home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Újabb pályázási lehetőségek nyíltak meg
Tóth Tibor
2020.12.05.
LXXV. évf. 49. szám
Újabb pályázási lehetőségek nyíltak meg

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese sajtótájékoztatón ismertették a nyolcadik és a kilencedik pályázati körökben megjelent hét kiírásra vonatkozó eredményeket, valamint bejelentették az új kiírásokat is.

— A mai nap a legjobb bizonyíték arra, hogy a koronavírus-járvány ellenére a munka egész évben folyt, ahogy arra is, hogy a gazdaságfejlesztési programnak jelene és jövője is van — hangsúlyozta köszöntőjében Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.


Juhász Bálint

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese elmondta, 2020 a koronavírus-járvány drámai mindennapjainak jegyében telt, viszont emiatt semmiféle hátrányt és késedelmet sem szenvedett a szerbiai magyarság érdekében kitűzött munka.


Magyar Levente

— Vajdaságban a megvalósított fejlesztések összértékét illetően elértük a 100 milliárd forintos nagyságrendet, ami mintegy 300 millió eurónak felel meg. A 2020-as év sikeres pályázatainak összértéke mintegy 16 milliárd forint. A vajdasági magyarság sorsa jobbra fordulásának lehetünk tanúi. Megállapíthatjuk, hogy a vajdasági magyarság a trianoni békediktátum századik évfordulójának évében egy teljesen más kilátásokkal rendelkező és más hangulatban lévő közösség, mint amilyen fél évtizeddel ezelőtt volt. A 2021-es évre előirányoztuk azokat a magyarországi forrásokat, melyek lehetővé teszik a korábban említett lendületes építkezés folytatását, gazdasági értelemben, itt a Vajdaságban.


Pásztor István

Pásztor István, a VMSZ elnöke köszönetet mondott a magyar kormány egy évtizedes támogatásáért, megerősítő, építő jellegű partnerségéért és barátságáért, valamint kiemelte, ez a nap legalább annyira ünnepi, mint az, amikor több ezer sikeresen pályázó jelenlétében, sportcsarnokokat megtöltve írták alá a támogatási szerződéseket.

— Alapvető pozíciónkat, az előző évekhez hasonlóan, a közösségnek és a közösség tagjainak abban való segítése határozta meg, hogy szülőföldön magyarként tudjanak megmaradni. A választások pillanatában a vajdasági magyar közösség azt üzente, hogy nem mond le a szülőföldön való boldogulásáról.

Pásztor István szerint a Prosperitati Alapítvány az idén is elismerést érdemlő teljesítményt tett le az asztalra.

— A gazdaságfejlesztési program és azon belül a kezdő vállalkozók keretében 667-re növekedett az új vállalkozások száma. Idén majdnem annyi kezdő vállalkozó pályázott sikeresen, mint az előző két pályázati ciklusban összesen. A gazdaságfejlesztési program egyik legfontosabb eleme a házvásárlás. A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően eddig 1110 házat vásároltak meg a pályázók. Legalább ennyire jelentős az ipari innovációt és a technológiai beruházásokat támogató 34, valamint a turisztika szférájában megvalósuló 11 pályázat is. Ebben a 45 vállalkozásban mintegy 4,5 milliárd dináros fejlesztési ciklust indítunk el, 1970 munkavállalónak erősítjük meg az állását, és 200 új munkahelyet teremtünk. Várható, hogy az elkövetkező két hétben a lezárt földvásárlási pályázat eredményei is megszületnek. A mai nap meghirdetjük a közepes és nagyléptékű mezőgazdasági, feldolgozó- és szolgáltatóipari fejlesztések pályázási lehetőségét. A pályázható fejlesztési érték 100 000 és 9 millió euró közötti összértékig terjedhet, a pályázatok pedig 2021. március 1-jétől március 31-éig adhatók át. Szeretnénk, ha a következő évben az említett pályázat mellett lehetőség nyílna a kezdő vállalkozások támogatására, ház, föld és tenyészállatok vásárlására, mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzésére, öntözőrendszerek kialakítására és többéves ültetvények telepítésére.

A pályázati eredmények és az újonnan kiírt pályázatok megtekinthetőek a www.prosperitati.rs honlapon.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..