home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megidézett szabadságharc
Martinek Imre
2018.08.31.
LXXIII. évf. 35. szám
Megidézett szabadságharc

Ürményháza, Udvarszállás és Hertelendyfalva magyar közössége után...

...augusztus 30-án a torontálvásárhelyiek is lelkesen fogadták Brestyánszki Boros Rozália művét, a Szabadságharc, avagy Arany János és Petőfi Sándor barátságának a két éve című színpadi játékot. Kálló Béla színművész és Tóth Péter Lóránt versmondó előadásában.

„Az előadásról:
Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt. Arany János és Petőfi Sándor. Két költő barátsága. Két ember élete. Történelem, költészet, dráma – erről szól a Szabadságharc című előadás. Költő. Szakmája a szó. Élete a költészet. Jegyző. Napi robot után Shakespeare-t fordít. Költő. Szakmája a szó. Élete a szabadság. Forradalmár. Napi konfrontálódás után barátja dolgát is intézi. Két férfi, a magyar irodalom legnagyobbjai közül valók. Becézik egymást, neveken szólítják, imádják egymás tehetségét, keresztszülők és vitapartnerek. Ismeri Aranyt? Ismeri Petőfit? Aki úgy vélte igen, az a május 31-ei bemutató után, az előadást követően döbbenten ült a helyén, hisz akkor ott, újra megismerte.De más is történt. A magyar nyelv. Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt előadásában kortárs irodalommá sűrűsödtek a két költő egymáshoz írt szavai, töprengéseik.
Ismeri Aranyt? Ismeri Petőfit?“ (a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakszolgálata)

Az MNT védnökletével, továbbá VM4K – Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szakmai támogatásával, illetve a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmai partnerségével megvalósuló szórványvidéki tájolás soronkövetkező állomásai Székelykeve, Nezsény, Oroszlámos, Magyarcsernye, Torda, Magyarittabé, Tamásfalva és Egyházaskér lesznek.

Írta és fényképezte: Martinek Imre. Fotóink a torontálvásárhelyi helyszínen készültek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..