home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Verseskönyvek óvodásoknak és kisiskolásoknak
Tóth Lívia
2020.09.29.
LXXV. évf. 38. szám
Verseskönyvek óvodásoknak és kisiskolásoknak

Gyerekvilág címmel jelent meg a csókai Gyólay Karolina negyedik verseskönyve. Az összeállítás, mint az elnevezése is sugallja, ezúttal a legkisebbeket szólítja meg.

A közreadott költeményeket kislánya, a tizenegy éves Anna ihlette, aki a könyv illusztrációit is készítette. A szerző elmondta, a lánya szemével látott világot, az általa tapasztalt csodákat és érzéseket próbálta megfogalmazni és papírra vetni, abban a reményben, hogy a kis olvasók megkedvelik ezeket a verseket.

A Gyerekvilág nagy sikert aratott a csókai óvoda Bogyó és Babóca nevű iskoláskor előtti csoportjában, a kicsinyek szeretettel fogadták a felolvasást és az ajándékot. Gyólay Karolina ugyanis nemcsak nekik, hanem a község minden magyar anyanyelvű végzős óvodásának és az óvónőknek is egy-egy példányt adományozott a könyvből.


Kobrehel Éva, a csókai művelődési központ igazgatója, Balunovity Anna, Gyólay Karolina és Szőregi Márta könyvtáros

Hasonló céllal szervezte meg a csókai könyvtárban — a járványhelyzetre való tekintettel — azt a zárt körű könyvbemutatót, amelyre a község általános iskoláinak a tanítónőit hívta meg. Karolina úgy döntött, szintén egy-egy könyvet ajándékoz minden magyar nyelven tanuló alsós diáknak és a velük foglalkozó pedagógusoknak. A bensőséges rendezvényen 160 könyvet adott át a jelenlevőknek, melyek hamarosan a kis gazdáikhoz kerülnek. Mint mondta, ő ezzel kíván hozzájárulni a magyar nyelv ápolásához és fennmaradásához a csókai óvodákban és iskolákban.

— A könyvben levő versek az öt—tíz éves korosztálynak szólnak, de azok, akik még nem tudnak olvasni, akár ki is színezhetik Anna illusztrációit. Az ötlet, hogy gyermekeknek szóló könyvet jelentessek meg, azért született, mert a lányom több versmondó versenyen lépett fel, illetve nyert díjat az Álomvilág című költeményem előadásával. Boldog lennék, ha nem csak a saját gyermekemtől hallanám a verseimet. Igyekeztem olyan témákat találni, amelyek őket is, és a szüleiket is foglalkoztatják, mint például az ünnepek, a tanulás, a házi feladat megírása, a kistestvér születése, a mi leszek, ha nagy leszek kérdése vagy éppen a haza, a szülőföld fogalma — hallottuk Gyólay Karolinától.

Az összejövetelen leánya, Balunovity Anna, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület versmondója, előadta az Álomvilág című költeményt. Mint fogalmazott, közönség előtt utolsó alkalommal, mert ő ezt a verset már kinőtte.  


A Bogyó és Babóca óvodás csoport

Fotók forrása: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..