home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Új sportág terjed Szerbiában
Cérna Lenke
2017.08.02.
LXXII. évf. 30. szám
Új sportág terjed Szerbiában

A CrossFit az Amerikai Egyesült Államokból származik, és mindössze 17 éves múltja van. Szerbiában pár esztendeje jelent meg, ebből adódóan csak most ismerkednek vele a helyi sportkedvelők.

Sokan a konditermi aktivitáshoz hasonlítják, de ez nincs teljesen így — az efféle mozgás csapatmunkáról és főleg saját testsúllyal végzett gyakorlatokról szól — tudtuk meg az adai CrossFit-terem résztulajdonosától, Vuksić Andreától.

— A CrossFit több mint testépítés — kezdett hozzá az említett sport ismertetéséhez Andrea. Elmondása szerint abban is különbözik az edzőtermi aktivitástól, hogy itt az egyes testrészek nem külön napokon, hanem közvetlenül egymás után kapják a terhelést. — Az edzésforma egyik célja: folyamatos ingernek kitenni a testet. Abban is eltér a gépeken történő tornától, hogy itt egy időben vannak jelen az erőemelő és a gimnasztikai elemek — magyarázta beszélgetőtársam. — Az edzés során a mindennapi életben alkalmazott mozdulatokat gyakoroljuk: guggolunk és emelünk. A gyakorlatok elvégzéséhez főleg rögzítetlen eszközöket használunk, hogy ezáltal megerősödjenek a törzsizmok, ami előny a napi teendők elvégzése közben.

Az adai teremben a húzódzkodó, a kettlebell, néhány doboz, a kézi súlyzók, az olimpiai rudak, a fallabda és a hajókötél is a torna hatékonyságát szolgálja. A résztvevők csapatban dolgoznak, tehát mindenki ugyanazt a mozdulatsort végzi. A köredzések során egymás biztatására és segítségére is szükség van, hiszen a CrossFit egyik lényege, hogy percekig nem szabad megállni a feladatok végrehajtásával.

— A CrossFitben úgynevezett „wodok” vannak, amiket teljesítenie kell a csoportnak. Mindenki elsősorban önállóan, önmagáért dolgozik, mégis ott vannak a társak, akik kitartásra buzdítanak. Léteznek páros feladatok is, amelyek közkedveltek, így méginkább fokozzák az óra hangulatát — mesélte Andrea, aki beszédét a sport jótékony hatásaival folytatta.

Az efféle edzés a 10 alapképességet fokozza: a szív- és érrendszeri állóképességet, kitartást, hajlékonyságot, reflexet, fizikai erőt, teljesítményt, koordinációt, gyorsaságot, egyensúlyérzéket, valamint a pontosságot.

Ami szintén előnye az új keletű edzésnek, hogy akár a parkban vagy otthon is gyakorolható. Ugrókötél, medicinlabda, kerékpár, traktorgumi — ezek mind könnyen beszerezhető kellékek, amelyekkel hatékony köredzést végezhetünk. A lényeg, hogy az előre megtervezett gyakorlatsorok megállás nélkül történjenek. (Egy megtett kör után megengedett néhány perc pihenő).

Andrea elmondta: az idősebbek is bátran belekóstolhatnak az edzéseikbe, Adán ugyanis az egyórás munka menetét korosztálynak megfelelően alakítják — hangsúlyozta.

— Az idősebbeknél elsősorban a saját testsúllyal végzett gyakorlatokat kombináljuk néhány állóképességivel.  A fiatalokra azonban emberpróbáló feladatok várnak. Ez részben a versenyekre való felkészülés miatt van, hiszen erre is nyílik lehetőség. A környékbeli megmérettetéseken jelen vagyunk évi több alkalommal is. Ilyenkor azon kívül, hogy felmérjük, mi hol tartunk a fejlődésben, azt is látjuk, maga a sport mekkora ütemben terjed. Megjegyzem, Magyarországon sokkal népszerűbb a fiatalok körében, mint nálunk, de örömmel látjuk, hogy a hazai versenyeken is egyre többen képviseltetik magukat. Elmondhatjuk tehát, hogy egy felfelé ívelő edzésformáról beszélünk — zárta gondolatát Andrea.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..