home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az Éj királynője futócipőben
Szakáll Laura
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám
Az Éj királynője futócipőben

Miklósa Erika, a világhírű operaénekesnő 1970. június 9-én született Kiskunhalason. Gyermekkorában atléta szeretett volna lenni, majd egy sportbaleset miatt le kellett mondania a versenyszerű sportolásról. Gimnazistaként családi rendezvényeken énekelt. Hamar felfigyeltek tehetségére, gyönyörű hangjára. Később már énekórákra járt, és az éneklés mindennapossá vált az életében. A szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumban a négyéves képzést mindössze két év alatt végezte el.

Miklósa Erika, a világhírű operaénekesnő 1970. június 9-én született Kiskunhalason. Gyermekkorában atléta szeretett volna lenni, majd egy sportbaleset miatt le kellett mondania a versenyszerű sportolásról. Gimnazistaként családi rendezvényeken énekelt. Hamar felfigyeltek tehetségére, gyönyörű hangjára. Később már énekórákra járt, és az éneklés mindennapossá vált az életében. A szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumban a négyéves képzést mindössze két év alatt végezte el. Később a Magyar Állami Operaház egyik meghallgatásán elénekelte az Éj királynője című áriát Mozart Varázsfuvolájából. Ez volt az egyetlen ária, amelyet akkoriban ismert, és ez indította el operaénekesi karrierjét. Azonnal felvételt nyert, és minden idők legfiatalabb magánénekeseként erősítette az Operaházat. Azóta a világ leghíresebb operaszínpadain is fellépett már, nemzetközi karrierje is hamar felfelé ívelt. Miklósa Erika azt mondja, hogy a zene a mindene, ugyanakkor a sport is egyre fontosabb szerepet tölt be az életében. Rengeteg szakmai elismerésben részesült már. Az idén például hármat is kapott: Ezek a Fair Play Díj, a Kossuth-díj és a Prima Primissima Díj — ez utóbbit a minap vett át. A Prima Primissima Díjat Demján Sándor magyarországi vállalkozó alapította azzal a céllal, hogy a magyar tudományt, művészetet és kultúrát erősítse, támogassa. Az elismerést azok kapják, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak saját területükön. Miklósa Erika lapunknak azt is elárulta, hogy most már a családalapítás is előtérbe került az életében. Szeretne mihamarabb édesanya lenni. Kevesen tudják, hogy a világhírű művész kamaszéveiben Szabadkán töltötte a nyarakat.

* Gyermekkorában a szülei példáját követve a sport iránt érdeklődött. Majd a zene, az éneklés keltette fel az érdeklődését. Volt-e egy olyan pont, amely megerősítette önt abban, hogy zenei pályára lépjen?
— Amikor előtérbe került a zene, az éneklés az életemben, tulajdonképpen fel sem fogtam, mit is jelent számomra. Hatalmas volt bennem a bizonyítási vágy, meg akartam mutatni a világnak azt, hogy életrevaló vagyok, hogy tehetséges vagyok valamiben, a zenében, az éneklésben.

* A szegedi Liszt Ferenc Konzervatórium után a Magyar Állami Operaházban minden idők legfiatalabb magánénekese lett. Hogyan élte meg ezt a feladatot?
— A Magyar Állami Operaházban töltött időszakra mindenképpen alázattal és tisztelettel gondolok. Így éltem meg minden szerepet, feladatot. Mindig az a szerep áll a szívemhez a legközelebb, amelyikkel éppen foglalkozom, amelyre készülök.

* Mozart Varázsfuvolájából az Éj királynője világhírűvé tette önt. Nemzetközi karrierje során a világ legnevesebb operaházainak színpadán lép fel. Milánó, Berlin, London, New York... csak néhány azok közül a városok közül, amelyekben láthatta, hallhatta önt a közönség. Milyen érzéssel tölti el önt a hatalmas taps, elismerés a világ bármely pontján?
— Úgy vélem, hogy nincs olyan ember, aki ne örülne a sikernek. Bár őszintén szólva, úgy érzem, iszonyúan nehéz dolog feldolgozni a sikert, de nagyon jó érzés, hiszen egy művész számára semmi sem lehet fontosabb, mint az, hogy a közönség megelégedéssel hallgassa.

* Sok díjra, elismerésre lehet büszke. Nemrég a magyar állam legrangosabb elismerésében, Kossuth-díjban részesült az operairodalom szoprán szerepeinek emlékezetes megformálásáért. A Nemzetközi Fair Play Díjat is magáénak tudhatja. A minap pedig a Prima Primissima Díjat vehette át. Hogyan éli meg a szakmai elismeréseket és a közönség visszajelzéseit?
— Bizonyára szerénytelennek tűnök, ha azt mondom, hogy mind a szakmától, mind a közönségtől megkaptam minden létező elismerést. Ez nem jelenti azt, hogy hátradőlök, és nem csinálok semmit, ahogyan a Kossuth-díj átvételekor is mondtam, hanem azt, hogy most kell rákapcsolni igazán a munkára.

* 2007-ben Szabadkán lépett fel a Szabadkai Filharmónia város napi koncertjén. Akkor azt nyilatkozta, hatalmas örömmel tölti el önt ez a fellépés, gyermekkorában ugyanis itt töltötte a nyári szüneteket. Milyenek voltak azok a nyarak?
— Szüleimmel Kiskunhalason éltünk, a nagymamám pedig Szabadkán lakott, nála töltöttem a nyarakat. Azt hiszem, nincs olyan gyerek, aki ne szeretne a nagyszüleinél vakációzni, ahol elkényeztetik, ahol mindent megkap, mindent megtehet. Egyébként is Kiskunhalas után Szabadka izgalmasnak és nagyvárosnak tűnt.

* A sport továbbra is jelen van az életében. A 40 ezer futót vonzó New York Maratonon is részt vett. A sport, gondolom, feltölti önt energiával...
— Sajnos a verseny az idén elmaradt, de a futás nem, én pedig nem adom fel: jövőre természetesen részt veszek a NYC Maratonon, hátha a hurrikán akkor nem szól közbe. Számomra a sport a legjobb, legtökéletesebb kikapcsolódás.

* Az év végéhez közeledve hogyan tekint vissza erre az esztendőre, és milyen lesz a következő éve szakmai téren?
— Az idei év sűrű volt szakmai és a magánéleti szempontból egyaránt. Ugyanakkor nagyon elégedett vagyok, mert még soha nem volt ilyen szép évem, mint az idei. 2013-ban is sok feladat vár rám. Dolgozom Budapesten, Malmőben, Tokióban és Los Angelesben is.

* Mi az álma?
— Elsősorban az, hogy lefussam a maratoni távot, valamint azt szeretném, ha a családunk egy kis jövevénnyel gyarapodna. Ezek a legnagyobb álmaim.

Miklósa Erika legismertebb szerepei közé tartozik például Verdi Rigolettójából Gildáé vagy Strauss: A denevér című operájából Adele-é. Donizetti: Don Pasquale című művében Norinát játszotta. A szoprán énekesnő több lemezt is készített. Az első 2000-ben jelent meg, Szivárvány címmel. Ezt követte az Alternadíva, a Csillagfényben, Az ég szabad és az Impression, mely koncertáriákat tartalmaz. Miklósa Erika az év jelentős részét külföldön, a világ legismertebb operaházaiban tölti, amikor pedig hazatér Magyarországra, egy bakonyi kisfaluban pihen. Ott talált igazi otthonra. Számára ugyanis fontos, hogy a természet közelében legyen, távol a nagyvárosok zajától. Nem szereti, ha művésznőnek szólítják. A faluban ő Erika, aki részt vesz a kis település örömeiben, gondjaiban egyaránt. Ha kell, templomot díszít, falut szépít, és már jótékonysági koncertet is szervezett.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..