home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A páratlan, kishegyesi borospince
Bíró Tímea
2020.09.13.
LXXV. évf. 38. szám
A páratlan, kishegyesi borospince

A legtöbben a Dombos Fest alatt szereztünk tudomást a lenyűgöző helyszínről, mely egész Vajdaságban egyedülálló, hiszen nincs még egy olyan hely a régiónkban, ahol a borospince mellett egy tágas udvar várja a látogatókat, és a füves, fákkal beültetett domb tetejéről lenyűgöző panoráma tárul a szemünk elé. A Dombos Wine Club csodájára jártunk.

A Biba borok rendkívül közkedveltek a térségünkben, ám sokan nem tudják, hogy a Biba borászat Mészáros Tibor nevéhez kapcsolódik. A Mészáros családnak körülbelül egyholdnyi szőlőterülete van Bajsán, ahol 2500 tőke áll rendelkezésre a népszerű ital elkészítéséhez.

— Meglehetősen koraiak a borral kapcsolatos emlékeim, amikor ugyanis nem volt étvágyam, akkor a topolyai nagymamám azt javasolta, hogy itassanak velem egy kis bort, az majd segít ezen a problémán, illetve a másik emlékem az, hogy a nemesmiliticsi nagytatám minden vasárnap megivott egy deci bort, melyből mindig kaptam egy kortyot. Tizenvalahány évvel ezelőtt kezdtem el borászattal foglalkozni. Úgy indult, hogy a Fruška gorán szőlőt vásároltunk, melyből körülbelül 150 liternyi bort állítottunk elő. Amikor láttuk, hogy ez a mennyiség karácsonyig sem elég, akkor megvásároltuk a bajsai területet, melynek nagyon jó fekvése van, hiszen a Telecskai-dombokon terül el. Azóta folyamatosan készítünk bort saját, illetve felvásárolt szőlőből is — mondta el a borászat vezetője.


Mészáros Tibor, alias Biba (a szerző felvételei)

A bajsai olaszrizlingből és kékfrankosból fehér- és rozé bor készül, míg a Fruška gorán termő szőlőből chardonnay és merlot, illetve az idén a cabernet franc vásárlása is a tervek között szerepel. A borásztól azt is megtudtuk, hogy mivel az emberek többsége fröccsözni szeret, a fehérbor a legkeresettebb, a fiatalok körében pedig a rozé a legnépszerűbb. A tavalyelőtti évben a merlot-ból tölgyfahordó-érlelésű vörösbor is született, mely olyan jól sikerült, hogy az idén is gazdagítani fogja a kínálatot.

A borászatban is érezhető a járványhelyzet hatása, hiszen a vendéglátóipari egységek a megszokottnál jóval kevesebb bort vásároltak. A korábbi években a Biba borászat évente körülbelül 5000 liter bort állított elő, és ennek a mennyiségnek ez idáig csak a felét sikerült értékesíteni, ezért az idén kevesebb italt fognak előállítani.


A mindig kellemesen hűvös pince

— Bízunk benne, hogy hamarosan rendeződik a helyzet, és a boraink ismét megtalálhatóak lesznek az éttermek és kávézók kínálatában, addig pedig a kishegyesi otthonunkban tudnak vásárolni az érdeklődők, és sokan élnek is ezzel a lehetőséggel.

Nemcsak a borászatnak, hanem a Dombos Wine Clubnak is jót tenne, ha ismét megtelhetne élettel és látogatókkal. A kultikus helyszín néhány évvel ezelőtt egy romhalmaz volt, melyet 2015-ben vásárolt meg a Dombos Polgárok Egyesülete, és másfél évig tartó felújítási munkálatok után 2016-ban nyílt meg a borospince. A bútorzat egy részét a Prosperitati-pályázaton elnyert összegből vásárolták meg.

— Nagyon rossz állapotban volt a hely, úgyhogy kitakarítottuk az udvart, felállítottuk a kerítést, bevezettük a vizet, a villanyáramot és az internetet, megépítettük a górét és a mosdókat, illetve letérköveztük az udvart, mielőtt megnyitottunk, és azóta állandó helyszíne vagyunk a Dombos Festnek — meséli Mészáros Tibor.


Ha ez az udvar mesélni tudna…

A fesztivál irodalmi része, vagyis a Dombosi történetek remix elnevezésű programsorozat résztvevői már otthonosan mozognak a klubhelyszínen. A könyvbemutatók és a beszélgetések színhelye az udvar, rossz idő esetén pedig mindenki bevonul a pincébe, és ott folytatódik a program. A pince fölötti parkos területen két színpad áll rendelkezésre, ahol a beszélgetéseken kívül sportközvetítések és koncertek is zajlanak, valamint a füves rész sátorozási lehetőséget is nyújt a fesztivál idejére. A hely egyik különlegessége, hogy innen rálátni a falu völgyben fekvő részére.

— Mivel a szomszédokra is odafigyelünk, leginkább akusztikus koncerteket szervezünk a Dombos Wine Clubba, főként jazz, blues és világzenei stílusban. Évente körülbelül ötven program várja az érdeklődőket, ezeknek a többsége meghirdetett hétvégi esemény, ezenkívül pedig születésnapok, keresztelő utáni ünnepségek, sakktornák és borkóstolók rendezését is vállaljuk. Ez utóbbiakról fontos elmondani, hogy a folyó borok a sajátjaink, de emellett különböző pincészetek nedűit is meg lehet kóstolni nálunk. A Fruška gora-i borok a legnépszerűbbek, ez a hegység mikroklímájának, illetve a talajban található kivételes és ritka ásványoknak köszönhető, hiszen ezáltal lesz finom és minőségi a szőlő, majd pedig a bor.


Park a magasban

A borospince fellendítette Kishegyes turizmusát, hiszen az állandó helyi vendégek mellett Újvidékről, valamint Szerémségből is érkeznek családok, baráti társaságok, hogy kikapcsolódjanak a hangulatos klubban.

— Mivel a Kátai-tanyára vezető úton helyezkedünk el, sokan betérnek hozzánk egy borkóstolóra vagy egy másféle ital elfogyasztására. Szeretnénk tökéletesíteni a főzőrészleget, hogy gyakrabban lehessen étkezni nálunk. Úgy érzem, hogy a Dombos Wine Club egy olyan plusztartalmat adott a falunak, amely egész Közép-Bácskában nincs, hiszen máshol nem található ilyen jellegű borospince, mint a miénk.


A kishegyesi panoráma

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..