Okt
11

Magyarkanizsa — Vajdasági magyar filmek fesztiválja

  • 2019.10.11. 19:00:00
  • Film

Október 10—11. (csütörtök—péntek), 19.00 óra

Helyszín: Művészetek Háza, nagyterem
Szervező: a Cinema Filmműhely

A vajdasági magyar mozgókép napja tiszteletére:
Vajdasági magyar filmek fesztiválja

 

A fesztivál keretében hat vajdasági városban (Szabadka, Zenta, Újvidék, Magyarkanizsa, Zombor, Topolya) tekintheti meg a közönség azt a hét új filmet, amelyeket a vajdasági magyar alkotók készítettek a 2018-as és a 2019-es évben.

 

A magyarkanizsai program

 

Október 10-e, csütörtök, 19 óra, Művészetek Háza

 

LÁTTAM – 20 perc (kisjátékfilm, rendező: Bicskei Zoltán)

A nyári szikes ürességébe betántorog egy Vak. Az ő vagy a puszta látomása az, amit látunk?

 

A BRIGÁD ‒ A VAJDASÁGI PETŐFI-BRIGÁD TÖRTÉNETE – 52 perc (dokumentumfilm, rendező: Lavró Ferenc)

A Petőfi-brigád egy alig hat hónapig létező, főként vajdasági magyar parasztokból és munkásokból toborzott, körülbelül 1500 fős katonai alakulat volt a II. világháborúban. Fegyverek és felszerelés nélkül küldték őket a szlavóniai frontra, a hivatalos magyarázat szerint, hogy Jugoszlávia többi nemzetiségével együtt harcoljanak a fasizmus ellen. Egyes vélemények szerint viszont a jugoszláv partizánok gyakorlatilag golyófogóként használták őket, hogy megbüntessék a vajdasági magyarokat az újvidéki razziáért.

TUDOD, MILYEN? – 6 perc (kisjátékfilm, rendező: Szloboda Szonya)

Zaklatnak. Megaláznak. Gúnyolnak. Kinevetnek. Megvernek. Szólni kéne? Kinek? Mi lesz ha...? Mi lesz, ha nem? Hiányoznék? Valakinek? Egyedül vagy? Tudod milyen?

 

Október 11-e, péntek, 19 óra, Művészetek Háza

 

OSZTÁLYTALÁLKOZÓ – 55 perc (kisjátékfilm, rendező: Tolnai Szabolcs) - Az Újvidéki Művészeti Akadémia produkciója

SZAKÍTÁS – 5 perc (rövidfilm, rendező: Nyári Ákos) - Az Újvidéki Művészeti Akadémia produkciója

A MEGTARTÓ ATYA ‒ Utasi Jenő tóthfalusi plébános portréja – 25 perc (portréfilm, rendező: Lavró Ferenc)

Utasi Jenő atya a vajdasági Tóthfaluban teljesít szolgálatot. Ő egy igazán fontos egyházfi, hiszen nemcsak a szószékről segíti a híveket a magyarságuk megtartásában, hanem közösséget szervez, nyomdát és iskolát vezet, valamint közösségi teret épít. Ezek a közösségek megtartó erőt jelentenek, nem csak az atya szolgálati helyén, Tóthfaluban, de tágabb környezetében is.

Utasi Jenő a megállíthatatlannak tűnő elvándorlási hullám közepette háborítatlan szigetet alakított ki saját plébániáján, hogy így találja meg saját és az általa gondozott emberek boldogulását, boldogságát.

Készült az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával 2018-ban.

TISZAVIRÁG – 12 perc (ismeretterjesztő film, rendező: ifj. Apczi Jenő)

A Tiszavirág Európában a legnagyobb kérészfaj. Lárvái Magyarkanizsánál, a Tisza leszakadó peremű agyagos partszakaszain, víz alatti telepeken élnek nagy tömegben. Rövid és szenvedélyes víz feletti életük és tömeges rajzásuk (kirepülésük, násztáncuk, párzásuk, peterakásuk, pusztulásuk), egyedülálló természeti látványosság, aminek elnevezése a Tiszavirágzás.

 

A fesztivál támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Magyarkanizsa önkormányzata, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, valamint a Sat-Trakt Kft.

 

A belépés díjtalan.

Hozzászólások
Facebook

Támogatóink