home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A szemünk fontos világa
Bíró Tímea
2020.09.07.
LXXV. évf. 36. szám
A szemünk fontos világa

A szürke és a zöld hályogról leginkább azt tudjuk, hogy az időseket érintő elváltozások, holott ez a tendencia mára sajnos megváltozott. Egyre több fiatalnak kell szembenéznie ezekkel a betegségekkel. Mindkettőről dr. Kovács Ibolya szemorvossal beszélgettünk, aki a magyarkanizsai rendelőjében rengeteg ilyen esettel találkozik a munkája során.


Dr. Kovács Ibolya

* Milyen okokra vezethető vissza a szürke hályog kialakulása?
— Először is azért nevezzük szürke hályognak, mert a szembogár tájéka szürke színűvé válik, amikor már olyan érettségi foka van a lencsének, hogy teljesen beszürkül. Kialakulásának leggyakoribb oka az, hogy az idő múlásával leépülnek a szemlencse sejtjeiben levő fehérjék, matt színűek lesznek, és nem engedik át a fényt, aminek következtében fokozatosan csökken a látás. Régebben úgy is hívták, hogy időskori szürke hályog, mivel hatvan-hatvanöt éves kor fölött volt jellemző, manapság azonban már akár negyvenéveseknél is előfordulhat. Egyes családokban gyakrabban lép fel, nem öröklődik, de hajlam van rá. A szürke hályog megjelenését újabban azzal magyarázzuk, hogy az ózonlyuk elvékonyodása miatt sokkal több ultraviola sugarat kap a szem, ez pedig károsítja a lencse sejtjeit. Természetesen létezik veleszületett szürke hályog is, például ha az édesanyát a terhesség első hónapjában valamilyen káros hatás érte (rózsahimlő, röntgensugárzás, vírusos megbetegedés), akkor nagyon gyakori a lencse károsodása, de ez könnyen kezelhető, mivel már a babáknak is be lehet ültetni műlencsét, mely lehetővé teszi a jó látás kialakulását. Sérülések után is gyakori a szürke hályog, illetve a rossz metabolizmus miatt cukorbetegeknél is előfordul. Különféle fokai vannak, ami az érettségétől függ. Amikor szabad szemmel is látható, az már egy nagyon előrehaladott állapot. A szürke hályognak egyébként vörösesbarna színe is lehet a magas koleszterinszinttől és a kicsapódott pigmentumoktól.

* Milyen tünetekkel jár ez a betegség, és hogyan lehet orvosolni?

— Az illető homályos látásra panaszkodik, mintha egy hártya lenne a szeme előtt, és rosszabbul tájékozódik a sötétben. Amikor valaki ezekkel a panaszokkal keres fel bennünket, akkor az az alapeljárás, hogy elvégezzük a látásélesség-, a réslámpás és a szemfenékvizsgálatot, valamint megmérjük a szemnyomást. A kezelés során vitaminokat és fehérjéket tartalmazó cseppeket kell a betegnek a szemébe juttatnia minden egyes nap, mert ez lassítja a szürke hályog sűrűsödését, de a végső megoldás a lencsemasszák műtéttel való eltávolítása ultrahangos készülékkel, illetve műlencse beültetése a szembe. Ezek a lencsék lehetnek monofokálisak, melyek távolra adnak jó látást, a bifokális lencsék közelre és távolra, a multifokálisak pedig minden távolságra, szemüveg nélkül. Ezek nagyon rövid, mindössze tízperces műtétek, rendkívül gyors utánuk a felépülés, és a tisztább látás mellett jobb életminőséget is eredményeznek.

* A zöld hályog, vagyis a glaukóma egy súlyosabb elváltozás. Milyen tünet adhat okot gyanúra?

— A zöld hályog elnevezés valójában téves, mert nem hályogról van szó, hanem a szem belnyomásával járó betegségről, mely látáscsökkenéssel, látótérszűkülettel és a szemideg rostjainak tartós károsodásával jár, ami gyakran vaksághoz vezet. A zöld hályog lehet szűk és tág csarnokzugú. A tág csarnokzugút csendes gyilkosnak tartjuk, mert sokáig semmi sem utal a jelenlétére. A szűk csarnokzugú zöld hályog általában hirtelen fellépő tünetekkel jár, ilyen például a rendkívül erős fejfájás, a piros és fájdalmas szem, valamint a hányás. Van ennek a betegségnek egy harmadik formája is, melynél nem emelkedik meg a szemnyomás, mégis csökken a látásélesség és mélyül a szemideg.


Szabad szemmel is látható szürke hályog

* Mi az előidézője ennek a betegségnek?

— Amikor negyvenéves kor körül az emberek olvasószemüvegért jelentkeznek, az az eljárás, hogy ilyenkor kötelezően megmérjük a szemnyomásukat, hiszen a zöld hályog a kor előrehaladtával gyakrabban lép fel. Azokban a családokban, ahol valaki glaukómás, mindenkit rendszeresen ellenőrizni kell, mert a glaukóma öröklődhet. Ahogy idősödünk, egyre nagyobb az esély a zöld hályogra. A csarnokzugban a csarnokvíz három sűrűségű szűrőn át távozik a vénás rendszerbe, és azt feltételezzük, hogy ezeknek a nyílásoknak az elzáródása miatt alakul ki ez az elváltozás, hiszen ekkor a csarnokvíz felgyülemlik a szemben, a szemnyomás pedig megemelkedik. Más betegség következményeként is felléphet a glaukóma, mint amilyen a diabétesz, a tumor vagy a szivárványhártya gyulladása, illetve veleszületett zöld hályogról is tudunk. Rizikófaktor lehet még a kortikoszteroidos kezelés, a rövidlátás és bizonyos sérülések.

* Milyen kezelési módszerek állnak rendelkezésre?

— A kezelés célja elsősorban az, hogy meggátoljuk a szemideg sorvadását, a látás romlását és a látótér további károsodását. Mostanában ritkábban műtik a zöld hályogot, mert kiváló szemcseppek léteznek, melyek mérséklik a csarnokvíz termelését, vagy pedig megkönnyítik távozását a szemből.  Orvosolható még gyógyszerekkel vagy mannitolinfúzióval, valamint lézerrel. Csak végső esetben merül fel a műtéti beavatkozás.

* Hogyan lehet megelőzni a zöld hályog kialakulását?

— Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos időnként felkeresni a szemorvost, aki megméri a szemnyomást, hiszen ha magas értéket észlelünk, rendszeresen kell ellenőrizni. Nagyon komolyan kell vennünk ezt a betegséget, mert vaksághoz vezethet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..