home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
1 milliárd eurós pénzügyi támogatást hagyott jóvá az EU Ukrajna számára
2022.07.13.
LXXVII. évf. 28. szám
1 milliárd eurós pénzügyi támogatást hagyott jóvá az EU Ukrajna számára

Az európai uniós tagországok pénzügyminiszteri tanácsának (Ecofin) brüsszeli ülésén 1 milliárd euró összegű makroszintű pénzügyi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának, ennek célja, hogy az Oroszországgal háborúban álló ország fedezni tudja azonnali és legsürgetőbb finanszírozási igényeit, valamint az ukrán állam gondoskodni tudjon elengedhetetlen funkcióinak ellátásáról.

A témáról kiadott közlemény szerint a támogatás kedvező feltételekkel nyújtott, hosszú lejáratú hitel formájában lesz elérhető, egy részletben fizetik ki. Rendelkezésre állási időszaka egy év. Előfeltétele, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat. A támogatás folyósítása előtt az EU-nak az ukrán hatóságokkal egyetértési megállapodást kell kötnie, mely kiterjed egyebek között a források felhasználásával kapcsolatos fokozott átláthatóságra és jelentéstételre.

Az orosz erők kedden ismét támadták Ukrajna második legnépesebb városát, a keleti országrészben lévő Harkivot, délen pedig Mikolajivot, ahol civilek is áldozatul estek — közölték az érintett megyék kormányzói. Vitalij Kim, Mikolajiv megye kormányzója bejelentette, a régió központját ért orosz támadás következtében legalább tizenketten sérültek meg. Szavai szerint a lövedékek két egészségügyi intézményt és több lakóházat találtak el a városban. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy a megyeszékhely ipari övezetét érték találatok. Helyi források a Telegram-csatornán legalább tizenöt becsapódásról számoltak be, az egyik után nagy tűz keletkezett. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. Közben a katasztrófavédelmi szolgálat hírül adta, hogy 38-ra nőt a Csasziv Jar elleni vasárnapi orosz támadás halálos áldozatainak száma. A Donyeck megyei településen egy ötszintes lakóházat ért találat. Az elhunytak között van egy kilenc év körüli kisfiú.


Fotó: Volodimir Zelenszkij/ Facebook

Az ukrán katonai hírszerzés tette közzé, hogy öt ukrán foglyot — egy katonát, egy rendőrt és három civilt — mentettek ki „különleges művelettel” orosz fogságból, az ország déli részén orosz megszállás alá került Herszon megyéből. A kiszabadított foglyok egyikének súlyos harci sebesülései vannak. A műveletről több részletet nem hoztak nyilvánosságra.

Ivan Fedorov, az oroszok által elfoglalt Melitopol polgármestere a Telegramon arról adott hírt, hogy a Zaporizzsja megyében lévő város mellett, Mirne faluban kigyulladt az orosz erők egyik bázisa. A polgármester elmondása szerint ez az a bázis, ahová az oroszok katonai felszereléseiket áthelyezték, miután egy héttel ezelőtt az ukrán fegyveres erők pusztító csapásokat mértek a melitopoli repülőtér melletti orosz támaszpontra.


Fotó: General Staff of Armed Forces of Ukraine/ Facebook  

Az ukrán fegyveres erők megtámadták az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) oroszok által elfoglalt épületét Enerhodarban. A város ad otthont a szintén orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű dolgozóinak. Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat közlése szerint a támadást az ukrán hadsereg drónokkal hajtotta végre, és eltalálták az épületet. Az Ukrajinszka Pravda hírportál a RIA Novosztyi orosz hírportál jelentése alapján azt írta, hogy az ukrán drónok két aknát dobtak egy épületre a zaporizzsjai atomerőmű közelében, de senki sem sérült meg. Az orosz hírportál által közölt fotókon az látható, hogy megsérült az épület teteje és kitörtek az ablakai.


Fotó: General Staff of Armed Forces of Ukraine/ Facebook  

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága megerősítette, hogy megsemmisítették az oroszok egyik lőszerraktárát a Herszon megyei Nova Kahovkában. A jelentés szerint az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek sikeres műveletének következtében az orosz erők 52 katonát, egy 152 milliméter kaliberű tarackot és 7 darab páncélozott és más járművet, valamint lőszereket veszítettek.

Az ukrán—magyar határszakaszon 6356 ember lépett be kedden Magyarországra. A román—magyar határszakaszon belépők közül pedig 4846-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, RIA Novosztyi, www.police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..