home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A közös pont
Gyurkovics Virág
2014.04.30.
LXIX. évf. 18. szám
A közös pont

Átadták a 47. KMV díjait — Nemcsak a Vajdaságban megszokott záróeseményektől, hanem a világ összes gálaműsorától különbözött a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének (KMV) vasárnap Óbecsén megtartott rendezvénye.

Aggodalomra azonban semmi ok, minden a legnagyobb rendben folyt, annál is inkább, mert abban a remek hangulatban eltöltött néhány órában ismét megbizonyosodhattunk róla, hogy milyen tehetséges fiatal gondolkodóink vannak Vajdaság-szerte.

Eltartott ugyan néhány percig, amíg a közönség soraiban ülőkben tudatosult: igen, ez valóban más lesz, mint minden eddigi gálaműsor, ezen ugyanis nincs konferanszié. Illetve maguk a szervezők mindannyian A konferanszié. Mindenesetre a különböző kategóriák legjobbjain kívül kiválóan elszórakoztatta a közönséget, hogy megtudhatott néhányat azokból a kulisszatitkokból, amelyek miatt így alakult az idei esemény.

Raffai Telecski Ágnes (Gigi) egykori KMV-versenyző — azóta szervező — az egyik évben Domonkos István Der springt noch auf! című versével nyerte meg a vetélkedőt. Ezt a verset frissítette fel, s ezzel köszöntötte a gála vendégeit, majd elmondta, mit takar az ő személyes KMV-s múltja.

Részben erre a KMV-s múltra reagált Lovas Ildikó író, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) művelődési tanácsosa is, amikor arra utalt, hogy Raffai Gigi — aki jelenleg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársaként kamatoztatja kreativitását és lelkesedését — KMV-n elért sikerei egyúttal azt is bizonyítják, hogy a vetélkedő zsűrije évtizedekre visszamenőleg mindig jól tudta díjazni a tehetségeket. A rendezvény jelentőségéről az az erőteljes fesztiválhangulat és energiaáramlás árulkodik leginkább, amelyet a középiskolások évről évre továbbvisznek magukkal. Ilyen értelemben a KMV végtelen, megkerülhetetlen, és attól a generációtól lesz csoda, amelyik a rendezvényt jelentősnek tartja. Ezért is fontos, hogy gondoskodjanak a vetélkedő anyagi hátteréről. Ettől az évtől a KMV egyik legnagyobb támogatója az MNT, maga a rendezvény pedig kiemelt jelentőségű nemzeti program lett, ami nagyban megkönnyíti a további pályázást a szülőföldön és az anyaország irányába is.

A KMV szervezőbizottsága nevében Szilágyi Miklós fő szervező üdvözölte a megjelenteket, és Steve Jobsnak, az Apple cég megálmodójának szavait idézte: „Addig, amíg az életben nem állnak össze azok a kicsi pontok, amelyek eljuttatnak egy-egy eredményhez, nem is tudjuk, hogy azok a kicsi pontok mennyire nagy jelentőséggel bírtak.” Szilágyi minden részvevőnek azt kívánta, hogy amikor majd évekkel később visszanéznek az életükre, ott lesznek, ahol lenni szeretnének, és azzal a munkával foglalkoznak, amellyel a legjobban szeretnek, akkor eszükbe juthat majd ez a pont is, amikor a KMV közösségéhez tartoztak.

A gálaműsoron az irodalmi, a beszédművészeti, a népzene- és néptáncvetélkedőn első helyezést elért diákok mutatták be díjnyertes alkotásukat. A díjátadón pedig a művészeti vetélkedő, valamint az MNT és a KMV közös pályázatának díjait is kiosztották. A nyertesek névsorát honlapunkon (www.hetnap.rs) olvashatják.

Szilágyi Miklós — ugyancsak régi KMV-s — műfordításaival kétszer nyert díjat, és nevéhez fűződik a KSZV-n bemutatott első film is. Nyolc éve vette át a vetélkedő szervezését. Ez idő alatt sok minden történt, mindenki beletanult a szervezésbe, és mára már igen magas színvonalon működik a „gépezet”. A kezdetektől fogva nagy hangsúlyt helyeztek a népszerűsítésre, járták az iskolákat, személyes kapcsolatot alakítottak ki a tanárokkal és a diákokkal, ennek eredménye pedig azon is meglátszik, hogy amíg nyolc éve csupán hárman igényeltek szállást a háromnapos rendezvényre, addig az idén negyvennyolcan maradtak itt éjszakára. Tulajdonképpen éppen azt szerették volna elérni, hogy a versenynek fesztiválhangulata legyen, és hogy a fiatalok a három nap alatt minden programban részt vegyenek.

Az idén arculatváltásra is sor került a KMV-n. Régóta váratott már magára ez a lépés, amellyel a diákok a rendezvényt közelebb érezhetik magukhoz. Sokáig keresték a közös pontot a művészeti ágak között, mígnem rájöttek, hogy a közös pont éppen a közös pont. Nem véletlen tehát, hogy a KMV logója — amely Oláh Dóri, az egyik szervező alkotása — egy kör alakban összpontosul, ez ugyanis az egységet, a közösséget szimbolizálja. Az új, játékos arculat nagyon kedvező visszhangra talált a KMV-sek körében, a résztvevők pedig különösen örültek a kitűzőknek és a matricáknak.

Raffai Ágnes szerint nagyon fontos, hogy a középiskolások számára van egy ilyen megmutatkozási lehetőség, bár hozzátette, nem ezen múlik az ember karrierje. Nem szabad hagyni, hogy törést okozzon valakinek az életében, ha éppen nem sikerül a verseny, hiszen ezek az eredmények csak egy bizonyos — mindig változó — összetételű zsűri véleményét tükrözik, tény azonban, hogy a siker nagyot tud lendíteni valakinek a továbbtanulásán.

De Gigi nemcsak a megmérettetés, hanem a remek hangulat, a „KMV-s feeling” miatt is elkötelezettje a KMV-nek, amely átjárja a rendezvényt. Ez az a hely, ahol nem „gáz”, ha valakinek fontos versbe önteni az érzelmeit, elmenni interjút készíteni egy öreg cipész bácsival, vagy filmet forgatni. Nem nézik különcnek, hiszen mások is ugyanezt teszik. Teljesen átlagos fiatalok vannak itt, a különbség éppen csak annyi, hogy bennük van valami kis plusz, amiben jók, és amihez összegyűjtötték a bátorságot, hogy kiálljanak a közönség elé, és megmutassák a tehetségüket. Ezek a fiatalok itt együtt vannak, figyelik egymást, tanulnak egymástól, és végül hatalmasat buliznak, ami ugyancsak fontos része a rendezvénynek. Mert van annak egy nagyon erős, összekovácsoló ereje, hogy este a pultnál azzal együtt várják a sort, aki délelőtt még vetélytárs volt. Ezek a mozzanatok, amelyeket a KMV-n való részvételnek köszönhetnek a középiskolások, életre szóló emlékekké és életre szóló barátságokká válhatnak.        


A KMV nyertesei

Irodalmi vetélkedő

A 47. KMV irodalmi vetélkedőjére 16 novella, 8 értekező próza, 16 vers, 13 publicisztika és 7 humoreszk érkezett. A műveket Kabók Erika újságíró, Kiss Tamás író és Pressburger Csaba újságíró bírálták el.

Novella

1. Váci Nándor, Gimnázium, Nagybecskerek
2. Búbos Dávid, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka
3. Korsós Karolina, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta

Értekező próza

1. Budai Ágota, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka
2. Kovács Boglárka, Gimnázium, Óbecse
3. Kovács Olivér, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka

Vers

1. Kiss András, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta
1. Kozma Lajos, Műszaki Iskola, Ada
2. Poborai Örs, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka

Publicisztika

1. Szénási Eszter, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta
3. Gyarmati Anita, Egészségügyi Középiskola, Nagybecskerek
3. Mártics Ella, Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola, Óbecse

Humoreszk

1. Csúri Máté, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta
2. Varga Emma, Gimnázium, Óbecse

Beszédművészeti vetélkedő

A 47. KMV beszédművészeti vetélkedőjére 14 diák jelentkezett versmondással, 4 drámai monológgal, 7 prózamondással, 7 népmesemondással és 7 csapat méretette meg magát a megzenésített versek kategóriájában. A versenyzőket Mészáros Gábor színművész, Szilágy Ágota színművész és Némedi Imre versmondó értékelte. A megzenésített vers kategóriában pedig Fehér Nóra énekesnő, Antal Attila zeneszerző, rendező és Szerda Balázs népzenész.

Versmondás

1. Péter Lea, Gimnázium, Óbecse
2. Bálint Tamás, Gimnázium, Törökkanizsa
3. Csikós Dániel, Gimnázium, Nagybecskerek

Drámai monológ

1. Katona Gábor, Gimnázium, Zenta
2. Búbos Dávid, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka
3. Lányi Nicolette, Egészségügyi Középiskola, Szabadka

Prózamondás

1. Szremkó Bettina, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta
2. Ficze Árpád, Egészségügyi Középiskola, Szabadka
3. Lengyel Klementina, Zeneiskola, Szabadka

Népmesemondás

1. Dobó Márta, Dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Középiskola, Zombor
2. Szitás Anita, Dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Középiskola, Zombor
3. Takács Dominika, Ludas Matyi Művelődési Egyesület, Ludas

Megzenésített versek

1. Beretka Csaba, Kurcinák Arnold, Topolcsányi János, Szabó András, Szerda Zsigmond, Gimnázium, Óbecse
3. Varga J. Dávid, Pósa Fanni, Pejčić Nevena, Rekecki Márk, Dienes Ákos, Zeneiskola, Szabadka
3. Ábrahám Máté, Tokodi Krisztofer, Szabó István, Szentpéteri Kinga, Svetozar Markovć Gimnázium, Szabadka

Népzenei és néptánc vetélkedő

Énekszóló

1. Csipak Noémi, Csóka, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület
1. Szerda Ákos, Óbecse, Gimnázium
2. Muhi Daniel, “Josif Marinković”, Nagybecskereken
2. Török Noémi, Zeneiskola, Szabadka
2. Brindza Beatrix, Zeneiskola, Szabadka
3. Varga Dávid, 1. osztály, Törökbecse

Énekketős

1. Móricz Ildikó és Farkas Karina, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya
2. Lepár Krisztina és Petrec Teodóra, Zeneiskola, Szabadka
3. Bagi Valentína és Kurfis Ágnes, Zeneiskola, Szabadka

Énekcsoport

1. Pilike leánykórus, CSÓKA, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csóka
1. Dalkötő leánykórus, Zeneiskola, Szabadka
2. Viola leánykórus, Bácskossuthfalva, Ady Endre ME
3. Hétmező énekcsoport, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya

Hangszerszóló és kettős

1. Szabó András, Óbecse, Gimnázium
1. Csonka Balázs, Óbecse, Gimnázium
2. Apró Kristóf, Zentai Gimnázium
3. Pálfi Antónia, Csóka, Móra Ferenc ME

Kisegyüttes

1. Pöngető citerazenekar, Muzslya, Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
2. Tücsök tamburazenekar, dr. Kiss Imre ME, Péterréve
3. Markoláb citerazenekar, Temerin, Szirmai Károly MME, Temerin

Szólótánc

1. Halápi Richárd, Petőfi Sándor MK, Óbecse
1. Bálint Gergely és Nagy Dorottya, Magyarkanizsa, Beszédes József MMIK, Tisza Néptánc Egyesület, Kanizsa
1. Szakács Tamás, Varga Petra, Szabadka, Talentum Egyesület
2. Szabó Róbert, Petőfi Sándor MK, Óbecse
3. Sóti Zsuzsanna és Topolcsányi János, Ada; Péterréve, Egészségügyi Középiskola Zenta; Gimnázium, Óbecse, Aranykapu ME Ada; Tisza Mente KNE Péterréve

Néptánc — kamara

1. Kiscimbora kamaracsoport, Petőfi Sándor MKK
2. Pityke kamaracsoport, Petőfi Sándor MKK, Óbecse

Zsűri: Juhász Erika, Debrecen, népdaltanár, Kelemen Zsolt, Topolya, népzenész, Lukács Imre, Temerin, néptáncos

Összesen 16 énekszólista és kettős, 4 énekcsoport, 4 hangszerszóló, 4 kisegyüttes, 10 szólótánc és kettős, 2 kamara néptánccsoport volt a vetélkedőn, 120 résztvevő.

Műfordítói pályázat

Szakvéleményezők (szerb nyelv): Orovec Krisztina és Glavnić Vékás Éva

1. díj: Szabó Beáta és Novotni Natália, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka
2. díj: Szremkó Bettina, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta
3. díj: Samu Teodóra, Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka

Szakvéleményező (angol nyelv): Vígi László

1. díj: Serfőző Réka, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka
2. díj: Tűri Erik, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta
3. díj: Szremkó Bettina, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta

Szakvéleményező (német nyelv): Ózer Katalin

1. díj: Molnár Csongor (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka)
2. díj: Hasznosi Tóth Csongor (Gimnázium, Óbecse)
3. díj: Hornyák Heléna (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka)

Dicséretben részesült: Nagy Gábor (KDTGK, Szabadka), Boros Gyevi Csongor (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..