home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nehéz helyzetben a vadásztársaságok
Tóth Tibor
2020.09.29.
LXXV. évf. 39. szám
Nehéz helyzetben a vadásztársaságok

A koronavírus-járvány jelentős probléma elé állította a vadásztársaságokat is. Bevételeik nagy része a külföldi vadászoktól folyt be, akik az idén, a kialakult helyzet miatt, nem látogathatták meg a vadakban gazdag területeket.

A 38 000 hektár vadászterületű, magyarkanizsai Kapitányréti Vadásztársaság fő bevételi forrása az őzbak. A korábbi években a vadászok Németországból, Ausztriából, Horvátországból, Szlovéniából és Magyarországról érkeztek őzbakot lőni a kiváló állományban bővelkedő területre.


Faragó János

— Legnagyobb és legértékesebb az őz-, az őzbak- és a sutaállományunk, de bővelkedünk nyúlban, fácánban, fürjben és vadkacsában is. Nyúlra négy éven át nem vadásztunk, mivel kevés volt belőle. Több mint tíz éven át egy ciprusi csoport rendszeresen ellátogatott hozzánk nyúl- és fácánvadászatra, most nagy az esély, hogy ők sem jönnek. Szerencsére a közelmúltban, amikor még átjárhatóbbak voltak a határok, egy külföldi turista kilenc őzbakot lőtt ki, ebből hét érmest. Így némi bevételre tettünk szert ebben a nehéz helyzetben. Az utóbbi időben nagyon elszaporodtak, és a földműveseknek tetemes károkat okoznak a vaddisznók. Emellett sakál és róka is egyre nagyobb számban fordul elő, a vadász kollégák minden évben egyre nagyobb mennyiséget lőnek ki belőlük. Szarkára és dolmányos varjúra is lehet vadászni. Az idén 60 őzbak kilövése szerepelt a vadgazdálkodási tervben, melyet 60 százalékban sikerült teljesítenünk. Több hazai vadászra számítottunk, ám a jelentős árengedmény ellenére is nagyon kevesen jelentkeztek. Gazdálkodunk a vaddal, és az állomány megőrzése érdekében a selejt egyedeket ki kell lőnünk. Az őzbakot akkor szabad kilőni, amikor golyóéretté válik. Ahogy a vad öregszik, úgy romlik az agancs minősége, ami számunkra kár. Az illetékes minisztérium az idén 300 nyúl kilövését hagyta jóvá. Várjuk a turistákat, emellett bízom benne, hogy a mi vadászaink is legalább kétszer vadászhatnak nyúlra — mondta Faragó János, a Kapitányréti Vadásztársaság elnöke, és hozzátette, hogy a társaságnak nem a kilőtt, hanem a betervezett vad után kell térítést fizetnie az államnak, mely három hónapon át három minimálbért fedez négy állandó foglalkoztatott részére.

Jelenleg vaddisznóra (kocára, süldőre, hímre), sakálra, rókára, szarkára, dolmányos varjúra (rá egész évben lehet vadászni), fürjre és vadkacsára engedélyezett lőni. Október 1-jétől indul a fácán-, 15-étől pedig a nyúlvadászat.

A vadászat nemcsak a vad kilövéséből áll. A munka az etetéssel kezdődik, az egyesület tagjai nagy mennyiségű tápot, kukoricát, sót, herét visznek a terepre. Az etetőket november 15-éig készítik el a tervek alapján. Tavasszal indul a vadszámlálás, mely meghatározza az egész évi vadászatot. A tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatán négy új voliere-re tett szert a vadásztársaság. Ebbe hat-hét hetes fácánokat vásárolnak, majd másfél hónap etetés után kiengedik őket a természetbe. Az őszi munkálatok közül a legfontosabb a fásítás és a búvóhelyek készítése a vadak számára. Ezek mind pénzbe kerülnek, melynek előteremtése a jelenlegi helyzetben nagy fejtörés elé állítja a vadásztársaságot.


Egy sikeres vadászat eredménye a Fácán Vadászegyesület otthonának falán

— Meglátjuk, mit hoz az ősz. Ha az államtól nem kapunk több támogatást, akkor kénytelenek leszünk növelni a tagsági díjat. Ennek nem örülünk, mert félő, hogy a 192 fős tagságunk közül lesznek, akik abbahagyják a vadászatot. Az állammal tízéves szerződést kötöttünk a vadászterület használatára vonatkozón, ez 2022-ben jár le. Nem tudjuk, hogyan tovább, változik-e valamit a törvény, vagy sem. Hosszabb távú terveink addig nem is lehetnek. A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően a termelők modern gépeket és felszerelést szereztek be, ami pozitívan hat a vadászokra is, hiszen a gazdák a tarlókat már nem vegyszerezik, hanem tárcsázzák, ami a nyúlállomány növekedéséhez vezetett — emelte ki az elnök, aki 1989 óta foglalkozik vadászattal.

A bajsai Fácán Vadászegyesülethez 6200 hektár terület tartozik. A magas vadak közül csak őz található itt, emellett nyúlra, fácánra és fürjre is rendszeresen vadásznak, viszont fogolyra már húsz éve nem lőnek, vaddisznóval pedig csak elvétve találkoznak.


Fehér György

— Külföldi vadászok nagyon ritkán látogatnak el hozzánk. Esetleg évente egy-két személy érkezik trófeás őzbakra vadászni, a fürj és az afrikai vadgalamb iránt érdeklődő olasz vadászok már tavaly sem jöttek. A probléma az, hogy a vadhúst nem lehet kivinni az országból, esetleg próba-szerencse alapon, ami kockázatos — mondta Fehér György, a bajsai Fácán Vadászegyesület elnöke.

A nyúl Bajsa környékén négy éve a kipusztulás előtt állt, ám az egyedszáma mára növekvő tendenciát mutat.

— Négy tetemet a Zomborban levő intézetbe küldtünk, és kiderült, mérgezés következtében pusztultak el az állatok. Olyan tarlót is láttunk, amely a temérdek vegyszer miatt annyira fehér volt, mintha hó lepte volna be. Az őz nem eszi meg a vegyszeres táplálékot, ezért több őz él a határban, mint nyúl. A termelők már inkább tárcsáznak, így a nyulak száma szépen növekszik. 100 hektáron 23-25 nyúl az optimális mennyiség. 24 őzet lőhetünk ki az idén, ebben benne van az őzbak, a nőstény és a selejt is — emelte ki.

Az egyesületben több éven át tenyésztettek fácánokat, de gazdaságilag már nem kifizetődő, ezért felhagytak ezzel a tevékenységgel. Évente 1600 fácáncsibét neveltek fel, majd kiengedték őket a természetbe. Odakint azonban nagy volt az elhullás, a fácánt csak 16-17 százalékos eredményességgel tudták kilőni. Inkább puskakész állapotban vásárolják a nagy fácánokat, és azonnal kiengedik őket a határba. A kilövési arány így 75 százalék, a nem kilőtt példányok pedig frissítik az állományt.

Bajsa Helyi Közössége és Topolya Önkormányzata bizonyos összeggel segíti az egyesületet, emellett a tagságot alkotó 60 vadász a kapott összeghez 1000 dináros pluszhozzájárulást fizet. Csakis így tudnak fennmaradni.

— Valahogy fenntartjuk magunkat, földet is adunk ki bérbe, de egyre nehezebb. Munka van bőven, hiszen etetőket készítünk, munkaakciókat szervezünk, rendben tartjuk a vadászházat és a környékét, hidakat létesítünk a Krivajon át, az erdőben úgynevezett kiülőket építünk, vadat számolunk. A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően néhány éve házat vásároltunk, melyet kívül-belül felújítottunk, szobákat, fürdőszobákat, konyhát rendeztünk be, az udvar végén levő hátsó épületet pedig tartományi támogatásból újítottuk fel — mondta az elnök.

A vadászok is abban reménykednek, hogy hamarosan visszatérnek a külföldiek, hiszen a hazai turizmusból nem lehet megélni, még úgy sem, hogy a környék vadászterületein gazdag vadállomány kapható puskavégre.

Egy sikeres vadászat eredménye a Fácán Vadászegyesület otthonának falán

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..