home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Zentai sikerek Szegeden
KISIMRE Ferenc
2013.04.03.
LXVIII. évf. 14. szám
Zentai sikerek Szegeden

Az elmúlt napokban a zentaiak néhány olyan jeles rendezvény főszereplői voltak Szegeden, amelyek mind látogatottságukkal, mind a médiában való megjelenésükkel kiemelkedő figyelmet érdemelnek.

A Stevan Mokranjac Zeneiskola csapata egyedüli külföldiként vett részt a szegedi Piarista Gimnáziumban tartott 5. Tavaszi Regionális Dél-alföldi Gitártalálkozón, melyen 49 általános és középiskolás versengett egymással. A zentaiak közül Bozsoki Boglárka és Baranyi Bálint nívódíjat, Jovana Marjanov kiemelt dicséretet kapott teljesítményéért, felkészítő tanáruk, Pálos Denis pedig a Barkos Beáta tűzzománcművész által készített kitűzőt vehette át.

Szeged és Zenta kapcsolata volt a témája annak a nagy ívű előadásnak, amely a 25. évfordulóját ünneplő Közéleti Kávéház műsorán szerepet a szegedi városháza impozáns házasságkötő termében. A Jankovics Péter vezette esten Tari László zentai helytörténész a múltbéli események tükrében beszélt azokról a jelentős eseményekről, amelyek révén a két Tisza-parti település kapcsolatba került és segítette egymást, netán konfliktusai is voltak. A nagyszámú közönség eddig ismeretlen számos tényt hallhatott, kiváltképpen a Szegedet szinte romba döntő március 12-i természeti csapással kapcsolatban. Eddig ugyanis kevesen tudták, hogy mekkora önfeláldozással viseltettek a zentai honfitársak a szorult helyzetben levő szegediek megsegítésében: csónakokat küldtek az emberek és a javak mentésére, több mint 50 szekeret indítottak útnak kenyérrel, szalonnával, egyéb élelmiszerrel, ruhaneművel.

Három kiváló művész kitűnő összeállítást mutatott be Tőke István: Mosolygó Tisza mente című anekdotagyűjteményéből a Szeged-Honvéd téri református egyházközség vendégeként. Az istentisztelet utáni matinén páratlan sikere volt annak műsornak is, amelyet a Határon túlról, nemzeten belül elnevezésű rendezvénysorozat keretében tartottak meg az újvidéki származású Fábri-Ivánovics Tünde, Szeged-aranygyűrűvel kitüntetett népdalénekes, a zentai kötődésű Fábri Géza, a Párhuzamos Kultúráért Díj magyarországi birtokosa és a szegedi, valamint a délvidéki költők és írók alkotásait nagy odaadással tolmácsoló Fabulya Andrea tanár-előadóművész közreműködésével és a szintén zentai Tóth Béla szerkesztésében-rendezésében.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..