltözék, kiegészítő vagy ékszer, amelyet egy neves, a szakmában elismert márka alatt dolgozó divattervező álmodott meg, és a kivitelezésért ő, illetve a neki dolgozók felelősek. Nem feltétlenül szükséges, hogy a terméket a márka alapítója tervezze.

Fast fashion termék

A fast fashion kifejezés (jelentése gyors divat) arra utal, ahogyan a termékeinek a gyártása és értékesítése folyik. A kiemelkedő fontosságú és meghatározó divatházak, tervezők által kifutóra vitt kreációk hatására körvonalazódó trendeket hivatott elérhetővé tenni a nagyobb nyilvánosság számára. A tervezési és a kivitelezési folyamat gyorsabb és kevésbé költséges annak érdekében, hogy az aktuális trendekhez igazodó öltözékek megfizethetőbbek legyenek. Ilyen elvek szerint működnek az olyan nemzetközi cégek, mint a H&M, az Inditex csoport (Bershka, Stradivarius, Zara, Pull&Bear stb.) vagy a Topshop. A 2000-es évek óta örvend különösen nagy népszerűségnek ez a fajta ruhagyártási és értékesítési mód.

Több ellenmozgalom is létezik, melyek támogatói olyan tényekre igyekeznek felhívni a figyelmet, mint például a fast fashion termékek gyártási folyamatának környezetre gyakorolt káros hatásai, a gyárakban alkalmazott munkaerő felé tanúsított etikátlan bánásmód és a legkevésbé sem megfelelő munkakörnyezet, illetve számos más fontos, de gyakran elhanyagolt téma és tény.

Kapszulakollekció

A fogalom feltehetően a capsule wardrobe-ból ered. Ennek egy olyan gardrób kialakítása a lényege, amelynek darabjai időtlenek, és jól kombinálhatóak egymással vagy az aktuális szezon darabjaival — egyszóval alapdarabok. A kapszulakollekciók ettől elviekben különböznek. Céljuk például, hogy a tervezők a fő, szezonális kollekciók között is előálljanak valami újjal, ezzel is vásárlásra buzdítva az érdeklődőket. Jellemzően valamilyen különleges tulajdonságuk van. Az utóbbi időben a végzős divattervező-hallgatók is ilyen kollekciókkal mutatkoznak be a szakmában.

Konfekció

Iparilag, tömegesen előállított készruházat, mely szabványosított méretekben kapható az áruházakban és a szaküzletekben. Minősége és ára nagyon különböző lehet. Korlátozott mennyiségben gyártott, exkluzív válfaja a prêt-à-porter.

Look

A divatbemutatókon vagy fotózásokon a modellen megjelenő outfit (ruhadarabok és kiegészítők) összefoglaló neve.

Lookbook

A divatszakmában kétféle jelentése lehet. Egyrészt egyfajta portfólióként funkcionál, a tervező aktuális kollekciójának termékeiről egy igényesen és általában egységes koncepciónak megfelelően elkészített fotósorozat. Másrészt a divatbloggerek különféle összeállításokról készített fotóiból álló úgynevezett online divatnaplóit is nevezhetjük lookbooknak.

Pop-up store

Időszakosan felállított/berendezett, gyakran kiállítótérként is működő üzlet. Az eladáson kívül elsődleges célja a népszerűsítés. Emiatt jellemzőek a kreatív megoldások a berendezést és magát a kínálatot illetően is. Gyakori, hogy több tervező összefogásával működik egy-egy ilyen pop-up store.

Showroom

Az a tér, üzlet, ahol egy vagy több tervező eladásra, bemutatásra kínálja a termékeit.

 

Dress code

Egy öltözködési szabályrendszer, mely meghatározza, hogy egy konkrét helyzetben milyen normáknak megfelelően, mit és hogyan illik viselni.

Főbb típusai: casual (a hétköznapi öltözködés), business casual (amit általában irodai munkára szoktak viselni), smart casual (ez valamivel elegánsabb az előbbinél), business/informal (gyakran egy elegánsabb smart casual, mely a férfiak számára öltönyből és nyakkendőből áll, a nők esetében pedig egy ennek megfelelő ruha), semi-formal (ez az előbbinél csinosabb, alkalmi, esti viselet elsősorban), formal/black tie/black tie optional (ez a legelegánsabb és a legszigorúbban szabályozott viselet, mely férfiak esetében szmoking annak minden kiegészítőjével, nők számára nagyestélyi, báli ruha vagy esetleg egy nagyon elegáns koktélruha).

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Divatosan rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..