Okt
11

Topolya — Vajdasági Magyar Mozgókép Napja

  • 2019.10.11. 18:00:00
  • Film

Helyszín: Művelődési Ház (Topolya, Fő utca 12.) 

LÁTTAM – 20 perc, (kisjátékfilm, rendező: Bicskei Zoltán)
Tartalom: A nyári szikes ürességébe betántorog egy Vak. Az ő vagy a puszta látomása az amit látunk?

A BRIGÁD-A VAJDASÁGI PETŐFI-BRIGÁD TÖRTÉNETE – 52 perc, (dokumentumfilm, rendező: Lavró Ferenc)
Tartalom: A Petőfi-brigád egy alig hat hónapig létező, főként vajdasági magyar parasztokból és munkásokból toborzott, körülbelül 1500 fős katonai alakulat volt a II. világháborúban. Fegyverek és felszerelés nélkül küldték őket a szlavóniai frontra, a hivatalos magyarázat szerint, hogy Jugoszlávia többi nemzetiségével együtt harcoljanak a fasizmus ellen. Egyes vélemények szerint viszont a jugoszláv partizánok gyakorlatilag golyófogóként használták őket, hogy megbüntessék a vajdasági magyarokat az újvidéki razziáért.

TUDOD MILYEN? – 6 perc, (kisjátékfilm, rendező: Szloboda Szonya)
Tartalom: Zaklatnak. Megaláznak. Gúnyolnak. Kinevetnek. Megvernek. Szólni kéne? Kinek? Mi lesz ha...? Mi lesz, ha nem? Hiányoznék? Valakinek? Egyedül vagy? Tudod milyen?

A MEGTARTÓ ATYA-Utasi Jenő portréja – 25 perc, (portréfilm, rendező: Lavró Ferenc)
Tartalom: Utasi Jenő atya a vajdasági Tóthfaluban teljesít szolgálatot. Ő egy igazán fontos egyházfi, hiszen nem csak a szószékről segíti a híveket a magyarságuk megtartásában, hanem közösséget szervez, nyomdát és iskolát vezet, valamint közösségi teret épít. Ezek a közösségek megtartó erőt jelentenek, nem csak az atya szolgálati helyén, Tóthfaluban, de tágabb környezetében is. Utasi Jenő a megállíthatatlannak tűnő elvándorlási hullám közepette háborítatlan szigetet alakított ki saját plébániáján, hogy így találja meg saját és az általa gondozott emberek boldogulását, boldogságát. Készült az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával 2018-ban.

SZAKÍTÁS – 5 perc, (rövidfilm, rendező: Nyári Ákos) - Az Újvidéki Művészeti Akadémia produkciója
Tartalom:

TISZAVIRÁG – 12 perc, (ismeretterjesztőfilm, rendező: ifj. Apczi Jenő)
Tartalom: A Tiszavirág Európában a legnagyobb kérészfaj. Lárvái Magyarkanizsánál, a Tisza leszakadó peremű agyagos partszakaszain, víz alatti telepeken élnek nagy tömegben. Rövid és szenvedélyes vízfeletti életük és tömeges rajzásuk (kirepülésük, násztáncuk, párzásuk, peterakásuk, pusztulásuk), egyedülálló természeti látványosság, aminek elnevezése a Tiszavirágzás.


Az esemény Facebook-oldala:
www.facebook.com/events/2517025731719144

Hozzászólások
Facebook

Támogatóink