Körkép

« Vissza

Segítenünk kell!

(o. i.) | 2010.07.21.

Magyarkanizsáról önkéntesek készülnek Felsőzsolcára, hogy az építőtábor tagjaiként munkával segítsék az árvíz sújtotta településen az újjáépítéstJúniusban katasztrófa érte Magyarkanizsa testvérvárosát, Felsőzsolcát. A pusztító árvízben házak dőltek össze, családi otthonok váltak lakhatatlanná, ember...

Magyarkanizsáról önkéntesek készülnek Felsőzsolcára, hogy az építőtábor tagjaiként munkával segítsék az árvíz sújtotta településen az újjáépítést
Júniusban katasztrófa érte Magyarkanizsa testvérvárosát, Felsőzsolcát. A pusztító árvízben házak dőltek össze, családi otthonok váltak lakhatatlanná, emberek százai veszítették el mindenüket, amiért egy életen át dolgoztak... A drámai képsorok, az onnan érkező hírek aggodalommal töltötték el a Tisza partján álló község polgárait, s úgy érezték: segíteniük kell. A Magyarkanizsa és Törökkanizsa községbeli VMSZ Ifjúsági Fórumának a tagjai kapcsolatba léptek a magyarországi építőtábor vezetőjével, s elmondták: ők is szeretnének részt venni az újjáépítésben. Az IF két szervezete június végén tette közzé felhívását, melyben jelentkezőket vár az önkéntes ifjúsági építőtáborba Felsőzsolcán. Jelentkezhetnek mindazok, akik betöltötték a 16. életévüket, de felső korhatár nincs. Az elszállásolás (teljes ellátással) a miskolci kollégiumban lesz, ahonnan az önkéntesek naponta utaznak a településre dolgozni. A felhívás közzététele után két héttel Makra Izabella, az Ifjúsági Fórum magyarkanizsai községi szervezetének elnöke számolt be a fejleményekről:
- Örömmel jelentem: teltház van. Háromszor egyhetes váltásban gondolkodtunk 12-12 jelentkezővel, s pontosan 36-an vagyunk. Az augusztus elején induló első váltásban a 12 brigádtagot a Rákóczi Szövetség magyarkanizsai szervezete adja. Amint ebben a váltásban, úgy a másik kettőben is nemcsak fiatalok, de idősebbek is vannak, és párthovatartozástól függetlenül lesznek köztünk önkéntes munkát vállalók. Örömmel mondhatom azt is, hogy Magyarkanizsa önkormányzata az első pillanattól kezdve maximálisan támogatja a kezdeményezésünket, és ő a legnagyobb támogatónk. Le a kalappal az önkormányzat előtt, hiszen állja majd az útiköltséget, maga is adománygyűjtést szervez, és eljönnek majd velünk megnézni, hová megyünk. Az önkéntes építőtáborba való jelentkezéssel egyidejűleg önkéntes adománygyűjtés is kezdődött a felsőzsolcai rászorulók megsegítésére. Ruhaneműt gyűjtünk gyerekek és felnőttek számára, ásványvizet, a gyerekeknek játékokat, iskolakezdéshez szükséges dolgokat (füzetet, golyóstollakat) és csemegét. Szóval: egyetlen váltásunk sem indul majd üres kézzel. Azért megyünk, mert szeretnénk mi is részt venni az újjáépítésben. Úgy érezzük, hogy ha a katasztrófát átélt emberek mellé állunk, nem hagyjuk őket egyedül, akkor segíthetünk abban, hogy visszanyerjék életük értelmét, és erőt merítsenek az újrakezdéshez.
Makra Izabella azt mondja: jelentkezőket már nem várnak, de adományokat, felajánlásokat továbbra is, egészen az augusztus harmadik hetében útra kelő harmadik váltás indulásáig. Adományok ügyében a kavmsz@stcable.re e-mal címre, illetve a 064/806-21-24-es telefonszámon lehet jelentkezni.