home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Jelentős beruházások Martonoson
Tóth Tibor
2020.09.14.
LXXV. évf. 38. szám
Jelentős beruházások Martonoson

Ebben a Tisza-parti faluban a koronavírus-járvány ellenére sem állt meg az élet, hiszen az elmúlt időszakban több jelentős beruházás valósult meg. Az elmúlt évben a helyi közösség épületének homlokzata újult meg, az idén pedig a művelődési házon, a nyugdíjas-egyesület székházán és a tűzoltóotthonon történtek jelentős fejlesztések. A Helyi Közösség Tanácsa már a következő évre szóló tervekről gondolkodik, melyek között fontos szerep jut az utcák aszfaltozásának és a szükséges tervdokumentációk elkészítésének.


Horvát Gergely

— Az utcák elég silány állapotban vannak a falu területén. Négy évvel ezelőtt 650 méter hosszan újraaszfaltoztuk a főutcát, mely beruházás 5 millió dinárba került. Az idén a főutcának az a szakasza következne, amely a Horgos felőli regionális útra csatlakozik. Az ígéret már elhangzott, hogy ez a nagyberuházás a közeljövőben megvalósul. A következő évben a József Attila utcára kerülne aszfaltburkolat, emellett még négy-öt utcának a tervdokumentációja is elkészülne. Van olyan utcánk, amelynek a tervdokumentációja már lejárt, így újra kell csinálni. Terveink között szerepel továbbá több utcában az útszegély karbantartása is. Több esővizes csatornát építenénk ki, valamint néhány újraásására is szükség mutatkozik. A helyi közösség épületén az udvar felőli homlokzatot is felújítanánk, ami pénzhiány miatt egy ideje már tolódik. Remélem, hogy a szeptember 27-ei helyi közösségi választáson újra esélyt kapunk a polgároktól, és a jelenlegi csapat tovább dolgozhat a településen. Több, nagyon rossz állapotban levő utca tépett aszfaltot kapott. A következő évre az eddigi 500 helyett 1000 köbméter tépett aszfaltot terveztünk be ezen utcák állapotának javítására. Az ígéretek szerint a martonosi általános iskola külső és belső felújítása is megvalósul 2021-ben. A Martonoshoz tartozó Kishomokon a Dózsa György és a Petőfi Sándor utca aszfaltozása szerepel az elképzelések között, a faluházban pedig a padlófűtés bevezetése élvez elsőbbséget. A migránsok újra gondot okoznak a faluban. Az elmúlt időszakban több magánházba bementek, gyakran a parkokban, a piactéren és a játszótéren töltik az éjszakát. A magyarkanizsai rendőrségtől a közbiztonság megerősítését kértem, amire ígéretet kaptam. Ha a lakosok bármit észlelnek, ami a migránsokkal kapcsolatos, akkor azt jelentsék a helyi közösségben vagy a magyarkanizsai rendőrségen — mondta Horvát Gergely, Martonos Helyi Közösségének tanácselnöke.


A nyugdíjas-egyesület székházán ablakokat és ajtót cseréltek

Szél János 2015-ben vette át a Testvériség Művelődési Társulat elnöki tisztjét. Az egyesület keretében tíz szakcsoport működik, az összlétszám mintegy 250 fő körül mozog.

— Öt évvel ezelőtt első lépésként önkéntes munkával a színpad felújításához fogtunk hozzá. Az első két év nehézkes volt, ekkor még nem értünk el látványos eredményt. Később tartományi és magyarországi támogatásokból bevezettük a padlófűtést, felújítottuk a tetőszerkezetet, az épület belsejében lépcsőt építettünk. A közelmúltban a VMSZ és az MNT javaslata alapján, Magyarország Kormányának és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével 5 100 000 dinárhoz jutottunk. Ebből az összegből felújítottuk az egyesület székházaként használt, 1951-ben készült épület homlokzatának utca felőli részét, és a nagyteremben kicseréltük a padlóburkolatot. A megmaradt pénzből a színpad felújítását folytatjuk. A Bethlen Gábor Alaptól 4 millió forintot nyertünk hagyományápolás és kreatív kézművesség címén. Ebből az összegből az egyesület udvarában levő fészer tetőszerkezetét cserélnénk ki, és több régi mesterséget mutatnánk be a jövő nemzedékének. Az épületben valamikor könyvtár is működött, idővel kocsmát létesítettek a helyen, nekünk viszont eltökélt szándékunk, hogy újra könyvek lakják be a helyiséget. A felsoroltak mellett a vizesblokkok felújítása, 100 négyzetméter alapterületű szabadtéri színpad létesítése, terasz építése és több irodahelyiség rendbetétele tartozik a terveink közé, ahol a civil szervezetek helyet kaphatnának — mondta Szél János, majd hozzátette, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Csoóri Sándor Alap nagy segítséget nyújtott számukra, hiszen székeket, erősítőket, hangszórókat, laptopokat, számítógépeket, projektorokat, népviseleteket és függönyöket vásárolhattak.


Az új nyílászárókat kapott tűzoltóotthon

A faluban mintegy 400 nyugdíjas él, közülük 207-en tagjai a nyugdíjas-egyesületnek, melynek a több mint száz személy befogadására alkalmas épületén korábban a tetőszerkezetet javították meg, az idén pedig a nyílászárókat cserélték ki, és a belső festést is elvégezték.

— Az egyesület vezetésének átvételekor a célom két nyílászáró kicserélése volt. Végül olyan jól alakultak a dolgok, hogy öt korszerű nyílászárót és egy bejárati ajtót építettünk be, köszönhetően Martonos Helyi Közösségének és a VMSZ-nek. A beruházás értéke mintegy 300 000 dinár. Szeretnénk, ha az egyesület székházában levő automata tekepálya hozzánk kerülne. Karbantartanánk, csoportoknak adnánk ki — mondta Széll Flórián, a Martonosi Nyugdíjas-egyesület elnöke, aki az idén január 24-én vette át a tisztséget a korábbi vezetőtől, Kiss Gizellától.

A jövőre 130 éves Önkéntes Tűzoltó Egyesület otthonában, a laktanyában is jelentős beruházások történtek. Martonos Helyi Közössége segítségével az épület utca felőli, valamint hátsó oldalán összesen hat nyílászárót cseréltek ki 250 000 dinár értékben. Három évvel ezelőtt a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően már vásároltak három ablakot, így az összes nyílászáró megújult az épületen.


A művelődési ház megújult, utca felőli része

— Következő lépésként a bejárati ajtó és a garázskapuk cseréje lesz soron. A Bethlen Gábor Alapnál az emeleti helyiségek padlócseréjére nyertünk eszközöket. Az összegből a faanyagot tudjuk megvásárolni, a munkálatokat pedig önköltségből vagy újabb pályázat által végezzük el. A tűzoltóotthon 1956-ban épült, akkor rakták le a hajópadlót is. Hamarosan kicseréljük a lámpatesteket és bemeszeljük az épületet, így a padlócserével együtt teljesen felújított laktanyánk lesz — nyilatkozta Bajtai Balázs, a Martonosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy az utóbbi egy évben fellendült az élet a laktanyában, hiszen a tagság létszáma 46-ra nőtt, ebből 21-en az operatív egység tagjai, vagyis bármikor bevethetőek.

A martonosiak a fejlesztések folytatásában bíznak, és remélik, hogy a szeptember 27-ei választás után is folytathatják a megkezdett munkát.


Még több kép!▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..